Online rendezték, de így is óriási siker lett a könyvkiadók találkozója a bölcsészkaron

Negyedszer rendezték meg a Magyar Könyvkiadók Napját a szegedi egyetem bölcsészkarán, amit a járvány miatt online tartottak meg. A könyvvásár elmaradt, de minden más program megvolt, ami ezekben a vírusos időkben bravúros teljesítmény.

2020. szeptember 25. 10:35

Online rendezték, de így is óriási siker lett a könyvkiadók találkozója a bölcsészkaron

A könyvhetet szerettünk volna egy-két napba belesűríteni itt Szegeden, amikor 2017-ben elhatároztunk, hogy megszervezzük a Magyar Könyvkiadók Napját – mondta el a Szeged.hu-nak Gyenge Zoltán, filozófiatörténész, a bölcsészkar dékánja. 

Helyben a legnagyobb olvasóközönség az egyetem bölcsészkarán található, ezért gondoltam arra hivatalba lépésemkor, hogy szükségünk volna egy ilyen kari rendezvényre

– mondta Gyenge a kezdetekről. Az idén negyedszer megrendezett könyves találkozó alapvetően abban különbözik a könyvhéttől, hogy

ide kizárólag a legmagasabb minőséget képviselő hazai és határon túli magyar könyvkiadókat hívják meg.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának sok hallgatója érkezik a Vajdaságból, a Felvidékről, Partiumból és Erdélyből. Éppen ezért az itteni humántudományok oktatása rendkívül nyitott az említett irányokba, szoros kapcsolatot tart a magyarok lakta területek könyvkiadóival és folyóirataival. Mindezek magyarázatul is szolgál, miért vállalkozott a bölcsészkar a könyvkiadók találkozójának megszervezésére.

Nem véletlen, hogy tizenöt kiadónál eddig nem vett több részt a rendezvényen, amit a könyvvásár mellett könyvbemutatók, keresztasztal-beszélgetések, író-olvasó-találkozók tesznek változatossá.

Idén a járvány miatt a könyvvásárról le kellett mondaniuk a szervezőknek, és augusztus közepén döntöttek arról, hogy valamennyi kapcsolódó szakmai programot online tartanak meg.

Gyenge Zoltán, a bölcsészkar dékánja a tavalyi rendezvényen (fotó: Szabó Luca)

Mint Gyenge Zoltán elmondta,

a kényszerű helyzet egyik komoly hozadéka, hogy kiemelkedő látogatottsága volt az online szakmai rendezvényeknek. Ekkorára nem számítottak.

Kiderült, a szervezők nem kockáztattak: a beszélgetéseket előre rögzítették, így az esetlegesen felmerülő, valós idejű technikai problémák lehetőségét eleve kizárták. Ezeket a tartalmakat szerdán az SZTE BTK online kávézójában, az Odun, csütörtökön pedig a Pro Philosophia Szegediensi oldalán lehetett követni. A tartalmak felkerültek a bölcsészkar YouTube-csatornájára is, így aki lemaradt, pótolhatja mulasztását.

Az idei rendezvény tematikája a trianoni békeszerződés százéves évfordulójára, a határokra, a határátlépésekre, a két- és többnyelvűségre, a kisebbségi léthelyzetek bemutatására, az irodalom és a filozófia kapcsolatára épült.

Az esemény idei sikeres online megrendezésének hatására a szervezők úgy gondolják, jövőre ugyan visszatérnek a semmivel sem pótolható személyes találkozásra építő rendezvényhez, ezzel egyidőben viszont megteremtik annak a lehetőségét, hogy szakmai programok mindegyike online is elérhetővé váljon, és utólagosan is megnézhető legyen.

A Magyar Könyvkiadók Napjának egyetlen offline eseményét, az írók és filozófusok focimérkőzését Esterházy Péter emlékére tartották meg a Topolya sori pályán. A jó hangulatú, végig kiélezett meccset 10-8-ra a filozófusok nyerték.

B. P.

(Nyitókép forrása: arts.u-szeged.hu)

Tovább olvasom