Önkormányzati képviselők 2023-as vagyonnyilatkozatai: Bartók Csaba kölcsönadott 35 milliót, Korponyai Ernőnek lett egy 190 négyzetméteres háza a szászvári dombokon

Idén nem üzent a vagyonnyilatkozatában Tápai Péter a főszerkesztőnek, pedig az egész szerkesztőség várta... Van néhány nagy fideszes gyarapodás a frissen leadott nyilatkozatokban.
Szeged.hu

2023. február 01. 15:10

Önkormányzati képviselők 2023-as
vagyonnyilatkozatai: Bartók Csaba kölcsönadott 35 milliót,
Korponyai Ernőnek lett egy 190 négyzetméteres háza a szászvári
dombokon

Botka László, polgármester (Összefogás Szegedért Egyesület)

A polgármester továbbra is felerészt tulajdonosa egy szegedi 1130 négyzetméteres ingatlannak és az azon álló 166 négyzetméteres lakóháznak. Szintén 50 százalékban tulajdonosa egy Mátrában lévő nyaralónak, valamint 100 százalékos tulajdonában van egy budapesti 48 négyzetméteres lakás. Botka László 2020 decemberében vásárolt egy 69 és egy 50 négyzetméteres lakást. Ezeknek felerészt tulajdonosa. A vásárlás fedezete egy másik ingatlan eladásából származó pénz volt.

 

A polgármester készpénzvagyona idén 4 millió forint – 1 millió forinttal nőtt. Számláján a vagyonnyilatkozata készültekor 71 millió 500 ezer forint van. A vagyonnyilatkozatában feltüntette a feleségétől 40. születésnapjára kapott órát, valamint bútorokat és könyveket is.

 

Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester (Momentum)

A momentumos alpolgármester fele részben tulajdonosa lakóházuknak, amelyhez garázs és udvar is tartozik, illetve megvan az 1985-ben örökölt negyedrészben a nevén lévő kunszentmártoni ingatlan is, és egy Rigó utcai 55 négyzetméteres lakásnak is felerészben ő a tulajdonosa. A 2010-ben vásárolt Opel Astra jelenti továbbra is az autót, bár, aki látja közlekedni az alpolgármestert, az jól tudja, elsősorban kerékpározik a városban. Nyugdíjbiztosításban és államkincstári papírokban több mint 11 millió forint megtakarítása van és van 94 OTP-részvénye is. Pénzintézeti számlakövetelése 766 ezer forint, banknak 12 millió 288 ezer 272 forinttal tartozik. Fizetése nyelvpótlékkal és költségtérítéssel együtt 1 millió 381 ezer 500 forint.

 

Kovács Tamás, gazdasági alpolgármester (Párbeszéd)

Kovács Tamás gazdasági alpolgármester nem vásárolt új ingatlant, megvan a haszonélvezettel terhelve vásárolt 481,66 négyzetméteres szegedi társas irodaháza és a hozzá tartozó 6 négyzetméteres raktár, az ajándékozás útján szerzett, haszonélvezettel terhelt 92 négyzetméteres szegedi társasházi lakása, valamint a szintén szegedi 27 négyzetméteres társasházi lakása. 38 ezer 100 eurójából megvan még 37 ezer 200 euró, pénzintézetnél tavaly tartott 7 millió 650 ezer forintjából még 4 millió 100 rendelkezésére áll. Tartozása továbbra is 10 millió forint. Alpolgármesterként bruttó 1 millió 170 ezer forint bért és 198 ezer 700 forint költségtérítést kap, más jövedelme nincs.

 

Binszki József, várospolitikai alpolgármester (Demokratikus Koalíció)

A Demokratikus Koalíció politikusa továbbra is ötven százalékos tulajdonosa egy újszentiváni 150 négyzetméteres lakóháznak és haszonélvezeti joga van egy 115 négyzetméteres, szintén újszentiváni ingatlanon. Emellett Szegeden bérel egy 55 négyzetméteres lakást. A Škoda Superb már nincs meg, de a Porsche Cayanne és a Harley Davidson még az alpolgármesteré. Életbiztosítást idén sem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában, ahogyan egyéb megtakarítást sem. Készpénzben 4 millió forintja van, 1 millióval tartoznak neki, és továbbra is 10 millió forinttal tartozik a banknak. Önkormányzati képviselői jövedelme mellett ügyvédként havi 1 millió 25 ezer 594 forintot keres, valamint a nyugdíjfolyosító évi 3 millió 659 ezer 610 forintos szolgálati járandóságot fizet ki neki.

 

Fodor Antal, tanácsnok (Demokratikus Koalíció)

A Demokratikus Koalíció képviselője továbbra is tulajdonosa egy 40 négyzetméteres lakásnak, de 2021-től egy 62 négyzetméteres szegedi lakás bérleti joga is az övé, a feleségével közösen. Megvan a két autója: egy 2015-ben vásárolt Renault Thalia és egy 2016-ban vásárolt Audi A6. 3 millió 800 ezer forintja van készpénzben, tartozása 2 millió forint alá csökkent. Önkormányzati képviselői feladatai mellett Fodor ügyvédjelöltként havi 296 ezer 400 forintos fizetést kap.

 

Mihalik Edvin, tanácsnok (Momentum)

Egyetlen ingatlannak rendelkezik a tanácsnokként dolgozó képviselő, egy közel 2 ezer négyzetméteres építési telekkel, felerészben Csanádapácán, amelyhez még 2010-ben ajándékozást követően jutott. Megtakarítása 7 millió 978 ezer 900 forint állampapírban, 2 millió forint pedig OTP kötvényben, pénzintézeti számlakövetelése összesítve 350 ezer forint. A Momentum elnökségi tagjaként havonta nettó 300 ezer forintot utal neki a pártja az IKV felügyelőbizottsági tagságáért havonta 46 ezer 550 forintot kap.

 

Avramov András (Összefogás Szegedért Egyesület)

Ingatlan továbbra sincs a nevén, autója még mindig a 2018-ban vásárolt Renault Grand Senic. Könyvtárát tavaly is folyamatosan bővítette, de a kötetek számát továbbra sem tudjuk, 3 milliós életbiztosítása és 1,2 milliós megtakarítása is megvan még, 6 millió 500 ezer forintnyi készpénze van. Magánszemélyeknek 3 millió forinttal tartozik, tavalyhoz képest 300 ezer forinttal csökkent a tartozása. Egyéni vállalkozóként az adóköteles bruttó jövedelme 200 ezer forint. A képviselői munka mellett Avramov András a Designer Studió Bt. ügyvezetője, amiért jövedelme időszakosan 5 millió 834 ezer 480 forint fizetést kap. Ezen felül havi 60 ezer forintért vesz részt felügyelő bizottsági tagként a Szegedi Városkép és Piac Kft. munkájában.

 

Bartók Csaba (Fidesz)

A fideszes képviselő továbbra is egy 174 négyzetméteres ház, egy Piaggio motor tulajdonosa, a Kia Ceedjét viszont eladta. Feltüntette vagyonnyilatkozatában lakásfelszerelését, így, mint hathavi összeget meghaladó értékű ingóságot. Önkéntes nyugdíjpénztárban 6 millió 500 ezer forintja, Magyar Állampapírban 5 millió forintja van, emellett van 15 millió forint készpénze, 35 millió forint számlakövetelése, 11 millió forintos tartozása mellett.

 

Bartók továbbra is több helyről kap fizetést. Az önkormányzati képviselői feladatai mellett a Miniszterelnökségen 450 ezer forintos jövedelemért dolgozik kommunikációs munkatársként, de a Tisza Volán SC utánpótlás igazgatójaként is havi félmilliós fizetést kap. Az SZKT felügyelőbizottsági tagságáért további 70 ezer forintot tesz zsebre. A fideszes képviselő továbbra is öt cégben érdekelt: a Hargita Kft., a Hargita Bau Star Kft., a Hargita K & K Kft., és a Fel-Emelő Bt.-ben ötven százalékos tulajdonosa, utóbbiban tavaly még csak harmadrésznyi tulajdona volt. A Pertu Pálinkaház Kft-ben egyharmad résztulajdona van.

 

Chonavecz Kata (Fidesz)

Chonavecz ajándékba kapott egy 48 négyzetméteres tetőtéri lakást, valamint egy 150 négyzetméteres lakóház 2/16 tulajdonrészét is megörökölte, ehhez tett még hozzá vásárlással 3/16-odnyi részt. A 2016-ban vásárolt Hyundai Getz-cel közlekedik, megtakarításait babakötvényben (2 millió 120 ezer forint), lakástakarékban (1 millió 450 ezer), önkéntes nyugdíjpénztár, (400 ezer) valamint életbiztosításban (940 ezer) tartja. Készpénzben van 1 millió 100 ezer forintja, tartozása nincs. Az önkormányzati képviselői feladatai mellett egyéni vállalkozóként is dolgozik havi 757 ezer forintért, valamint továbbra is tagja a Szegedi Városkép és Piac Kft. felügyelő bizottságának havi 60 ezer forintos jövedelemért. Az OTP Egészségbiztosítótól időszakosan 15 ezer 350 forint táppénzt kapott.

 

Haág Zalán (KDNP)

A képviselő változatlanul tulajdonosa egy 90 négyzetméteres szegedi lakásnak, egy 759 négyzetméteres telken álló örökölt háznak Mezőtúron és egy 2019-ben vásárolt, 489 négyzetméteres telken elhelyezkedő ingatlannak Badacsonytomajon. A 2017-ben vásárolt Volvo továbbra is jól bírja, azzal közlekedik. Takarékbetétben 11 millió forintja van és beírt a nyilatkozatába 3 millió 600 ezer forint készpénzt, 4 millió forinttal tartoznak neki. Szépen törleszti banki tartozását már csak 21 millió 500 ezer forinttal tartozik, tavaly még 24 millió 200 ezer volt ez az összeg, magánszemélyeknek pedig továbbra is 8 millió 500 ezer forinttal tartozik. Képviselői munkája mellett egyetemi oktatóként havi bruttó 420 ezer forintot keres, illetve a Szegedi Távfűtő Kft. felügyelőbizottságában betöltött tagságáért havi 60 ezer forintot kap. A Kereszténydemokrata Néppártól korábban 120 ezer forintot kapott megyei szervező beosztásban, ezt már nem kapja.

 

Továbbra is egyedüli tulajdonosa a Partiscum Press Kft.-nek és 60 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Regiopolis Kft.-ben.

 

Halkó Pál (Fidesz)

Halkó a korábbi évekhez hasonlóan egy 180 négyzetméteres szegedi családi ház tulajdonosa, egy 95 négyzetméteres VIII. kerületi lakás tulajdonosa fele részben, illetve Budapesten egy 15 négyzetméteres garázsa is van és van még egy 69 négyzetméteres fővárosi lakása, ami félig az ő nevén van. A 2018-as Honda CR-V-vel jár.

 

20 millió 926 ezer forintos életbiztosítása van, meg 650 ezer forint készpénz. Emellett 2 millió 200 ezer forintot tart takarékbetétben. Pénzintézeti számlakövetelése forintban 479 ezer 550, devizában 1 millió 790 ezer forint, banknak 9 millió 302 ezer 455 forinttal tartozik. A képviselői munka mellett a Szeol SC Kft.-től összesen havi bruttó 800 ezer forintost fizetést vesz fel – ő a cég ügyvezető igazgatója.

 

Hekáné Szondi Ildikó (MSZP)

Szondi képviselőasszony szövegkiemelőzte idén a vagyonnyilatkozatát, így jelölte egyértelműen, mi vonatkozik rá a különböző zárójeles részekből. Tulajdonában van egy 83 négyzetméteres szegedi lakás fele része és egy 17 négyzetméteres egy garázs. Másfél millió forintos lakáshitel tartozását leszámítva nincs adóssága, de jelentősebb megtakarítása sem. Tavaly megvett Suzukijával közlekedik, más jármű nincs a nevén. Életbiztosításban 1 millió forintja van, lakáshitele 1 millió forint. Nyugdíjas, de vállalkozóként fordítóirodáknak dolgozik, eseti jövedelme 2 millió forint. Tagja a Ritek felügyelőbizottságának, onnan 40 ezer forintot kap havonta.

 

Joób Márton

Joób Márton egy 326 és egy 107 négyzetméteres magánház felének tulajdonosa Szegeden. Már nem tartoznak neki. Ő viszont pénzintézetnek 17 millió 845 ezer forinttal, magánszemélyeknek 19 millió 750 ezer forinttal tartozik. A képviselői tiszteletdíjon kívül más rendszeres jövedelmet a Salem Kft.-ből kap, havonta 300 ezer forintot. Ez a kft, illetve a Műsorkalauz Kft. is még a nevén van 74, illetve 70 százalékban.

 

Koromné Fenyvesi Róza (Demokratikus Koalíció)

Koromné Fenyvesi Rózsa már nem felerészt, hanem – öröklés útján – egyedüli tulajdonosa egy 82 négyzetméteres társasházi lakásnak. Megvan az 50 négyzetméteres budapesti társasházi lakása is. Hajtja még a 2019-ben vásárolt Opel Corsáját, és örökölt egy Volkswagen Ventót. 12 ezer eurót tart készpénzben a tavalyi 2,1 millió forint helyett. Kifizette 94 ezer 474 forintos autóhitelét. Koromné Fenyvesi Rózsa nyugdíjas, képviselői tiszteletdíja bizottsági tagságokkal együtt nettó 337 ezer 350 forint.

 

Korponyai Ernő (Fidesz)

Korponyai Ernő 2021-ben vásárolt kárászi háza 80 négyzetméterről 100-ra bővült, a 3000 négyzetméteres területet 3100-ra igazította ki. Újdonság a tavalyi vagyonnyilatkozatához képest, hogy vásárolt egy 190 négyzetméteres lakóházat egy 3000 négyzetméteres telken Szászváron, ennek egyedüli tulajdonosa. Parádon egy 1300 négyzetméteres belterületi építési telket, Szekszárdon egy 2100 négyzetméteres zártkerti területet vásárolt. Eladta a 2020-ban vásárolt Toyota Rav4-est és a 2021-ben vett Suzuki Swiftet, és vett egy Toyota Highlandert. Tavaly óta nem csökkent a diákhitel-tartozása, 1,8 millió forint, az 1,5 milliós hiteltartozása viszont 1 millió forintra apadt. A képviselő tavaly még bruttó 520 ezer forintot keresett a Miniszterelnökség településhálózati koordinációs osztályán, ez a munkája már nincs, de megmaradt a DDT területrendezési Nkft.-től származó jövedelme, igaz idén már nem 200 ezer, hanem bruttó 260 ezer forint jön be neki innen ügyvezetőként. Továbbra is egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője a HDH20 Kft.-nek, a DDT Nkft.-nek és 24 százalékban birtokolja a Keva Nkft.-t.

 

Kothencz János (KDNP)

Kothencz Jánosnak megvan a 72 négyzetméteres és 47 négyzetméteres szegedi, valamint a 32 négyzetméteres budapesti lakása. A képviselő kifizette 574 ezer forintos OTP-kölcsönét. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatójaként tavaly bruttó 900 ezer forintot keresett, idén viszont 1,5 millió forint a fizetése, ez közel 167 százalékos béremelést jelent. Továbbra is 170 ezer forintot kap a Szeged-Csanádi Egyházmegye karitász igazgatójaként. A Gál Ferenc Egyetemen tavaly havonta 200 ezer, idén viszont csak 80 ezer forintot vesz föl címzetes egyetemi tanárként. Kothencz János a Comen Bt. kültagja, ezért nem kap pénzt.

 

Kozma József (MSZP)

Kozma Józsefnek megvan még a 2007-ben vásárolt 157 négyzetméteres lakóháza és az ugyanekkor vett garázsa is, amiket felerészben birtokol. Van egy 2014-ben örökölt társasházban is 1/8-os tulajdonjoga. Továbbra is a 2017-ben vett Honda Civicet hajtja, és beírta vagyonnyilatkozatába régi és modern bútorait, és 1984 óta vásárolt elektronikai berendezéseit is. 2,7 milliós életbiztosítása már nincs meg, lett ugyanakkor 5 millió 120 ezer forint értékben Diszkont Kincstárjegye. Nyugdíjbiztosítása továbbra is 400 ezer forint. Elhelyezett pénzt takarékbetétben, 1 millió 108 ezer 175 forint értékben. Pénzintézetnél volt 319 ezer forint, ez most 402 ezer 682 forint. Tavalyi 2 millió 380 ezer 873 forintos tartozása 1 millió 315 ezer 407 forintra apadt. Egyetemi oktatóként havi bruttó 500 ezer forintot kap, az IKV felügyelőbizottsági tagságért 100 ezret. Továbbra is felerészben tulajdonos beltagja és ügyvezetője a Tower 1993 Bt.-nek.

 

Ménesi Imre (MSZP)

Három nagyobb méretű szegedi lakóingatlannal – ezek közül kettő 300, a harmadik 330 négyzetméteres – rendelkezik a képviselő. Mindhárom ingatlant udvar és gazdasági épületek egészítik ki. A képviselő továbbra is egy 2015-ben vásárolt Nissan Primera tulajdonosa, tavaly vett egy elektromos robogót. Nyugdíjbiztosítása 450 ezer forint, van 1 millió forint készpénze. Beírta a vagyonnyilatkozatába bérbe vehető rendezvénysátrait is. Banki tartozását jelentősen csökkentette, 4 millió 200 ezer forinttal adós még, tavaly még 10 millióval tartozott. Felügyelőbizottsági tagként 72 ezer 450 forint jár neki, eseti jövedelemként 3 millió 500 ezer forintot tüntetett fel.

 

Mészáros Tamás (MSZP)

Bordányban megvan a 115 négyzetméteres lakóház és a hozzátartozó ezer négyzetméteres telek, aminek felerészben a tulajdonosa. Továbbra is lízingeli 2019-es C3 Aircrossát. 1 millió 950 ezer forintnyi készpénze van, pénzintézeti számlakövetelése 2 millió 800 ezer forint. Önkéntes magánnyugdíj pénztári megtakarítása 3 millió 397 ezer 690 forint, míg magánnyugdíj pénztári megtakarítása 6 millió 242 ezer 913 forint. Törleszti banki tartozását a korábbi 1 millió 720 ezerrel szemben most már csak 1 millió 83 ezer forintot kell visszafizetnie. Választókerületi iroda munkatársaként havi 360 ezer, míg felügyelőbizottsági tagként havi 100 ezer forintos jövedelemre tesz szert Mészáros Tamás.

 

Molnár Zoltán (DK)

Egy szegedi 54 négyzetméteres lakás tulajdonosa a képviselő, aki idén újra beírt a nyilatkozatába egy Audi A6-ost, hogy ez a két évvel korábbi, és tavaly csak elfeledte feltüntetni, vagy egy újabb modell, nem derül ki a vagyonnyilatkozatból. Négymillió forint készpénze van, banki tartozása 5 millió forintról 6 millióra nőtt. A Szegedi Közlekedési Társaságnál pénzügyi munkatársként bruttó 497 ezer forintot keres.

 

Német Ferenc (Fidesz)

Németh Ferencnek tavaly óta sem lett saját tulajdonú lakása, sem más ingatlan, viszont vett egy Suzuki Swiftet. Két cégben tulajdonos változatlanul, az egyikben 50, a másikban 25 százalékban részes, de csak az egyikben végzett munkájáért kap fizetést. 2021-ben a tanácsadó-oktató beosztásban 195 ezer forintot keresett, 2022-ben ötezer forinttal több bért utaltak a számlájára, azaz minimálbérért, havi bruttó 200 ezer forintért dolgozott a képviselői juttatása mellett.

 

Ruzsa Roland (KDNP)

Ruzsa Roland két cégben is érdekelt, a saját tulajdonában levő vállalkozása ügyvezetőjeként 570 ezer forintot keres, a másikban, mint pénzügyi ügyintéző dolgozik, ezért 307 ezer forint fizetést kap. Az időközi választáson befutó képviselőnek a magánházán kívül egy öreghegyi dácsája van, de 20 millió forint készpénzzel is rendelkezik.

 

Simon-Fiala Donát (Összefogás Szegedért Egyesület)

Továbbra is bérli 82 négyzetméteres lakását, tulajdonosa a fogorvosi rendelőjének. Autója, műtárgya nincsen, prémium magyar állampapírban 14 millió 485 ezer 294 forintja van életbiztosítása 1 millió 665 ezer 382 forint, nyugdíjbiztosítása 785 ezer 971 forintra nőtt. Takarékbetétben 6 millió forintja van, tavaly még 15 millió volt. Fogorvosi felszerelése mellett feltüntette gamer PC-jét is. Körzetes fogorvosként 850 ezer forintot keres, a Szegedi Vízmű Zrt. fb tagjaként havonta 64 ezer forintot kap.

 

Szabó Bálint (Független Városi Szövetség)

Letartóztatásban van, ezért nem adott le vagyonnyilatkozatot.

 

Szécsényi Rózsa (MSZP)

Szécsény Rózsa nyugdíja majdnem 50 ezer forinttal lett több, a önkormányzati cég, a Ritek Zrt FB tagjaként továbbra is 50 ezer forintot kap.

 

Szénási Róbert (MSZP)

Szénási Róbert öt pár cipővel duzzasztotta a gyűjteményét, továbbra is két cégben tulajdonos, az egyikben fele-, a másikban pedig negyedrészben. Tartozásait viszont sikerült letornáznia a képviselőnek, a magánszemélytől kapott kölcsönt közel tíz millió forinttal letornázta.

 

Tápai Péter (Fidesz)

Tápai Péter, már nem személyi titkára Kocsis Máténak, így 2022-ben az ezért a posztért járó 600 ezer forinttól is elesett, és a vitorlása sincs már meg, legalábbis a most leadott nyilatkozatában nincs feltüntetve. A Fidesz szegedi frakcióvezetője a saját cégében 50 ezer forinttal emelte a fizetését, de az eseti kifizetésként megjelölt összeg alacsonyabb lett, 2021-ben egy alkalommal hét milliót, 2022-ben kétszer 3 milliót kapott tulajdonosként. Így összességében majdnem félmillióval kevesebbet vitt haza a vállalkozásából. Tápai a jövedelemcsökkenés ellenére 12 milliót fektetett állami papírokba 2022-ben, lehet, hogy a vitorlásért kapott összeget fektette államkötvényekbe. A kormánypárti politikusnak nyugdíjpénztárban közel egymillió, két Fundamentás számlán összesen kétmillió megtakarítása van, és maradt felerészben tulajdonosa két szegedi lakásnak.

 

Tóth Károly (MSZP)

Tóth Károlynak szintén felesben van egy társasházi lakása, szegedi egyetemi képzési irodáját vezeti még mindig, és a fizetése sem változott tavaly óta túl sokat, nagyjából tíz százalékkal emelték, így most 433 ezer bruttót utalnak a képviselőnek az alapítványi intézménytől. A Szegedi Sport és Fürdők Kft fb-tagsága bruttó 60 ezer forintot ér Tóthnak, ez is emelkedett nyolcezer forinttal. A képviselő nyilatkozatában tavaly még feltüntetett egy tiszaföldvári házat, ez eltűnt a dokumentumból, ahogy a hitele is. Tóthnak van egy bt-je is, amelyben jelenleg 90 százalékban tulajdonos, ám a nyilatkozat szerint ebből nincs jövedelme.

 

Urbán Tamás (Momentum)

Urbán Tamás továbbra is felerészben tulajdonosa egy társasházi lakásnak, és munkahelyet sem változtatott, 461 ezer bruttót visz haza egy nyomdai cégtől, ahol tavaly óta tíz százalékkal emelték a fizetését, de a 7 milliós hitele nem csökkent egy fillérrel sem.

 

A vagyonnyilatkozatokat Cservenák Zoltán, Garai Szakács László és Szlavkovits Rita nézte át.