Orbán a szabadkai zsinagógában is a migránsok ellen szónokolt

Hétfőn a magyar miniszterelnök és a szerb államfő jelenlétében avatták fel a felújított szabadkai zsinagógát. Európa egyik legszebb szecessziós épületében sem mulasztotta el Orbán Viktor a nyugati értékrendek szapulását, ugyanakkor kampányolt a vajdasági magyarok szavazataiért is.

2018. március 27. 11:07

Orbán a szabadkai zsinagógában is a migránsok ellen szónokolt

A város központjában épült zsinagógát 1902 szeptemberében vette birtokába a szabadkai zsidóság. A második világháborúban a szabadkai zsidóság többsége elpusztult, így a zsinagóga elhagyatottan állt, és a szocializmus évtizedei idején az állapota egyre romlott. Ezért Szabadka városa, Vajdaság tartomány, a szerb és a magyar állam, valamint az amerikai zsidó szervezetek jóvoltából nekiláttak a rekonstrukciós munkáknak. A magyar kormány a belső felújításra, valamint az udvar és a kerítés felújítására több mint 2 millió eurót biztosított, így az épület innentől már nemcsak imaház, hanem számos kulturális rendezvénynek és hangversenynek is otthont ad majd.   

A magyar miniszterelnök szokásához híven minden résztvevő számára azt mondta a megnyitón, amit hallani szeretett volna. A Magyar Szó idézi Orbánnak a zsidóság tiszteletére emlékeztető szavait: „Egybegyűltünk, mert összeköt bennünket a zsidó nép iránti tisztelet. Összegyűltünk, hogy tiszteletünket rójuk le egy erős közösség előtt. A szabadkai zsinagóga felújítása azt bizonyítja, hogy mennyire hatalmas tettekre képesek szerbek, magyarok és zsidók, ha egy közös cél mögött sorakoznak fel.”

A Soros-kampánnyal antiszemita húrokat pengető miniszterelnököt az sem zavarta, hogy szerb kollégája újabban előszeretettel találkozik Soros Györggyel és fiával. Mint a szerb média korábban megírta, Aleksandar Vucic szeptemberében tárgyalt a milliárdos befektetővel és fiával, Alexander Sorossal, aki egyben a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatóságának elnökhelyettese is. A szerb államfő a tárgyalás után „nagyon érdekes”-nek nevezte a beszélgetést.

A Vajdaság Ma részletesen idézi a magyar kormányfő szavait. Beszámolójuk szerint így kezdte a beszédét: „Milyen csodálatos hely Közép-Európa, ahol természetes dolog, hogy egy zsinagógát magyar népművészeti motívumok díszítenek, ami épp annyira természetes, mint, hogy a magyar himnusz műfaját tekintve jeremiád”- mondta Orbán, majd hozzátette, ennek semmi köze a felszínes multikulturalizmushoz, itt hosszú évszázadok csiszolták össze a népeket, ezt tükrözi népművészetünk is.

A Vajdaság Ma egy másik részletet is kiemel a beszédből, mely szintén a magyar kampány alaptémájára rezonál. „Mi még abban az Európában élünk, amely a zsidó-keresztény valláson alapszik. Ha hagyjuk, hogy ezt a talajt kihúzzák a lábunk alól, akkor a jövőt mások fogják írni helyettünk. A világnak számos része van, ahol ilyen ünnepségre nem kerülhetne sor. Olyan helyek ahol zsidókat és keresztényeket ma is üldözik. Tőlünk nyugatra pedig nem felújítják, hanem lebontják a templomokat és zsinagógákat” – mondta a magyar miniszterelnök.

A két ország vezetőjének sajtótájékoztatóján a Pannon RTV beszámolója szerint az is elhangzott, hogy a jó szerb-magyar kapcsolatok továbbvitelének záloga az, hogy április 8-án a Fidesz megnyerje a választást. Orbán ugyanis jelezte: Belgrád számíthat Budapestre, ha az európai uniós csatlakozásról van szó, mivel ambiciózus népekkel kell bővíteni az EU sorait. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az elmúlt négy évben a két állam sikeresen együttműködött. Az április 8-i magyar parlamenti választások eredményének tükrében pedig tovább szeretnék folytatni a közös munkát.

Fotó: www.magyarszo.rs