Önkormányzati cégek beszámolói: talpraállás a koronavírus-járvány után

Kezdenek kiegyenesedni Szeged száz százalékos tulajdonú önkormányzati cégei a pandémia után. Belenéztünk az összefoglalókba, amiket pénteken tárgyal a közgyűlés.
Garai Szakács László

2022. május 04. 10:13

Önkormányzati cégek beszámolói:
talpraállás a koronavírus-járvány után

Szeged május 6-i közgyűlésén az önkormányzati cégek éves beszámolói is részei a napirendnek. Nincs ebben semmi meglepő, évről évre el kell készíteni ezeket a jelentéseket, amikről a bizottsági ülések után a közgyűlés is szavaz. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester előterjesztésében a száz százalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok részletes számadásáról kell dönteni.

 

  • Az IKV Zrt. 2021. évi nettó árbevétele 2 milliárd 883 millió 759 ezer forint lett, ami 2,6 százalékkal, 72 millió 900 ezer forinttal több, mint amit terveztek. A lakásbérbeadások a helyiségek bérleteztetései, a SZINT üzletág árbevétele és a Társasház üzletág árbevétele is a terveket meghaladóan teljesült, ingatlanok értékesítéséből 22 millió 782 ezer forint árbevétel származott.
  • A Szegedi Közlekedési Kft. 2021. évi nettó árbevétele 2 milliárd 373 millió 179 ezer forint lett, ez is az eredeti tervekhez képest nagyobb bevétel. Már több jegyet és bérletet vásároltunk, mint 2020-ban a koronavírus-járvány alatti nagy leállások idején, de a pandémia előtti bevételeket még nem érte, érhette utol a társaság. Parkolójegyeket május 25-étől kellett újra vennünk, addig a kormány úgy is védekezett a koronavírus-járvány ellen, hogy ingyenes volt a parkolás. A féléves fizetős időszak alatt 889 millió 141 ezer forintnyi parkolási díjat fizettünk Szegeden. A reptér is elkezdett pezsegni, bár itt is érződik, hogy a járvány miatt sokkal kevesebb külföldi gép jelentkezett be, ez egyben azt is jelenti, kevesebb üzemanyagot tudtak értékesíteni a repülőtéren. Az SZKT esetében ne feledjük el azt sem, 2019-ig lehetett pályázni a helyi közösségi közlekedés normatív támogatására, azonban ezt a pályázatot sem 2020-ban, sem 2021-ben nem írta ki a kormány.
  • A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tavalyi nettó árbevétele 1 milliárd 855 millió 452 ezer forint. A társaság árbevételének döntő hányada a hulladékszállítási tevékenységből – konténeres, szelektív és egyéb hulladékszállítás – és a járműkarbantartási szolgáltatásból származott. Szomorú tény, hogy a pandémiás helyzet miatt a temetkezési tevékenységek – temetkezés, hamvasztás, temetőfenntartás – árbevétele is emelkedett. Sokkal több bliccelőt kaptak el tavaly az ellenőrök, a büntetések hatékonyabb, gyorsabb befolyása annak is köszönhető, hogy az ellenőröknél is van bankkártyás terminál így akár ott náluk is azonnal ki lehet fizetni a büntetést.
  • A Szegedi Távfűtő Kft. nettó árbevétele 5 milliárd 124 millió 67 ezer forint lett, 25,7 százalékkal teljesítették túl a tervüket. Az árbevétel döntő részét a közüzemi szolgáltatásból származó árbevétel adja.
  • A Szegedi Városkép és Piac Kft. nettó árbevétele 527 millió 303 ezer forint lett, tíz százalékkal több bevétele lett az eltervezettnél. A kormány járványügyi korlátozó intézkedései a Városképet is érintették, tavaly összesen nettó 47 millió 600 ezer forint árbevételtől esett el a társaság – üzletek bérleti díját, asztalbérletet, parkolódíjat nem szedhettek. Az asztalos bérlők és a parkolódíjak esetében árat sem emelhetett az önkormányzati cég.

Címlapon

mutasd mind