Orbán az esküjén: Egészséges a magyar demokrácia, nincs pezsdítőbb annál, mint mikor rálőnek az emberre, és nem találják el

Szerinte háború is fenyegeti Magyarországot. Megköszönte az ellenzéki aktivistáknak, hogy ellenőrző munkájukkal segítettek megvédeni Magyarország jó hírét és a magyar demokrácia iránt táplált közbizalmat.
Cservenák Zoltán

2022. május 16. 14:50

Orbán az esküjén: Egészséges a magyar demokrácia, nincs pezsdítőbb annál, mint mikor rálőnek az emberre, és nem találják el

„Az Országgyűlés ma megválasztja Magyarország miniszterelnökét. Fél 3 után élőben közvetítjük Orbán Viktor eskütételét és felszólalását” – ezzel a mondattal harangozta be 11 óra előtt a Magyarország Kormánya Facebook-oldal a közvetítést a beszédre. Nem történt meglepetés, Orbán megkapta a szükséges voksokat a formális szavazáson.

 

Orbán Viktor 133 igen, 27 nem és 0 tartózkodás mellett folytathatja a munkát miniszterelnökként.

 

Az esküje után a régi-új miniszterelnök megköszönte a képviselők támogatását és a választók bizalmát. Azt mondta, nem felejti el, hogy a felhatalmazás a magyar emberektől jött, de megdolgoztak a választók bizalmáért.

 

„Az elmúlt években igyekeztem legjobb tudásom szerint szolgálni a hazámat.”

 

Orbán a határon innen és a határon túl élőknek megköszönte, hogy részt vettek a választáson.

 

„Ellenfeleink gondoskodtak róla, hogy a választás soha nem látott nemzetközi és hazai ellenőrzés mellett történjék. Mindenki láthatta, hogy Magyarország olyan ország, ahol nem történnek, nem történhetnek választási visszaélések. Köszönöm az ellenzéki aktivistáknak, hogy ellenőrző munkájukkal segítettek megvédeni Magyarország jó hírét és a magyar demokrácia iránt táplált közbizalmat.”

 

Orbán szerint a magas választási részvétel az egészséges demokrácia jele.

 

A miniszterelnök sorosozott és Brüsszelezett is, azt mondta, nem csak politikai ellenfelei ellen kellett harcolni, hanem Brüsszel, Soros György, a média és pénzemberek is.

 

„Nincs semmi pezsdítőbb annál, mint amikor rálőnek az emberre és nem találják el.”

 

Majd azt mondta, pénzügyi válság, világjárvány, migránsáradat és most már háború is fenyegette, fenyegeti Magyarországot. Szerinte 

 

„a belharc és a viszály a boldog békeidők luxusa, most nem ilyen időket élünk, baj idején az összefogás parancs, korparancs aki kihúzza magát alóla, az veszélyt hoz a közösségre, a nemzetre és a hazára. ilyen pártoknak és politikusoknak a választók alaposan ellátják a baját”.

 

Azt is mondta, a háború és a szankciós politika energiaválságot idézett elő, amik az amerikai kamatemelésekel együtt elhozták az infláció korszakát, és mindez együtt elhozza a recesszió, a gazdasági visszaesés korszakát. Sőt, kiújulhatnak fenyegető járványok, a gazdag országok felé erősödhet a migráció. És mindemellett háború zajlik a szomszédban.

 

Orbán előttünk álló „háborús évtizedről”, nagy „európai lakosságcseréről”, „gender-őrületről” valamint a kereszténységen és nemzetállamokon túllépő „liberális Európáról” is beszélt.

 

A miniszterelnök kijelentette: Magyarország érdeke, hogy a következő tíz évben is az Európai Unió tagja maradjon.