Önkormányzati cégek beszámolói: senki nem számított rá, mégis nagyot nőtt a Szegedi Sport és Fürdők

Szeged május 6-i közgyűlésén az önkormányzati cégek éves beszámolói is részei a napirendnek. Ezeket vesszük sorra, az egyik leglátványosabb teljesítményt nyújtó Szegedi Sport és Fürdőkkel kezdjük.
Garai Szakács László

2022. május 02. 15:34

Önkormányzati
cégek beszámolói: senki nem számított rá, mégis nagyot nőtt a
Szegedi Sport és Fürdők

A tavaszi közgyűléseknek visszatérő napirendje a céges beszámolók megvitatása, évről évre el kell készíteni ezeket a jelentéseket, amikről a bizottsági ülések után a közgyűlés is szavaz. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester előterjesztésében a száz százalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok részletes számadásáról kell dönteni.

 

A Szegedi Sport és Fürdők Kft. nettó árbevétele 605 millió 13 ezer forint lett, 47 millió forinttal lett több az eltervezettnél. Ennek a túlteljesítésnek a jelentőségénél vegyük figyelembe azt is, hogy az Anna Gyógy,- Termál és Élményfürdő fürdőszolgáltatási tevékenységének árbevétele jóval kisebb lett a tervezettnél, egyrészt a wellnessrészleg felújítási munkáiból adódó zárva tartás, másrészt a koronavírus miatti járványügyi szabályozások miatt. Az újszegedi sportuszodába is kevesebbet jártunk a járvány miatt, sőt, itt az óvodás úszásoktatások szinte teljes mértékben megszűntek. És legalább ilyen fontos megjegyezni azt is, hogy a Szegedi Sport és Fürdők Kft. létesítményei a koronavírus-járványból adódó kormányzati intézkedései miatt az év első négy hónapjában zárva voltak. A társaság a jogszabályi rendelkezések miatt 2021-ben nem emelhetett árat, illetve a bérleti díjakat sem emelhette meg, valamint februártól júniusig a bérleti díjakat a bérlők egy részének részben vagy teljesen el kellett engednie. A kormány járványügyi korlátozó intézkedései miatt tavaly 35 millió 791 ezere forint árbevételtől esett el a társaság.

 

A Sport és Fürdőknek kell működtetnie a Tiszavirág Sportuszodát, aminek műszaki átadás-átvétele január 29-én volt, ünnepélyesen február 20-án nyitották meg. Az uszodát elsősorban sportegyesületek használják, de a lakosság számára is igénybe vehetők az uszodai szolgáltatások. A létesítmény éves árbevétele 27 millió 649 ezer forint lett – ehhez tegyük azt is hozzá, Szegednek a vadonatúj sportuszoda üzemeltetése 400 millió forintba került 2021-ben.

 

A sportegyesületekkel történő megállapodásoknak köszönhetően, és a nagyobb számban megkötött bérleti szerződésekből adódóan, csak ebből a tevékenységből a tervekhez képest közel harminc százalékkal nagyobb bevételük származott.

 

És végül álljanak még itt ezek a számok is: a társaság a tervezett –173 millió 763 ezer forint üzemi eredménnyel szemben pozitív 16 millió 829 ezer forintos üzemi eredményt ért el. A pénzügyi műveletek eredménye 8 millió 285 ezer forint nyereség lett, ami jelentős javulás az előző évi eredményhez, a 25 millió 485 ezer forintos veszteséghez képest.