Olyan magas az infláció, hogy év közben is emelni kellene a minimálbért és bérminimumot

A munkavállalói és a munkáltatói érdekképviseletek egyaránt készen állnak arra, hogy még júniusban tárgyalóasztalhoz üljenek.
Kékes Viktória

2023. május 25. 10:22

Olyan magas az infláció, hogy év közben is emelni kellene a minimálbért és bérminimumot

A 2023-as minimálbér- és bérminimumemelésről szóló megállapodásban szerepel, hogy ha az inflációs prognózisnál várhatóan magasabb lesz a fogyasztói árindex, félévkor a felek újra tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy egy esetleges évközi minimálbér-, illetve bérminimum-emelésről egyeztessenek. Tekintettel arra, hogy az előzetes kormányzati várakozások ellenére még mindig Európa-rekorder, 24 százalékos az infláció, a 24.hu megkereste a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleteket azzal kapcsolatban, készülnek-e erre a közeljövőben.

 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Zlati Róbertautomatizmusra számít, vagyis arra, hogy sor kerül rá. Ha mégsem így lesz, akkor a szakszervezet kezdeményezi az egyeztetést.

 

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint még az első féléves adatok megjelenése előtt, valamikor júniusban meg kell kezdeni az egyeztetéseket. László Zoltán úgy tudja, ebben a munkáltatói érdekképviseletek is partnerek lennének.

 

Ezt erősítette meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára is. Perlusz László azt mondta, még nem határozták meg, mikor kerüljön napirendre a minimálbér-korrekció, de erről is beszélgetnek időről időre, és számít rá, hogy júniusban egyeztetni fognak róla.