Olaszországban az 50 évnél idősebbeknek kötelező az oltás

Az olasz kormány azonnali hatállyal kötelezővé tette a védőoltás felvételét, az érintetteknek június 15-éig kell beadatniuk a vakcinát.
Garai Szakács László

2022. január 06. 19:50

Olaszországban az 50 évnél
idősebbeknek kötelező az oltás

Mario Draghi kormánya az egészségügyben és az oktatásban dolgozóknak már korábban kötelezővé tette az oltás felvételét, és korábban a zárlat feloldásakor, tavaly októberben, az olaszok már csak úgy térhettek vissza munkahelyeikre, ha megkapták az oltást, vagy friss negatív teszttel rendelkeznek.

 

A szerdai rendelet értelmében az 50 évnél idősebbeknek február 15-étől nem lesz elegendő a teszt a jelenléti munkavégzéshez, csak oltással mehetnek majd dolgozni. Egyelőre nem világos, hogy milyen szankciókra kell számítania annak, aki nem tesz eleget az előírásnak. A korábbi szabályok értelmében az oltatlan és teszteletlen munkavállalókat fizetés nélküli szabadságra lehetett küldeni.

 

„Ezeknek az intézkedéseknek a célja, hogy kórházaink jól tudjanak működni, nyitva maradhassanak az iskolák és folytatódhassanak az üzleti tevékenységek” – fogalmazott az olasz kormányszóvivő.

 

A jobboldali Liga nem ért egyet a szabállyal, amelyet tudományosan megalapozatlannak nevezett, arra hivatkozva, hogy a kórházban lévők döntő többsége jóval hatvan év fölötti. Az eredeti előterjesztés értelmében kitiltották volna az oltatlanokat a közhivatalokból, a nem alapvető árucikkeket kínáló üzletekből, bankokból és postahivatalokból, továbbá a fodrászatokból is, de ezt végül úgy módosították, hogy ezeket a szolgáltatásokat negatív teszttel is igénybe lehet venni.

 

Az olaszok csaknem háromnegyede már az oltás mindkét adagját felvette, harmincöt százalékuk pedig már az emlékeztető, harmadik oltást is megkapta.

 

(MTI)

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind