Olcsó könyvnek nem kell cégér: hosszú sorok kígyóztak a raklapokon kínált olvasmányokért

Két órát is sorba kellett állni annak, aki a szombaton délelőtt az Alexandra Könyvkiadó akciós könyveiből szeretett volna vásárolni a TIK-ben. A tíz órai nyitás előtt nem sokkal már a Zászló utcába kanyarodott vissza a sor vége, legalább négy-ötszázan vártak arra, hogy bejussanak az épületbe és válogathassanak a raklapokra pakolt olcsó könyvek közül.
Rafai Gábor

2023. március 18. 16:30

Olcsó könyvnek nem
kell cégér: hosszú sorok kígyóztak a raklapokon kínált olvasmányokért

Most másodszor hirdetett szépséghibás és akciós könyvvásárt az Alexandra Kiadócsoport Szegeden. A társaság több mint tizenötezer könyvvel érkezett a József Attila Tanulmányi és Információs Központba, a vásárlókat szombaton délelőtt 10 órától várták. 

 

A magyar könyvpiac is alaposan megdrágult az elmúlt években, míg 2021-ig még az inflációhoz igazodott az áremelkedés, addig tavaly először kellett jelentősebb drágulással szembe nézniük az olvasóknak. 

 

Míg 2012-ben a tíz legnagyobb példányszámban eladott könyv átlagára Magyarországon 3 ezer 420 forint volt, addig 2021-ben már átlagosan 4 ezer 190 forintot kellett kifizetni egy kötetért, tavaly pedig újabb 20-30 százalék rakódott rá az árakra, így most közel 5 ezer 400 forintos átlagáron lehet hozzájutni a könyvekhez.

 

Nem is csoda, hogy hosszú sorok alakulnak ki egy-egy akciós könyvvásár előtt. A kötetek nagy részét ugyanis jelentős kedvezménnyel is meg lehetett vásárolni szombaton. 

 

Fotó: Szabó Luca

 

Az idei országos turnéját Miskolcon kezdte Alexandra Kiadócsoport, innen jöttek Szegedre, majd hazai pályán, Pécsen folytatják a vásárok sorát.

 

– Aki végig állja a másfél-két órás sort, legkevesebb öt-hat könyvvel távozik – mondta Matyi Alexandra, a kiadócsoport vezetője.

 

A legolcsóbb kötetet 200 forintért, a legdrágábbat néhány ezerért lehetett megvásárolni. Az olvasnivalók többségét 70-90 százalékos kedvezménnyel kínálták, hogy azoknak is lehetősége legyen hozzájutni az olvasás öröméhez, akik ezeket a köteteket nem tudnák teljes áron megvásárolni.

 

– A könyvek többsége teljesen új, Tracy Wolff Vívódás című kötetét például tegnap este hoztuk el a nyomdából, és már itt is van Szegeden.

 

A szépséghibás könyvek többségét kétszáz forintért lehetett megvásárolni, pedig a többségnek csak minimális hibája van, kiszívta a nap, vagy valaki leejtette véletlenül és úgy sérült meg. Az biztos, hogy egyik sem nyomdai hibás, a tartalmuk is olyan, mint az épeknek. 

 

 

A szegedi akciós könyvvásáron is minden korosztály megtalálhatta a számára megfelelő olvasmányt. A szervezők nagyon sok gyerekkötettel készültek, de irodalmi, politikai, krimi, történelmi, műszaki és több más műfajú könyv közül is válogathattak azok, akik kivárták a sorukat.

 

Mi többek között találkoztunk Faludy György keménytáblás versgyűjteményével, mindössze 2500 forintért, de ugyanennyiért kínálták a veterán autókat bemutató albumot is. 

 

Akadt itt Agatha Christie krimi, Mussolini életéről szóló kötet, vagy Bram Stoker ír szerző először 1897-ben megjelent regénye, a Drakula, amellyel a világ leghíresebb vámpírfiguráját teremtette meg az író. 

 

Iskolásoknak az Európa Diákkönyvtár sorozat köteteit kínálták, többek között Krúdy Gyula, Balzac és Kaffka Margit műveit – mindössze ötszáz forintért.