Orbán a Kormányinfón: Nincs elég jobboldali milliárdos, a többségük még mindig baloldali; tíznapos szabadságot kapnak a járvány elleni védekezésben résztvevők

A kormányfő év eleji tájékoztatója elmaradt, most viszont lehet kérdezni.

2021. június 10. 13:48

Orbán a Kormányinfón: Nincs elég jobboldali milliárdos, a többségük még mindig baloldali; tíznapos szabadságot kapnak a járvány elleni védekezésben résztvevők

Orbán Viktor 2020-ban sajtótájékoztatóval nyitotta az évet, azóta nem állt a magyar médiamunkások elé, hogy nagyjából bármiről kérdezhessék. Idén az év eleji tájékoztató a járvány miatt elmaradt, most viszont megjelent a miniszterelnök. 

A sajtótájékoztató időzítése összefügg a Világgazdaság című lap fórumán tartott előadásával.

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy legyűrtük a járvány harmadik hullámát, az első oltást kapókat nézve Magyarország második a világranglistán, a teljes átoltottságot nézve pedig az első, népességarányosan. „De ezt nem tekintjük versenynek” – tette hozzá

a miniszterelnök, aki a halálozási adatokról, az elhunytak és az egymillió főre jutó halottak számáról nem mondott semmit.

Orbán szerint innentől egyéni felelősség az oltás, mert van elég vakcina. „A járvány azok számára ért véget, akik beoltatták magukat.”

Azt is elmondta: mindenkit képesek vagyunk harmadjára és ha kell, negyedjére is beoltani. Orbán Viktor emlékeztetett, a 12-16 évesek oltását engedélyezték.

Van 137 ezer magyar, aki nem vette föl a második oltást, pedig eljött a határidő. Aki nem veszi föl a vakcinát, azt törlik a védettségi nyilvántartásból, tehát a már kiadott igazolványa érvénytelen.

Magyarország egy-másfél hónappal hamarabb nyithatott ki mindent, mint az európai átlag, ami azért fontos, ez a GDP-ben 1 százalékot jelent. A munkanélküliségi rátáról elmondta: Magyarországon ez az arány 4,3 százalék, miközben az eurózónában 8 százalék.

Lesz két operatív törzs: az egyik a gazdaság, a másik a társadalom újraindításával foglalkozik majd.

A gazdaság újraindításáról azt mondta: nem ugyanazt a gazdaságot akarja látni, mint a válság előtt, hanem be akarják építeni a tanulságokat. „Olyan évtizedre készülünk, amit a járványok és a népvándorlások időszaka lesz”, ezért ennek ellenálló gazdaságot akarnak építeni.

Nemzeti konzultáció indul a gazdaság újraindításáról, átszervezéséről. Ennek része lesz a minimálbér, amit egy vagy több lépésben 200 ezer forintra emelnének. Erről meg kell állapodni az iparkamarákkal, és valószínűleg, adókedvezményeket kell adni a kis- és közepes vállalkozásoknak, hogy elbírják majd ezeket a terheket.

Szintén megkonzultálják majd a gyereket nevelő szülők szja-visszatérítését az átlagbér összegééig.

A hitelmoratóriumra vonatkozólag is lesz kérdés a konzultációban.

A klímaadóról is lesz konzultáció, az a kérdés, hogy a kormány milyen álláspontot képviseljen az Európai Unióban.

Természetesen migrációra vonatkozó kérdés is lesz. Orbán szerint a járvány miatt 2 évig minden menekültügyi döntést fel kellene függeszteni.

Tíznapos fizetett szabadságot kapnak azok, akik aktívan részt vettek a védekezésben. Később, rendelet határozza majd meg, kik ők, de Orbán megemlítette: az egészségügyet, szociális szférát, államigazgatást, katonákat, rendőröket. A tíznapos szabadságot 2022. december végéig vehetik ki az érintettek.

Innentől a kérdések következtek

Az ír-magyar válogatott meccsen történt térdelés-ügyről Orbán azt mondta, nem szimpatizál a térdeléssel és hasonló gesztusokkal. Úgy látja, ennek nincs helye a sportpályákon, mert az ilyen gesztusokról mi másként gondolkodunk: „a magyar ember a Jóisten előtt, a hazája előtt és szerelme előtt térdel le, ha megkéri a kezét”.

„Minden más esetben ez Magyarországon egészen egyszerűen kultúraidegen” – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette: a letérdelés ellenkezőjét várják a sportolóktól, azt, hogy harcoljanak, győzzenek, és ha nem sikerül, akkor állva haljanak meg. Szerinte a volt rabszolgatartó országoknak nehéz leszámolniuk a rabszolgatartó múltjukkal, ezért ő megérti, hogy ezekben az országokban a letérdelés elfogadott szimbólum, de Magyarország nem volt rabszolgatartó.

Az RTL arra kérdezett rá, a miniszterelnök mit gondol arról, hogy a magyar szurkolók kifütyülték a letérdelő ír játékosokat. Orbán azt mondta: „ha vendég vagy egy országban, akkor értsd meg a kultúráját, és ne provokáld a helyieket”. Magyarán

Orbán provokációnak tekintette, hogy az írek letérdeltek.

Arról, hogy hat kórházban 2500 aktív ágyat szüntetne meg a Kórházi Főigazgatóság, Orbán azt mondta, tucatjával keringenek szakmai anyagok, de nem lesz egészségügyi reform. „A reformokkal általában az emberek eddig csak rosszabbul jártak, az a jelszavam, hogy csak reformot ne!”. Megerősíteni kell a magyar egészségügyet, de átszervezésre nincs szükség.

A háziorvosi ügyeleti ellátások megszűnéséről azt mondta, szakértői szinten van az anyag, szólnak, ha lesz előterjesztés.

Orbánt megkérdezték, mit gondol arról, hogy Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar. Azt válaszolta, minden adót be kell fizetni, reméli be is fizetik a leggazdagabbak. Szerinte a 100 leggazdagabb magyarból 80 még mindig baloldali, „messze vagyunk még a kívánatos egyensúlytól”.

Magyarán Orbán még több, milliárdos jobboldali vállalkozót szeretne Magyarországon, szerinte nincs még elég.

Arról, hogy Mészáros Lőrinc 185 milliárd forinttal növelte a vagyonát, Orbán megint azt mondta, több bevétel, több adó. Szerinte neki nincs dolga az üzleti élet szereplőinek ügyeivel. A nemzeti oldalon az a szabály, hogy az üzletet és a politikát nem lehet összekeverni, Antall József, Boross Péter esetében is így volt, és ő maga sem akar üzlettel foglalkozni. "Szeretnék én 90 évesen bebotozni a közélet különböző tereibe és politikával foglalkozni" – tette hozzá. Szerinte a baloldal hagyománya az, hogy az üzlet és a politika összeér: "Nagytőkések rendszeresen vezetik a baloldalt Medgyessy Pétertől Bajnai Gordonon át Gyurcsány Ferencig.

Az RTL riportere megkérdezte ismét, hogy mennyi állami támogatást kapott Mészáros Lőrinc a cégein keresztül a válság idején, de Orbán ismét nem válaszolt. Mint ahogy a családtagjai milliárdos gazdagodásáról sem mondott semmi egyebet.

A vakcinák keveréséről Orbán szerint a magyar tudóstársadalom még nem alakította ki az álláspontját, ha ez megtörténik, a kormány figyelembe veszi.

A közös uniós utazási igazolványról azt mondta, Magyarország összhangba hozza a magyar igazolványt az unióssal, ezért a magyar védettségi igazolvány adattartalmát kibővítik az uniós elvárásokkal. Ezt július 1-jéig megteszik. Orbán szerint előbb-utóbb minden vakcinát elfogadnak majd az unióban.

A szja-visszatérítésről Orbán a miniszterelnök pontosította: mindenki csak a befizetett személyi jövedelemadód kaphatja vissza az átlagjövedelemig. Összesen 530–540 milliárd forintról van szó, legalább 1 millió családot érint.

A miniszterelnök úgy látja, Magyarországnak részt kell vennie a felemelkedő ázsiai országok kegyeiért folytatott versenyben. Kínáért is verseny zajlik, ebben egyébként szerinte Németország vezet.

Orbán nem válaszolt arra a kérdésre, hogy lesz-e miniszterelnöki vita, ezzel januárig nem foglalkozik. 

Az ATV riportere rákérdezett: miért 2022 januárjában és februárjában térítenék vissza a személyi jövedelemadót. „Ezzel lehet választást nyerni?” Orbán nem válaszolt érdemben a kérdésre, szerinte jó kormányzással lehet választást nyerni, de ha az emberek később kérik az adóvisszatérítést, akkor erről lehet szó – mondta némi cinizmussal a hangjában.

Fudan-ügyben Orbán elfogadja, hogy népszavazás lesz Budapesten, ezt figyelembe veszik. Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy elvinnék-e Debrecenbe a Fudan Egyetemet.

Az Mfor rákérdezett: Miben mérhető a járvány elleni védekezés sikeressége az oltások számában vagy a halálozások számában. Orbán szerint a halálozások száma számít (pedig a kormányzat folyamatosan az oltások számával kampányol – a szerk.), de a többlethalálozást kell nézni, ebben a középmezőnyben van az ország.

A harmincezres halálozási adatot lényegében nem kommentálta, mint ahogy azt sem, hogy az egymillió főre jutó halálozásban az ország a világon az egyik legrosszabb, inkább megismételte, hogy az európai összehasonlításban Magyarország a középmezőnyben van.

Az is kiderült: Orbán is jogosult lesz a személyi jövedelemadó-visszatérítésre, mert van egy 18 évnél fiatalabb gyereke.

Orbán szerint a legjobb adókulcs a nulla, ezért a lehető legalacsonyabb adókulcsot akarják elérni. Az adóvisszatérítésről elmondta, igaz, hogy annyiba kerül, mint az egy számjegyű személyi jövedelemadó, de most vissza szeretnének adni azoknak, akik befizettek, ha ezt a gazdaság elbírja.

Az önellátásról azt mondta, nem terjedhet ki minden gazdasági szektorra, a külföldieknek fontos szerepük van, de

nem jó az országnak, ha például a médiatulajdonosok többsége külföldi. A médiában, a bank- és az energiaszektorban is jobb a nemzeti tulajdon Orbán szerint. A repülőtér is idetartozik.

Szerinte az Európai Uniónak túl sok jogköre van, jogokat kellene visszavenni az uniótól.

A Telex is kérdezett Fudanról. Orbán szerint előbb világos tervek kellenek, aztán jöhet a népszavazás.

A vakcinák hatékonyságának vizsgálatáról egyelőre nincs eredmény, de a kormány is sürgeti, hogy legyenek adatok a magyar beoltottakról.

A Telex is kérdezett térdelés-ügyben. Arra voltak kíváncsiak, hogy ha Orbán udvariatlan provokációnak tartja az ír játékosok térdelését a magyar–ír meccs előtt, akkor hogyan kellett volna viselkedniük a szurkolóknak vendéglátóként a vendégeikkel? Ez a kérdés láthatóan zavarba hozta a miniszterelnököt, mert nagyjából csak annyit tudott mondani, hogy nem a Magyar Labdarúgó Szövetség sajtótájékoztatóján vannak.

Simonka Györgyről is kérdezték Orbánt, de nem mondott véleményt, arról, hogy indítják-e a fideszes képviselőt 2022-ben, azt mondta: a választókerületek döntenek.

Habony Árpád továbbra is ad tanácsokat a miniszterelnöknek.

A családja 7 milliárd forintos vagyonosodásáról Orbán csak annyit mondott, fizessék be az adókat, és tartsák be a szabályokat.

A miniszterelnök szeretné minél hamarabb kivezetni a veszélyhelyzeti szabályozást.