OMSZ: politikai nyomásgyakorlás történt, kiállnak a vezetőik mellett

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán azt írja, a szervezet vezetőjének, Radics Kornéliának és a szakmai elnökhelyettesnek, Horváth Gyulának a felmentését „elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának” tartják.
Garai Szakács László

2022. augusztus 23. 11:35

OMSZ: politikai nyomásgyakorlás
történt, kiállnak a vezetőik mellett

Ismert, Palkovics László illetékes szakminiszterként tegnap felmentette a meteorológiai szolgálat vezetőit azért, mert augusztus 20-án az előzetesen lefújt tűzijáték idején nem esett az eső. Az OMSZ ma egy Facebook-posztban reagált, ebből idézünk:

 

„Az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.

 

Az augusztus 21-étől kezdve, az OMSZ-ra nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket teljes mértékben méltatlannak tartjuk szolgálatunkkal, kollégáinkkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben, mint ahogy azt is, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-ra hárítják át.

(...)

 

A fent leírtak összességében olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több, mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani.

Az OMSZ integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében az alábbi lépéseket tartjuk elengedhetetlenül szükségesnek:

 

  1. Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.
  2. Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.”

 

Nyitóképünkön Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár és Wolf Diana, a Moonlight Event Kft. vezetője az augusztus 20-ai Szent István napi programsorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs első ülésén a Miniszterelnökség Kossuth téri épületében 2022. augusztus 1-jén (fotó: MTI/Bruzák Noémi)