Orbán: az átlag fölött fogyasztók gondoskodjanak róla, hogy keressenek annyit, hogy ki tudják fizetni a rezsit, vagy csökkentsék a fogyasztást

Ennyi.
Cservenák Zoltán

2022. július 29. 09:10

Orbán: az átlag fölött fogyasztók gondoskodjanak róla, hogy keressenek annyit, hogy ki tudják fizetni a rezsit, vagy csökkentsék a fogyasztást

A Kossuth Rádióban újabb rádiójátékot adott elő Orbán Viktor, aki szerint Brüsszelre nem érdemes számítani, akármilyen jószándékúak is.

 

„Nem működik a háborús stratégiánk” 

 

– mondta Orbán, aki szerint a Nyugat elgondolása a háborúról négy pillérre épült: amerikai segítséggel az ukránok le tudják győzni az oroszokat, nem ez történt, rengeteg embert és területet veszítettek; így Ukrajna szuverenitását aligha lehet megvédeni. A másik az volt szerinte, hogy a szankciók térdre kényszerítik Oroszországot, de a dolog fordítva sült el. A szankciók hatását képesek leszünk kezelni, de ez sem sikerült. 

 

„Európa egy háborús gazdasági helyzet felé sodródik”. 

 

A negyedik az volt, hogy a világ Oroszország ellen fordul. Orbán úgy látja, a világ nagyobb része nem áll a Nyugat mellé, igaz ellenünk sincsenek. 

 

„Ők a saját gondjaikat akarják megoldani, és nem akarnak háborúzni Oroszország ellen”.

 

Ezért egy új stratégiát kell kitalálni, amíg ez nincs addig a fogyasztási korlátozások vannak.

 

„Ha Brüsszel nem változtat, akkor októbertől háborús gazdasági helyzetre kell számítani Európában”.

 

Orbán szerint tűzszünetet kell kötni, és Amerikának béketárgyalásokat kell kezdeményeznie Oroszországgal, mert már proxiháború zajlik Ukrajnában.

 

A miniszterelnök azt ígérte, Magyarországnak lesz elég gáza, ezért nem vagyunk érdekeltek abban az uniós megoldásban, hogy annak az országnak, amelyiknek elfogy majd a gáza, az vehessen el más országtól, ahol van. 

 

„Ezt einstandnak hívják”

 

– tette hozzá Orbán, aki emlékeztetett: a Török Áramlaton jön az orosz gáz nagy része, kötöttünk megállapodást Horvátországgal, onnan évente 1,5 milliárd köbméter gázt hoz be Magyarország, és ott van még a hazai kitermelés is, ezt növelik.

 

„Most még az oroszokhoz elmentünk, és alkudozunk velük arról, hogy 700 millió köbméter plusz gázt vásároljunk, ezt az üzletet nyélbe tudjuk ütni a nyár során.”

 

Orbán szerint nekünk a bajunk az ár, mert a többszöröse most, mint korábban, ezért segítenek felmérni, hogy milyen más megoldással lehetne még fűteni. Betiltották a tűzifa kivitelét, az erdőgazdaságokat köteleztük arra, hogy készítsenek terveket a tűzifakitermelés növelésére. Palkovics László ipari minisztert arra kötelezte, hogy készítsen egy kazánprogramot arra, hogy hol lehet kiváltani a gázt tűzifával.

 

Orbán Viktor azt is mondta, 2021-ben a rezsicsökkentés 250–260 milliárdba került, idén 2000 milliárd körül van ez a költség, amit képtelen kitermelni a magyar gazdaság. A miniszterelnököt nem kérdezték meg, hogy a leggazdagabbak miért kapnak rezsicsökkentett gázt, miközben könnyedén ki tudnák fizetni a drágább rezsit is. Inkább azt hangsúlyozta, hogy ősztől minden magyar család spórol a villany- és gázszámlán 56 ezer és 146 ezer forintot, ennyivel többe kerülne, ha nem lenne az átlagárig rezsicsökkentés.

 

„Aki efölött van, annak gondoskodnia kell arról, hogy vagy csökkentse a fogyasztását vagy keressen annyi pénzt, hogy a piaci, a lakossági piaci árát, tehát a nem támogatott árát ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti energiarésznek. Ez a magyar valóság ebben a pillanatban”

 

– fogalmazott keményen Orbán. Úgy látja, október a vízválasztó, akkor derül ki, hogy Európa belesodródik-e egy háborús gazdaságba, akkor kell majd döntéseket hozni.

 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind