Orbán az EU-csúcson Brüsszelben tárgyalt a gázról: nem sikerült még megállapodni, ezt Orbán orbánosan közölte, de közben kirúgták az energiaügyekért felelős brüsszeli magyar diplomatát

Egy meccsen két fideszes „bombagól”.
Garai Szakács László

2022. október 21. 07:13

Orbán az EU-csúcson Brüsszelben
tárgyalt a gázról: nem sikerült még megállapodni, ezt Orbán
orbánosan közölte, de közben kirúgták az energiaügyekért
felelős brüsszeli magyar diplomatát

Hajnal kettőkor írtak egy bejegyzést Orbán Viktor Facebook-oldalára, amiben közlik, hogy az Ursula von der Leyen által szorgalmazott uniós gázársapkáról nem sikerült megállapodni.

De szerinte ez nem baj, óriási magyar sikereket ért el, már megint...

 

A miniszterelnök szerint ez történt:

 

„A bizottság energetikai javaslatai jelentették a legnagyobb veszélyt Magyarország számára. Elfogadásukkal azt kockáztattuk volna, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások. Ezt a veszélyt ma sikeresen elhárítottuk. Nem maradtunk egyedül, így sikerült egy fair megállapodást kiharcolnunk. Megállapodtunk abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne.”

 

Csakhogy az Európai Unió vezetői anélkül fejezték be a tárgyalást péntek hajnalban, hogy megállapodás született volna a gázársapkáról, és tovább vizsgálják a gázárak korlátozásának lehetőségeit.

 

Azaz igazából még semmiben nem állapodtak meg.

 

Miközben ezek a tárgyalások zajlottak, ahol Orbán vagy nem volt ott, vagy focimeccsek eredményeit böngészhette, és nem figyelt, „a Politico értesülése szerint váratlanul felmondott a magyar kormány Baranyai Gábornak, a brüsszeli EU-követség második emberének. Állítólag másfél órát kapott, hogy összepakoljon az irodájában, és végleg elhagyja a brüsszeli állandó magyar képviseletet. Baranyai az úgynevezett Coreper I. nagykövet volt, ami azt jelenti, hogy hozzá tartoztak a mezőgazdaság, a halászat, a közlekedés, a távközlés, az energia, a versenyképesség, a környezetvédelem, a foglalkoztatás, a szociálpolitika, az egészségügy, a fogyasztóvédelem, az oktatás, az ifjúság és a kultúra ügyei. A brüsszeli diplomáciában nála magasabb rangban csak a Coreper II. nagykövet van, aki elsősorban a gazdasági- és pénzügyeket viszi, illetve részt vesz a miniszterelnökök találkozóinak előkészítésében” – írta a 444.