Old Shatterhand Henry-karabélyát is bemutatják a Móra Ferenc Múzeum nagyszabású nemzetközi kiállításán

A legendás vadnyugat világát bemutató tárlat nyílik a Móra Ferenc Múzeumban, amelynek főszereplői a cowboyok és az indiánok lesznek. A nagyszabású nemzetközi kiállítás három évi előkészítő munka után a Múzeumok éjszakáján nyílik meg: hatszáz négyzetméteren a múzeum szinte teljes alsó szintjét elfoglalja majd.
Rafai Gábor

2022. május 04. 14:28

Old Shatterhand Henry-karabélyát
is bemutatják a Móra Ferenc Múzeum nagyszabású nemzetközi kiállításán

Karl May indiánregényeinek legendás főhősei elevenednek meg az év legrövidebb éjszakáján, június 25-én nyíló kiállításon.

 

– A legendás vadnyugatot bemutató tárlat a cowboyok és indiánok világába kalauzolja majd el a látogatókat. A kiállítás törzsanyaga – több, mint hatvan eredeti tárgy – az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb cowboy és western múzeumából, Oklahomából fog érkezni. A tárgyak között találhatóak nyergek, csizmák, kalapok, teljes cowboy ruházat, sarkantyúk, kések, valamint további érdekes használati és viseleti tárgyak is – árulta el a kiállítás érkezését bejelentő szerdai sajtótájékoztatón Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója.

 

A mintegy hatszáz négyzetméteres, a múzeum szinte összes termét betöltő kiállítás a többi közt az 1850-től 1900-ig terjedő időszak cowboyainak és indiánjainak szokásait, munkáját, mindennapi életét mutatja majd be.

 

Különleges, legendást tárgyak is lesznek a kiállításon, többek között elhozzák Winnetou fehér bőrű barátjának és vértestvérének, Old Shatterhandnak Henry-karabélyát is.

 

Az amerikai kollekció mellett magyarországi múzeumokból és gyűjtőktől érkező tárgyakat is láthatnak majd az érdeklődők. Megismerhetik a cowboyok és indiánok mindennapjait, szokásait, a különböző területen élők életének hasonlóságait és különbségeit.

 

Szó lesz a rodeók világáról, a westernfilmek korszakáról, a fegyverekről, öltözködésükről és természetesen a vadnyugat magyar vonatkozásairól.

 

A kiállítás összeállítása során a Móra-múzeum segítséget kap más hazai közgyűjteményektől is: érkeznek tárgyak a Néprajzi Múzeumból, a győri Xantus János Múzeumból és magángyűjteményekből is. 

 

Xántus János a XIX. századi világutazók egyik legjelentősebb alakja volt. Részt vett az 1848–49-es forradalom és szabadságharc több ütközetében is, majd avilágosi fegyverletétel után az osztrák hadseregbe sorozták, innen szökött először Németországba, majd Angliába, végül pedig az Egyesült Államokba.

 

Xántus népszerűségét jól mutatja a legenda, amely szerint Karl May róla mintázta Winnetou barátjának, Old Shatterhandnak alakját. Ami biztos, hogy Old Shatterhand mindig magával hordta Henry-karabélyát, és ilyen puskája volt Xántus Jánosnak is.

 

A kiállításon külön figyelmet fordítanak az interaktivitásra. Külön terem várja majd az érdeklődőket, ahol western tematikájú játékokat játszhatnak: beöltözhetnek cowboynak, beülhetnek egy indián sátorba és játékosan ismerkedhetnek meg a vadnyugati mindennapokkal. Emellett különböző mozgóképes elemek, videók is színesítik majd a kiállítás termeit.

 

A kiállítást június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján nyitják meg, és egészen év végéig nyitva tart majd.