Önkormányzati cégek beszámolói: az árbevételek mindenhol szépek, az adózott eredmények alapján viszont vannak veszteségek is

Közgyűlés előtti szemlénk befejező részében a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft., a RITEK Zrt., a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft., a Szeged Pólus Nonprofit Kft., a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. jelentéseit néztük át.
Garai Szakács László

2022. május 05. 12:31

Önkormányzati cégek beszámolói: az
árbevételek mindenhol szépek, az adózott eredmények alapján
viszont vannak veszteségek is

Szeged május 6-i közgyűlésén az önkormányzati cégek éves beszámolói is részei a napirendnek. Nincs ebben semmi meglepő, évről évre el kell készíteni ezeket a jelentéseket, amikről a bizottsági ülések után a közgyűlés is szavaz. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester előterjesztésében a száz százalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok részletes számadásáról kell dönteni.

 

A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-nek tavaly 596 millió 208 ezer forint nettó árbevétele lett, ez tizenhat százalékkal több a tervezettnél. Szinte minden tevékenység, szolgáltatás esetében a tervezettnél magasabb árbevételt tudott elérni a társaság. Az árbevételt pozitívan befolyásolta, hogy a tervezett időpontban, május elején kinyitott a Partfürdő, illetve május elején üzembe helyezték az úszóműves kikötőt. A Lapos területén szabadstrandot alakítottak ki, ami 2021. június 15-én megnyithatott. Az árbevétel-növekedés és az anyagjellegű ráfordítások tervtől való elmaradása eredményeként az üzemi eredmény a tervezettnél jobb lett, a társaság –50 millió 89 ezer forint veszteséggel zárta az évet.

 

A RITEK Zrt. 2021. évben összesen 440 millió 112 ezer forint nettó árbevételt ért el, tizenkét százalékkal többet a tervezettnél. Jelentősebb beruházást, fejlesztést 2021. évben nem hajtott végre a társaság. A társaságnak a rendelkezésére álló hatvanmillió forintos folyószámlahitel-keret igénybevételére tavaly nem volt szüksége. Viszont még így is a cég adózott eredménye –33 millió 288 ezer forint, veszteség lett.

 

A Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft. tavalyi nettó árbevétele 428 millió 210 ezer forint lett, ez több mint kilenc százalékkal több az eltervezettnél. A vadaspark a koronavírus-járvány okozta korlátozó intézkedések miatt április 30-áig zárva volt, nem véletlen, hogy kevesebben nézték meg az állatokat. A visszafogott költséggazdálkodásnak, valamint az árbevétel növekedésének köszönhetően az adózott eredmény 43 millió 335 ezer forint nyereséget mutat.

 

A Szeged Pólus Nonprofit Kft. nettó árbevétele 134 millió 199 ezer forint lett, tíz százalékkal elmaradtak ezzel a tervtől. Ez azzal indokolható, hogy a 2021–2027-es fejlesztési ciklus projektjeinek előkészítése a tervezettnél hosszabb lesz, így a projektmenedzsmenti tevékenység tervszámához képest alacsonyabb árbevételt realizált a társaság, illetve ez előző fejlesztési ciklus futó projektek közül is néhány megvalósítása 2022. évre áthúzódik. Magyarul vannak olyan projektek, amiket nem tudtak még elszámolni, mert nincsenek készen, illetve olyanok is vannak, amikkel azért nem tudtak számolni, mert az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem indíthatták el. A Pólussal kapcsolatosan fontos megjegyezni azt is, hogy az SZVMF Nonprofit Zrt. tavaly július 21-én beolvadt a társaságba, így a beolvadás után új üzleti tervet is készítettek. 2021. adózott eredménye végül 3 millió 756 ezer forintos nyereség lett.

 

A Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. a 2021. évre tervezett 9 millió forint nettó árbevétellel szemben 10 millió 810 ezer forintot ért el. A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása után emelkedett a turistaforgalom, a vendégéjszakák száma, a meghirdetett városi programokra a vártnál több jegyet tudott eladni a társaság. A cég által működtetett Alsóvárosi Napsugaras Tájház az év első öt hónapjában a járványügyi szabályoknak megfelelően csak online térben kínált különféle programokat, majd az újranyitást követően a tájházban december végéig minden olyan programot megtartottak, amit erre az időszakra terveztek. A turisztikai cég 21 millió 581 ezer forint adózott eredménnyel zárta.