Hétszázezer ukrán harcol az oroszok ellen, óránként változik a helyzet az ostromlott Szeverodonyeckben, a csehek bíróság elé állítanák Putyint

Cservenák Zoltán

2022. június 06. 20:30

Hétszázezer ukrán harcol az oroszok ellen, óránként változik a helyzet az ostromlott Szeverodonyeckben, a csehek bíróság elé állítanák Putyint

Olekszandr Striuk, a város katonai közigazgatásának vezetője szerint elég ukrán erő és eszköz áll rendelkezésre a Szeverodonyeck visszafoglalásához. Megerősítette: heves csaták és utcai harcok dúlnak.

 

Striuk azt mondta, hogy az orosz erők jelentős számbeli fölénnyel rendelkeznek, és egyre több katonát vetnek be, ami persze nehezíti a helyzetet. 

 

„Most Szeverodonyeck van előnyben, mert egy-két nap alatt nem tudták elfoglalni, de a város elpusztul. Az infrastruktúra megőrzéséről nem lehet mit mondani, mert még a város elleni gyalogsági támadás előtt az infrastruktúra csaknem megsemmisült, a gáz- és vízellátás szinte teljes rekonstrukciót igényel” 

 

– tette hozzá. A nyugatról induló országutat, amin az ukrán frontvonalak utánpótlása halad, egyre inkább az orosz tüzérség támadja, az orosz egységek egyre közelebb kerülnek hozzá. 

 

Striuk azt mondta, hogy az út egyelőre az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt maradt, de továbbra is veszélyes mozogni, mivel az orosz tüzérség eléri a rakétáival. A vezérkar közölte, hogy az ukrán egységek meghiúsítják az ellenség azon kísérleteit, hogy átvegyék az irányítást az autópálya felett.

 

Szlovjanszk környékén erősödött a nyomás az ukránokon

 

Az oroszok felerősítették a tüzérségi támadásokat Szlovjanszk városától északra eső területeken, és a Sziverszkij-Donyec folyó déli partján ágyúzzák az ukrán állásokat. Az orosz erők a jelek szerint közel vannak a folyó északi partján fekvő Szvjatohirszk városához, ahol egy történelmi orosz ortodox kolostor található. De nincs bizonyíték arra, hogy ezen a területen átkelhettek volna a folyón – írja a CNN.

 

Visszahúzódtak az orosz hadihajók

Az ukrán haditengerészet szerint az orosz fekete-tengeri flotta hajói több mint 100 kilométerre húzódtak vissza az ukrán partoktól a rakétákkal és drónokkal végrehajtott támadások miatt.

 

A haditengerészet hétfői jelentésében közölte, hogy az oroszok part menti rakétarendszereket telepítettek a Krím-félszigeten és a Herszon régióban a Fekete-tenger északnyugati részei feletti ellenőrzés visszaszerzése érdekében.

 

Zeman: Ma úgy gondolom, hogy Putyin valóban hadibíróság elé való

Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna elleni támadás miatt hadbíróság elé kell állítani. Ugyanakkor orosz bíróság elé is való, mert elszigeteltségbe taszította országát, és visszavetette fejlődését – állította Milos Zeman cseh államfő a Szabad Európa Rádió ukrán adásának adott interjújában. A beszélgetés szövegét a cseh elnöki iroda hétfőn hozta nyilvánosságra.

 

Milos Zeman a korábbi években többször is találkozott orosz partnerével és pozitívan viszonyult Oroszországhoz.

 

Az Ukrajna elleni orosz támadás után azonban megváltoztatta véleményét. Arra a kérdésre válaszolva, leülne-e ma tárgyalni Putyinnal, akit Joe Biden amerikai elnök háborús bűnösnek nevezett, Zeman azt mondta: 

 

„Ma úgy gondolom, hogy Putyin valóban hadibíróság elé való. S ezzel párhuzamosan orosz bíróság elé is mindazért, amit képes volt Oroszországgal tenni.”

 

Zeman már korábban kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin az Ukrajna elleni támadással béke elleni bűncselekményt követett el, ami szerinte szinonimája a háborús bűnnek.

 

A cseh államfő úgy véli: Putyin úgy döntött az Ukrajna elleni támadásról, hogy tudatában volt annak, döntése politikai és gazdasági szankciókat von maga után Oroszország ellen.

 

„Gyakorlatilag elszigeteltségbe küldte Oroszországot és az oroszokat. Visszavetette országa fejlődését. Ez nagyon szomorú” 
 

– mondta a cseh államfő. Elismerte, hogy bár a múltban nem volt híve a gazdasági büntetőintézkedéseknek, ezek olyan eszközök, amelyek Európa rendelkezésére állnak, s valóban negatív hatással vannak az orosz gazdaságra. Zeman azonban úgy véli, hogy Oroszországnak egyebek között a földgáz és a kőolaj eladásának köszönhetően továbbra is megfelelő tartalékai vannak a háború folytatására.

 

 

Zelenszkij: az Azovsztal-üzemből több mint 2500 ukrán katona került orosz fogságba

Az államfő hozzáfűzte, hogy fogolycsere útján történő kiszabadításukkal a katonai hírszerzés foglalkozik. Elmondta: a hírszerzés első feladata az volt, hogy az ukrán katonák élve kikerüljenek az üzemből. Ezt szavai szerint a hírszerzés végrehajtotta. A második feladat pedig most az, hogy mindannyiukat élve hazajuttassák.

 

Ukrajnában június 6. az újságírók napja, ez alkalomból Zelenszkij arról tájékoztatott, hogy az Oroszország által indított háború február 24-i kezdete óta 32 ukrán, illetve külföldi újságíró vesztette életét az ukrajnai harcokban, akiket név szerint fel is sorolt.  

 

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség beszámolója szerint a sajtótájékoztatón Zelenszkij kijelentette, hogy egyes országok próbálják meggyőzni Ukrajnát a béke érdekében egy számára kedvezőtlen megállapodás elfogadásáról. Értésre adta, hogy ilyen megoldásról egyelőre senkivel nem folytatott tárgyalást. Elismerte ugyanakkor azt, hogy a világközösségben „nő a fáradtság” a háborútól, és kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajnának minden európai és azon kívüli országgal együtt kell működnie.

 

Az elnök közölte, hogy Ukrajnát nem hívták meg június 8-ra Ankarába, ahol a török és az orosz fél elsősorban a fekete-tengeri közlekedés, benne az ukrán gabonát külföldre szállító hajók szabad mozgásának szavatolásáról tárgyalnak, és amelyen a tervek szerint részt vesz Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is.

Sárgával a június 3-áig az oroszoktól visszafoglalt, újra ukrán ellenőrzés alatt álló területek. Ezzel együtt is az oroszok nagyjából Ukrajna 20 százalékát tartják ellenőrzésük alatt.

 

700 ezer ukrán harcol, 40 ezer elhunyt vagy megsebesült

 

Katerina Pavlicsenko belügyminiszter-helyettes az Ukrinform hírügynökség szerint a Facebookon nyilvánosságra hozta, hogy mintegy 700 ezer ukrán katona vesz részt az orosz erők elleni háborúban. 

 

Szavai szerint a háború kezdete óta 40 ezer ukrán katona esett el vagy sérült meg, ugyanakkor azt nem pontosította, hogy ebből mennyi az elhunytak és mennyi a sebesültek száma. Mintegy hárommillió ukrán állampolgár él most ideiglenesen megszállt területen.