Online nézhető a Valahol Európában és a Bernarda Alba háza a szegedi színház előadásában

A Szegedi Nemzeti Színház is csatlakozik a streaming szolgáltatást nyújtó intézményekhez. Februárban a több mint 55 előadást megélt Valahol Európában három, míg a Szegedi Kortárs Balett Bernarda Alba háza előadása két alkalommal lesz látható.

2021. február 03. 19:12

Online nézhető a Valahol Európában és a Bernarda Alba háza a szegedi színház előadásában

Tavaly november 10-én a járványügyi szigorítások miatt a szegedi színháznak is be kellett zárni. Bár a kulisszák mögött azóta is folyamatos munka zajlik, de nézőket továbbra sem fogadhatnak. 

Az elmúlt hónapokban összesen négy darabot állítottak színpadra: a Padlás című musicalt, egy Hitchcock-krimit, két kisoperát és Peter Shaffer Black comedy című vígjátékát. Mind a négy új produkció azt várja, hogy levonuljon a járvány és megnyíljanak a színházak.

A teátrum vezetői úgy vélik, hogy semmi sem helyettesítheti a személyes színházi élmény varázsát, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a nézők igénylik a kapcsolatot a színházzal, ha másként nem lehet, akkor a számítógépen keresztül.

– Nagyon elhúzódtak a korlátozások, ezért szeretnénk valamilyen formában színházi élményhez juttatni a nézőinket, ha másként nem lehet, akkor a világhálón keresztül – mondta néhány hete érdeklődésünkre Barnák László főigazgató.

Ezért most két produkció összesen öt előadását online láthatják majd az érdeklődők.

Februárban az alábbi időpontokra válthatók jegyek

Február 7., vasárnap 19 óra

  • Szegedi Kortárs Balett: Bernarda Alba háza

Február 12. péntek,     19 óra

  • Dés-Nemes-Böhm-Korcsmáros-Horváth: Valahol Európában

Február 14., vasárnap 19 óra  

  • Szegedi Kortárs Balett: Bernarda Alba háza

Február 20., szombat 19 óra

  • Dés-Nemes-Böhm-Korcsmáros-Horváth: Valahol Európában

Február 27., szombat 19 óra

  • Dés-Nemes-Böhm-Korcsmáros-Horváth: Valahol Európában

Február 27. szombat 19 óra

  • Dés-Nemes-Böhm-Korcsmáros-Horváth: Valahol Európában (jelelt/narrált előadás)

A jegyvásárláskor megadott e-mail címre visszaigazoló e-mail érkezik, amely tartalmazza a megvásárolt tartalom linkjét. Az előadás a linkre kattintva érhető el.

Dés-Nemes-Böhm-Korcsmáros-Horváth: Valahol Európában

(fotó: Rafai Gábor)

„Milliónyi éhes gyerek bitangol Európa szerte. Nincs mit enniük, nincs hol aludniuk. Nem tudnak írni, olvasni, nem tudják mi a zene, mi a szeretet. (…) Az otthonukat szétverte a háború.”

A második világháború végén játszódó történet hősei a fedél nélkül maradt gyerekek, akik bandába verődve igyekeznek túlélni a háború borzalmait. Egy idős zenész, Simon Péter fogadja be őket, az ő romos kastélyában lelnek menedéket.

A világhírű filmből készült musical dalai – Nem szabad félni, Valahol Európában, A zene az kell – igazi slágerekké váltak.

A szegedi előadás Szőcs Artur rendezésében került színre.

Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

Az online produkciókra az alábbi jegytípusok válthatók:

Normál jegy (ha egyedül nézi az előadást): 3.900 forint

Családi jegy (ha többen nézik az előadást): 5.000 forint

Pártolói jegy (ha támogatni szeretné a Szegedi Nemzeti Színházat): 7.500 forint

Egy e-mail címről csak 1 jegy – hozzáférés – vásárolható.

Szegedi Kortárs Balett: Bernarda Alba háza

(fotó: Tarnavölgyi Zoltán)

A táncmű egyfajta sűrítmény, a Lorca mű nyomán kialakult érzések, gondolatok esszenciája, lenyomata. Nem a dráma történetének és karaktereinek bemutatása a cél, hanem a bezártságból, az elfojtásokból adódó feszültség, a vágyakozás erejéből táplálkozó egymás ellen fordulás természetének megjelenítése.

A Bernarda Alba háza fő mondanivalója az egyéni boldogságot eltipró társadalmi kötöttségek bírálata. Lorca remekül érzékelteti a visszafojtott szenvedélyek fülledt légkörét. Aki meghajlik a kemény hagyományok előtt, magára vállalja az örök boldogtalanságot. Aki lázad ellene, aki derűt, boldogságot igényel, az belepusztul.

„Nem halál s kiközösítés illetné azt, aki az évszázados morális szabályok helyett vágyainak és érzéseinek enged, ám amíg a puritán társadalom befolyása ilyen erős, fájdalom fog kísérni minden egyéni boldogságkeresést és akaratot." (Federico Garcia Lorca)

A szerző szavakkal, dallamokkal, színekkel harcolt az emberi méltóságért, egyenlőségért, méltányosságért, demokráciáért.

Az előadás Juronics Tamás koreográfiája.

Az online produkciókra az alábbi jegytípusok válthatók:

Normál jegy (ha egyedül nézi az előadást): 1.500 forint

Családi jegy (ha többen nézik az előadást): 2.500 forint

Támogatói jegy (ha támogatni szeretné a Szegedi Nemzeti Színházat): 7.500 forint

Egy e-mail címről csak 1 jegy – hozzáférés – vásárolható.

rag

Tovább olvasom