Olaszországban a járvány két évvel ezelőtti kezdetéről emlékeznek meg

Olaszországban a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi következményeit összegzik vasárnap a betegség felbukkanásának második évfordulóján; az első olasz fertőzöttet 2020. február 20-án azonosították a lombardiai Codogno intenzív osztályán.
Vass Imre

2022. február 20. 13:58

Olaszországban a járvány két évvel ezelőtti kezdetéről
emlékeznek meg

A pandémia kritikus időszakának végét Codogno kórházában pénteken jelentették be, amikor a Covid-19-osztályt felszámolták, és ismét más betegek fogadására alakították át.

 

A kevesebb mint 16 ezer lakosú Codogno polgármestere, Francesco Palmerini úgy nyilatkozott, pozitív hatásnak tartja azt, hogy a két éve tartó járvány a várost összetartó közösséggé kovácsolta, ahol mindenki igyekszik a másiknak segíteni.

 

Az utcákon továbbra is maszkot hordanak az emberek. Azt mondják, tudják, hogy már nem kötelező, de lelkileg biztonságot ad számukra. Codognóban jelenleg a 12 év felettiek 93 százaléka már legalább egy adag oltást felvett, és több mint 70 százalék emlékeztető oltásban is részesült.

 

Az első olasz fertőzöttet a lombardiai város kórházában azonosították. Az azóta az egész világon ismertté vált 38 éves Mattia Maestrit napokon át súlyos állapotban kezelték, amíg egy aneszteziológus orvosnő elvégeztette rajta a koronavírustesztet. Így bizonyosodott be, hogy a SARS-CoV-2 vírus már jelen volt Olaszországban.

 

Codognót hetvenkét óra alatt lezárták, majd a környékbeli további kilenc önkormányzatot is zárlat alá helyezték több mint 47 ezer lakossal. Az volt Európa karantén alá helyezett első „vörös zónája”. Február 21-én a venetói Vo' Euganeóban regisztrálták az első halálesetet, a 77 éves Adriano Trevisant, aki „sosem járt Kínában” - írták akkor a helyi napilapok.

 

Az országos karantént Giuseppe Conte miniszterelnök március 9-én jelentette be. A járvány két éve alatt a legtöbb halottat, 969-t, 2020. március 27-én regisztrálták, akkor voltak a legtöbben az intenzív osztályokon is, több mint négyezren.

 

Lakosságarányosan a legtöbb haláleset a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben Bergamóban, Alzano Lombardóban és Nembróban történt. Camillo Bertocchi a valamivel több mint 13 ezer lakosú Alzano Lombardo első embere kijelentette, a városnak jelenleg az a legfontosabb, hogy újraindulhasson.

 

A La Repubblica napilap számításai szerint a járvány eddig 24 milliárd euróba került az olaszországi egészségügynek.

 

Az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap a járvány negatív következményének a demográfiai csökkenést tartja, mivel 2021-ben a születések száma a 400 ezres küszöb alá süllyedt. Az újság emlékeztetett, 1964-ben az éves születésszám még egymillió felett volt.

 

MTI