Oltásra kötelezhetik dolgozóikat a cégek; maszkot kell hordani a közösségi közlekedésben – három új szabályt jelentett be a kormány

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón jelentett be új járványintézkedéseket a negyedik hullám felfutása miatt.

2021. október 28. 16:57

Oltásra kötelezhetik dolgozóikat a cégek; maszkot kell hordani a közösségi közlekedésben – három új szabályt jelentett be a kormány

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette:

  1. Kötelező lesz a maszkviselés a közösségi közlekedésben november 1-jétől.

  2. A cégek és vállalkozások előírhatják a védőoltást az alkalmazottak számára, ha ezt az ott dolgozók biztonsága megköveteli. Összesen két oltást írhatnak elő.

  3. Látogatási tilalmat rendeltek el az egészségügyi intézményekben. A szociális intézmények vezetőit pedig feljogosítják arra, hogy bármikor elrendelhetik a tilalmat.

Gulyás Gergely elmondta: azokat a dolgozókat, akik munkaadói kérés ellenére sem oltatják be magukat, fizetés nélküli szabadságra kell küldeni. Ha egy év után is fennáll a járványhelyzet, akkor egy év után lehet elküldeni az oltást megtagadó munkavállalókat. A miniszter – újságírói kérdésre válaszolva – elismerte, hogy az Alkotmánybíróság még megsemmisítheti a kötelező munkahelyi oltásra vonatkozó jogszabályt, miként az egészségügyi dolgozók kötelező oltására vonatkozó szabályozást is. Utóbbit már vizsgálják.

A miniszter azzal zárta, az oltás az egyetlen, ami hatékonynak bizonyul a koronavírus-járvány elleni védekezésben, minél alacsonyabb az oltottak aránya, annál tragikusabb a helyzet – ezt európai példák is mutatják. Ezért a miniszter ismét felszólított mindenkit, hogy oltassa be magát.