Orbán ajánlata: nagykabát vagy fagyhalál – Besenyei Zsolt jegyzete

Keressetek többet vagy fűtsetek kevesebbet!
Besenyei Zsolt

2022. július 29. 13:41

Orbán ajánlata: nagykabát vagy fagyhalál – Besenyei Zsolt jegyzete
  • Ha lesz orosz gáz, akkor marad a rezsicsökkentés – ezt ígérte Orbán Viktor a választási kampányban.
  • Van elég gáz, ismeri el most ugyanő, mégis gázáremelés áldozata lesz több mint egymillió család.

 

És tudja fokozni. Pénteki rádiószózatában ilyeneket mondott, hogy: „Teljes egészében mi rendben vagyunk, a mi problémánk a gázár”. Egymillió magyar háziasszony, aki a rezsiszámlák kigazdálkodásáért felelős, lelkesen bólogatott ezt hallván. 

 

De Orbán azt is hozzátette, hogy aki az átlagfogyasztás felett fogyaszt, 

 

„annak gondoskodnia kell arról, hogy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti részt”.

 

Szóval oldjátok meg magatok, ahogy tudjátok. Ha nem tudjátok, akkor úgy jártok. A nemzetvezető mossa kezeit. Az iskolaigazgatónak pedig nem az lesz a legnagyobb problémája, hogy lesz elég tanár, aki órát tartson, hanem hogy fűtés lesz-e: 

 

„Fel kell mérniük az iskoláknak, hogy át tudnak-e állni fatüzelésre”.

 

Mintha visszatért volna Kóka János. Vagy Gyurcsány „nem kell félni, nem fog fájni” Ferenc. Vagy Márki-Zay „fürödjünk, fűtsünk kevesebbet” Péter nyerte volna a választást. Esetleg maga Bokros „népnyúzó” Lajos.

 

Ilyen pálfordulást a rendszerváltás utáni politikatörténetben csak egyszer hajtottak végre: Gyurcsány 16 éve. Azóta is fizeti az árát politikailag.

 

Orbán, aki akkor Gyurcsányt idiótának nevezte, mert saját szavazóit verte át, most homlokegyenest fordult szembe legfontosabb választási ígéretével, a közpénzből dotált gázárral. Megcsinálta pontosan ugyanazt, amiért Gyurcsányt leidiótázta.

 

A Fidesz-vezér legjelentősebb politikai felismerése volt még 2000-ben, több mint két évtizede, hogy van egy több százezres–egymilliós választói réteg, aminek semmi más nem számít, csak az energiahordozó ára. Ők a falusi, kisvárosi kertes házban élők. Kádár- vagy inkább a Kádár-kockák népe, akik 120 ezer forintos nyugdíjból próbálják télen felfűteni a 100–120 négyzetméteres házukat.

 

Ők arra fognak szavazni, aki ebben segít nekik. Nincs pardon.

 

• Gyurcsány 2006 után nem segített, milliós volumenben álltak át az MSZP-től a Fideszhez. Nem a 300 forintos vizitdíj volt a bukás első számú oka, hanem a drasztikus gázáremelés.

• Orbán azt ígérte, ilyen nem lesz többet, nyert is 2010-ben.

• Négy évvel később egyenesen ezt, a rezsicsökkentést tette a fő kampányüzenetévé (és nem az alaptörvényt vagy a vasárnapi boltzárat).

• 2018-ban volt ugyan migránsozás, mint fő kampánytéma, de az egyhavi rezsidotáció jelentőset dobott a Fidesz támogatottságán.

• 2022-ben pedig a rezsicsökkentés átalakítását ígérő ellenzék bukott el a fenntartását garantáló Orbánnal szemben.

Magyarországon a kormányoldalnak és az ellenzéknek is 1,8-1,9 millió elkötelezett szavazója van. A választást azonban a többi egymillió dönti el, akik nem ideológiai alapon, hanem anyagi megfontolásokat követve arra szavaznak, aki fűtéstámogatást ígér nekik. Idén Orbánra és a Fideszre, mert elhitték neki, hogy nem lesz baj.

Hogy nem lesz gázáremelés.

 

A falu, a kockaházak népe 70, de néhol 80 százalékban szavazott Orbánra. Aki aztán megszegte az ígéretét. Nem egyszerűen hazudott, hanem árulást követett el. És nem pusztán a Fidesz több mint évtizedes politikáját árulta el, hanem saját szavazóinak nagyjából egyharmadát.

 

Ez nem bűn, hanem hiba. Van már mérés, ami azt mutatja, hogy 12 százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága. Két hét alatt közel egymillió szavazót veszített Orbán.

 

A kormány állítása szerint több mint egymillió fogyasztó lóg ki az átlagból, ami úgy van kiszámolva – a gázt csak főzésre használó háztartások belekalkulálásával –, hogy kilógjanak. Ők háztartásonként (családonként) egymillióval fognak többet fizetni a gázért évente. Egymillió a négyzeten: ez ezermilliárdos pénzbehajtás attól a politikustól, aki azzal kampányolt, hogy nem hagyja, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát.

 

És valóban: nem is a háború árát fogják fizetni, hanem az orbáni gazdaságpolitikáét, az állami büdzsé kiürítését.

Az új orbáni ajánlat a nagykabát vagy fagyhalál. A nem lesz gázáremelés után a keressetek többet vagy fűtsetek kevesebbet.

 

Volt, aki már ezt 20 éve megjósolta:

 

„Hogy megértsük: miközben azt mondják, hogy majd 13-ik havi nyugdíjat fognak adni a nyugdíjasoknak, azt valójában azért adják oda, hogy utána legyen miből kifizetni a megemelt gázárakat, amiknek a haszna mindannyian tudjuk, hova megy.”

 

Orbán Viktor beszélt így 2002-ben a Testnevelési Egyetemen. Két évtizeddel később meg is csinálta.

Vélemények

mutasd mind