Orbán: Brüsszel hazudik, a nyugdíjak értékét megőrzik és nincs itt az idő az abortusz törvény megváltoztatására

Több mint két hónapja nem volt péntek reggeli interjú a Kossuth rádióban, most azonban megtört a jég, Orbán Viktor visszatért. Szó volt a nemzeti konzultációról, az energiaárakról, a rezsitámogatásról, a nyugdíjakról valamint az abortuszról. És természetesen Brüsszelezett is egy kicsit a kormányfő.
Vass Imre

2022. szeptember 30. 09:31

Orbán: Brüsszel hazudik, a nyugdíjak értékét megőrzik és
nincs itt az idő az abortusz törvény megváltoztatására

Orbán Viktor először a hamarosan induló nemzeti konzultációról beszélt. Elmondta, több válságot is átélt már az ország az elmúlt időszakban és ilyenkor érdemes bevonni az embereket a döntésekbe. Hozzátette, neki megvan a saját véleménye a szankciókról, de meg kell kérdezni az emberek véleményét. Szerinte esélyt kell adni, hogy mindenki elmondhassa a véleményét a kérdésben.

 

Az energia árakkal kapcsolatban megismételte a szokásos kormányzati kommunikációt, hogy amennyiben nem lennének szankciók, akkor sokkal alacsonyabb lenne a földgáz és az áram ára.

 

A miniszterelnök szerint Brüsszelben hazudtak. Először arról, hogy a szankciókat nem fogják kiterjeszteni az energiára. És azt is mondtak az emberek nem fogják megérezni a szankciók hatásait. Azonban mégis kiterjesztették és így súlyos válság alakult ki. 

 

Orbán arról is beszélt, hogy a Soros György-féle spekulánsok is azon dolgoznak, hogy felfelé menjenek az árak, hisz ilyenkor „Csörög a kassza”. Hozzátette, hogy Magyarország mentességet kapott az olajszankciók alól, azonban az energiákat világpiaci áron kapjuk. Ráadásul az aszály is „beütött” és emiatt nagyon megnőttek az árak és jelentősen emelkedett az infláció.

 

A kormányfő szerint amennyiben nem javítjuk ki Brüsszel hibáit, akkor a szankciós felárak beépülnek az árakba és végleg velünk maradnak. 

A gázellátással kapcsolatban elmondta, jó helyzetben vagyunk, és amennyiben elzárnák a csapokat, nálunk 4,5-5 hónapig lenne gáz, mert annyira fel vannak töltve a tározók. Hangsúlyozta, más országokhoz képest sokkal többet nyújt a kormány a családoknak, számításuk szerint egy magyar család havi 181 ezer forint rezsitámogatást kap.

 

A nyugdíjakkal kapcsolatban kiemelte, hogy a korábbi kormányok alatt a nyugdíjak veszítettek az értékükből, de ez a kormány tartja az inflációs nyugdíjemelést. Orbán Viktor hangsúlyozta, a válság ellenére is lesz emelés és amennyiben a gazdaság jól teljesít, akkor nyugdíjprémium is lesz.

 

Az ellenzékkel kapcsolatban kiemelte, hogy nem lehet velük együttműködni, mivel „nem urai saját maguknak”, mivel Amerikából fizetik őket és „és aki fizet, az rendeli a nótát”.

 

Az abortusszal kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta, ő személy szerint ellenzi az abortusztörvény megváltoztatását még akkor is, ha nem tökéletes. Azonban mivel válság van, nincs itt az ideje a kérdés megvitatásának.

Címlapon

mutasd mind