Online élményfőzéssel indul idén Szegeden a Házasság Hete

Maradjunk együtt! – ez a mottója a tizenötödik Házasság Hete elnevezésű programsorozatnak. Az idei rendezvénysorozat online élményfőzéssel kezdődik Szegeden. A Somogyi-könyvtár kiállítással, a Belvárosi Mozi pedig filmvetítésekkel csatlakozik a házasság és a család fontosságát népszerűsítő programokhoz.
Rafai Gábor

2022. február 07. 18:03

Online élményfőzéssel indul idén Szegeden
a Házasság Hete

Idén február 13. és 20. között rendezi meg Szegeden a Házasság Hetét a Szeged–Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja.

 

 

A programok nyitányaként a nulladik napon, február 12-én, szombaton a CsaládKözPont és Móni Ákos, a Katedrális étterem séfje egy különleges, de otthon is egyszerűen megfőzhető, háromfogásos vacsora elkészítésére hívja a vállalkozó kedvű párokat egy online élményfőzés keretében. Jelentkezni február 9-ig, szerdáig lehet a pasztoralis.hu weboldalon.

 

 

  • A nyitónapon, vasárnap 10 órakor ün­nepi szentmisét mutat be Pál József Csaba temesvári megyés püspök a dómban. 
  • Valentin-napon rapid randira és társasjátékestre várják a fiatalokat, ahol lehetőséget kínálnak nekik az ismerkedésre.

 

  • A szokásokhoz híven idén is lesznek előadások párkapcsolattal kapcsolatos témákban. Február 15-én, kedden este 6 órakor a megalapozott párkapcsolatról tart előadást Mihalec Gábor családterapeu­ta a Honvéd téri református templomban.
  • Másnap Buda László pszichiáter és pszichoterapeuta a testi-lelki egyensúlyról, az érzelmi érettségről és a párkapcsolati harmóniáról beszél majd az SZTE Szabadegyetemén.

 

  • Csütörtökön három napos kurzus kezdődik a Honvéd téri református templomban, ahol a házasságot, mint életközösséget veszik górcső alá, annak örömeivel és kríziseivel, valamint interaktív kommunikációs gyakorlatokkal.
  • Az idei programsorozatot február 18-án, pénteken este 6 órakor Ëgy ëmbör mög ëgy asszony  című est zárja a Katolikus Házban, ahol Dezső Dóra és Szűcs Miklós összeállításában népmesék, népballadák segítségével mutatják be azt a világot, ahol még kerek egészként élték az életet, s ha valami elromlott, azt megjavították.

 

 

Már látható az a kiállítás, amellyel idén csatlakozik a Somogyi-könyvtár a Házasság Hete szegedi programjaihoz.

 

Március 2-áig a könyvtár földszinti kiállítóterében tekinthetik meg az érdeklődők a Papírforma szerint – házasságról a Somogyi-könyvtár dokumentumainak tükrében című kiállítást. A tárlaton az érdeklődők válogatást láthatnak a Somogyi-könyvtár helyismereti gyűjteményébe a közelmúltban bekerült dokumentumokból. Házassági iratok, esküvői emlékek, kiadványok, fotók örökítik meg az emberi sorsok e jeles döntését. A kiállítás készítői a gyűjteményben lévő legérdekesebb, legkülönlegesebb, megszívlelendő történettel bíró „papírokat” tárják látogatók elé.

 

A Belvárosi Mozi az idén is párkapcsolati témájú filmeket mutat be a Házasság Hetén. 

  • Február 14-én, hétfőn és másnap, kedden este 6 órakor a Boldogság íze című dán, svéd romantikus filmdrámát vetítik
  • Szerdán és csütörtökön egy feliratos francia filmmel folytatják a sort: A beszéd című alkotás az év egyik vígjáték meglepetése. 
  • Szerelmek, esküvők és egyéb katasztrófák a címe annak a szinkronizált amerikai romantikus vígjátéknak, amelyet péntektől vasárnapig három estén is láthat majd a közönség.