Orbán bement a TV2-be, hogy elmondja: szükség van a közmunkabérek emelésére, és ha egyszer már sikerült, újra sikerülni fog legyőzni a járványt

A miniszterelnök a NER legnézettebb házi tévéjében beszélt a járvánnyal szembeni védekezésről, a munkáról, Budapestről és még néhány dologról.

2020. szeptember 28. 13:02

Orbán bement a TV2-be, hogy elmondja: szükség van a közmunkabérek emelésére, és ha egyszer már sikerült, újra sikerülni fog legyőzni a járványt

Meg fogják szervezni, hogy legyen Magyarország számára koronavírus elleni vakcina, és hogy időben elérhető legyen mindenkinek, aki akarja

– mondta Orbán Viktor a TV2 Tények című műsorában vasárnap este. A miniszterelnökkel még szombaton vették fel a beszélgetést.

Brüsszel szerint legkésőbb 2021 első félévében, az amerikaiak szerint azonban már ez év végéig kifejleszthetik a koronavírus elleni oltóanyagot, mondta Orbán, aki szerint folyamatosan tárgyalnak az amerikaiakkal, a japánokkal, a kínaiakkal, az oroszokkal, és pénzt is adtak az Európai Unió által támogatott európai kutatási programokra. Szerinte az esélyek nem rosszak, a világ négy-öt nagy erőközpontja ki tudja fejleszteni a vírus megállítására szolgáló vakcinát a következő év során.

A kormányfő szerint fontos, hogy az idősek továbbra is veszélyben vannak, a járvány felszálló ágban van. A helyzet szerinte nehéz, az egészségügyre és az oktatásra nagy nyomás nehezedik most és fog nehezedni a következő hónapokban.

Orbán a műsorban elmondta már ismert kommunikációs panelek a nemzeti konzultációval kapcsolatosan: szerinte olyan védekezési receptet kell kínálni az embereknek, amit elfogadnak, és ezért egyetértési pontokat, nemzeti egységet kell létrehozni. A nemzeti konzultációk ezt a célt szolgálják, és szerinte ő ezekből ki tudta olvasni, hogy mit is akarnak az emberek.

Világos, hogy azt mondják, védekezni akarnak, de nem akarják, hogy az ország újra megálljon, Magyarországnak működnie kell

– vonta le az ezredjére hallott nagy tanulságot Orbán Viktor.

Ha az egészségügyi dolgozók kitartanak, és lelkileg is el tudják viselni az egyre növekvő terhet, akkor meg tudjuk csinálni, sikerülni fog, ahogy tavasszal is sikerült

– mondta rezzenéstelen arccal a kormányfő, aki bölcsességét is megcsillogtatva azt is mondta, hogy a szabályok betartásánál a nyár nagy csábító, de az ősz segíteni fog, lehűti a kedélyeket, az emberek most sokkal inkább betartják a szabályokat, mint tették a nyár során.

Orbán Viktor szerint mindenhol van orvos és nővér, mindenhol van elegendő eszköz, ágy, védőfelszerelés, lélegeztetőgép. Elmondta, hogy lépcsőzetes a védekezési rendszer:

kijelölték az első nyolc kórházat, és ha megtelnek, akkor jön a második lépcső, majd a továbbiak, az orvosokat, nővéreket pedig oda kell vezényelni, ahol szükség van rájuk.

Ausztriát továbbra is figyelemmel követik, az egyetlen hely, amit Orbán nem ért, az Csehország, ahol elszabadultak a számok, ezért a csehekre szerinte figyelni kell. De amúgy azért is, mert a csehek okos nép, és kicsit fejlettebbek is mint mi, de most ott történt valami, amitől meg kell védeni magunkat – mondta a kormányfő, aki részben emiatt a határzárat továbbra is fontosnak tartja, szerinte az utánpótlásvonalak ott vannak, ezeket ott kell elvágni.

Ki fogunk ebből a nyomorúságból szabadulni, és addig pedig ki fogjuk bírni

– jelentette ki Orbán, aki szerint

működni fog az egészségügy, működni fog a gazdaság és „nem fogunk hátralépni, megőrizzük az esélyét annak, hogy Magyarország a válságból megerősödve kerüljön ki”.

Arról, hogy a Moody's nemzetközi hitelminősítő kedvezőbb rangsorolást adott Magyarországnak, azt mondta: örül a biztatásnak és minden jó jelnek, de egyetlen dologra kell összpontosítani, a munkahelyekre. Ha van munka, ha vannak munkahelyek, akkor lesz növekedés, jó hitelminősítés – mondta Orbán.

Adócsökkentés, beruházás, fejlesztés

– sorolta a népszerű fogalmakat a kormányfő.

Orbán arról is beszélt, hogy

a másik lehetőség, ha minden kötél szakad, hogy az állam is tudjon felvenni alkalmazásba embereket.

Ez szerinte már kevésbé jó megoldás, de még mindig kenyeret és lehetőséget ad a családoknak.

A harmadik a hagyományos közmunka rendszere, ami Orbán szerint nagyon messze van attól, ami fizetésben és munkavégzésben kívánatos lenne, de ha nincs más, az is jobb a semminél. Szerinte mindenképpen szükséges a közmunkabérek emelése a következő év során.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy most több ember dolgozik Magyarországon, mint januárban, illetve márciusban. Több mint 4,5 millióan végeznek munkát, ami szerinte választóvonal. Tíz éve, amikor a szocialistáktól átvették a kormányzást, 3,6-3,7 millióan dolgoztak, és az első választóvonal a 4 millió volt.

Orbán Viktor a varázslimit fogalmával is megismertette a nézőket, amikor elmondta, sokan nem hitték, hogy 4 milliót el lehet érni, de megtörtént, és most az új varázslimit a 4,5 millió, amit átléptek.

Ezen a ponton

a vízionárius kormányfő azt a titkát is elárulta, hogy az ő fejében szerepel egy 5 millió munkahellyel rendelkező Magyarország is. De ez nem a következő hónapok feladata

– tette hozzá Orbán, bizonyítva, hogy higgadtságért sem kell a szomszédba mennie.

A miniszterelnök az igazi kérdésnek most azt tartja, hogy a vállalkozók tudnak-e olyan új munkahelyeket létrehozni, amik versenyképesebbek, mint a jelenlegiek.

A világban egy munkaerő-, gyártás-, kapacitás-áthelyezés, újraszervezés zajlik, ez egy verseny, amibe Magyarországnak be kell neveznie

– adott gyors értékelést a világgazdaság aktuális helyzetéről és hazánk szerepéről Orbán.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter feladata, hogy ezt a nevezést beadja és fusson jól

– mondta a metaforákat kedvelő kormányfő, aki az esélyeinket jónak tartja.

Budapestről is beszélt, kritikával, naná: szerinte a főváros üzleti modellje a turizmusban és a vendéglátásban a külföldiekre épül, az itt szállodai szobát foglalók 93 százaléka külföldi, szemben Rómával, vagy Párizzsal, ahol ez 50-60 százalék.

Budapestnek nincs olyan üzleti modellje, amivel a magyarokat hozná el a fővárosba és őket venné rá, hogy töltsenek el a fővárosban egy hétvégét.

Mindenképpen változtatni kell ezen az üzleti modellen, akkor is, ha visszatér az élet a normál kerékvágásba – állapította meg a kormányfő.

Dicsérte még egy kicsit önmagát és kormányát, amikor arról beszélt, hogy mintegy kétezer milliárd forint maradt a családoknál és a vállalkozásoknál a hitelmoratóriummal, ami szerinte nagy segítség volt mindenkinek, illetve adót is csökkentettek a vállalkozások esetében.

A kormány, amit lehetett, vidéken és Budapesten megtett

– veregette meg saját vállát Orbán, hozzátéve: nem ártana a rásegítés, szerinte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara javaslatainak irányvonalát érdemes lenne követni.

A miniszterelnököt egyébként Gönczi Gábor ismert szórakoztatóipari munkás kérdezte, aki finoman szólva nem gördített akadályt az elé, hogy Orbán elmondhassa, amit akar, úgy, ahogyan akarja, és csak arról kelljen beszélnie, amiről szeretne.


Gönczi teljesítményéért innen is jár a taps. (A videót a 444-től vettük kölcsön.)

kmn

Címlapon

mutasd mind