Olasz lélektáncokkal mutatkozik be a Szegedi Kortárs Balett Danza című estjén

Két olasz vendégkoreográfus – Enrico Morelli és Walter Matteini – közös táncestjének premierjével indítja az idei bemutatók sorát a Szegedi Kortárs Balett. Míg az est első része a test és a lélek különféle állapotait kelti életre, addig a másik a szív legbelsőbb hangjait, a tudatalatti rejtelmeit kutatja a kortárs tánc eszközeivel. A két produkciót Danza címmel pénteken esten mutatják be a Kisszínházban.
Rafai Gábor

2022. február 25. 10:12

Olasz lélektáncokkal
mutatkozik be a Szegedi Kortárs Balett Danza című estjén

Enrico Morelli már amolyan házi szerzőnek számít, hiszen ez az ötödik alkalom, hogy vendégkoreográfusként Szegeden alkot, itt készült darabjaival több fesztiváldíjat nyert a társulat.

 

A Moderato cantabile, a Menyegző, az Orfeusz és Euridiké, valamint a Coppélia után most Elégia címmel a jóságot dicsőítő absztrakt mesével mutatkozik be.

 

Morelli szerint olyan időket élünk, amikor nem létezhetünk a másoktól kapott és az általunk másoknak nyújtott törődés, odafigyelés, gyengédség nélkül. A csoport ereje és az egyén kifinomultsága a mozdulatlanság, az elengedés, a haladás nyomán bontakozik ki.

 

A lírai táncjátékában a szólók, a duettek és a csoportos jelenetek a test és a lélek különféle állapotait keltik életre, amelyben az individualizmus és az altruizmus egyaránt hangot kap.

 

 

Mindkét gondolkodásmód képes jótékony cselekedetekre, ám míg az egyiket önös érdek, addig a másikat önfeláldozó indíttatás vezérli. E két viselkedésforma különbségéről és hasonlatosságáról elmélkedik az alkotó. A koreográfia nem igényel és nem tűz ki célul történetmesélést. 

 

Táncolják

 

Bocsi Petra, Liszkai Zsófia, Diletta Ranuzzi, Nier Janka, Kiss Réka, Marie Vilette, Adam Bobák, Czár Gergely, Graziano Bongiovanni, Kiss Róbert, Vincze Lotár, Francesco Totaro

 

Zene: Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms

Fény: Stadler Ferenc és Szabó Dániel

Jelmeztervező: Enrico Morelli, Bianca Imelda Jeremias

Díszlettervező: Bianca Imelda Jeremias

Díszlet: Scabello

Koreográfus: Enrico Morelli

 

A kétrészes táncest másik darabját, az Örökséget az ugyancsak jelentős nemzetközi hírnévvel rendelkező olasz alkotó, Walter Matteini állította színpadra.

 

A táncelőadást Bernard Marie Koltès drámája ihlette és egy család egyetlen estéjén játszódik. 

 

Miután a családfőt elragadja a járvány, az özvegy édesanyja a fiára terheli a família továbbélésének terheit. Bár a fiú szerelmével más életet tervez, nincs ereje ellenállni anyja akaratának. Miközben a karakterek lassan kibontakoznak, az utcán nemcsak egy halálos betegség, de a forradalom is dúl.

 

Ellentétben a szerző későbbi, meseszerű darabjaival, az Örökség a szív legbelsőbb hangjait, a tudatalatti rejtelmeit kutatja, amelyben az ember kielégítetlen vágyaival szembesül, és önkontrollja elől menekül. A táncjáték: merülés a lélek sötét, rejtett bugyraiba, ahol az álom rémálommá válik. 

 

Az előadás zenei világa széles skálán mozog: Bach és Vivaldi mellett olyan kortárs zeneszerzők művei is hallhatók, mint Arvo Part és Max Richter.

 

Táncolják

 

Pahiquial: KissRóbert /Czár Gergely

Anne Agathe: Liszkai Zsófia, Nier Janka, Bocsi Petra

Ariée: Czár Gergely / Francesco Totaro

Costantin: Graziano Bongiovanni / Adam Bobák

Thérčse: KissRéka, Marie Vilette / Diletta Ranuzzi / Hudacsek Hanna

Háznép: Francesco Totaro, Adam Bobák, Vincze Lotár, Bocsi Petra, Marie Vilette, Diletta Ranuzzi, Hudacsek Hanna, Nier Janka

 

Zene: montázs

Fény: Stadler Ferenc és Szabó Dániel

Jelmez- és díszlettervező: Bianca Imelda Jeremias

Díszlet: Scabello

Koreográfus: Walter Matteini

 

Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője a produkció csütörtöki fotóspróbája előtt elmondta, Szegedi Kortárs Balett megalakulása óta kiemelten fontos célnak tartja a nemzetközi jelenlétet. az olasz táncélettel folyamatos a társulat kapcsolata, már 1993-ban éppúgy három olasz művész táncolt az együttesben, ahogy jelenleg is. Eddig 29 vendégkoreográfussal dolgoztak. A társulat legmarkánsabb vállalásai között szerepel az olasz táncművészet bemutatása Magyarországon, amely egy hosszútávú és nagyívű kulturális kollaboráció – ennek része a most megszületett kétrészes táncest is.