Olasz Anna csapatban szerzett ezüstérmet a nyílt vízi úszók világbajnokságán

A Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású váltó 1:04:43.00 órás eredménnyel végzett a második helyen a németek mögött, az olaszokat célfotóval megelőzve a Lupa-tavon.
Garai Szakács László

2022. június 26. 20:59

Olasz Anna csapatban szerzett
ezüstérmet a nyílt vízi úszók világbajnokságán

A magyar együttes ugyanabban az összeállításban vágott neki a 4×1500 méteres viadalnak, mint amivel tavaly ugyanitt az Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, de ebben a felállásban decemberben az Abu-Dzabiban rendezett világkupán ezüstérmet is nyert.

 

Gellért Gábor szövetségi kapitány már előre jelezte: ahogyan az esélyes csapatok általában teszik, a két lány kezdett, Rohács Réka és Olasz Anna, majd Betlehem Dávid következett, végül Rasovszky Kristóf zárta a sort.

 

Érdekesen indult a verseny, ugyanis az első kör után az első négy csapatot kizárták, miután a görögök első embere elnézte az egyik fordulót, így levágta a távot, a dél-koreai, a spanyol és a dél-afrikai ellenfele pedig „bedőlt” ennek, így ők is búcsúzni kényszerültek.

 

Rohács a kizárások után a nyolcadik helyen váltott Olasszal, aki a kilencedik helyen váltott Betlehemmel. Az ekkor vezető németek a nemek közti váltás mellett tették le a voksukat, így egy nőt, Leoni Becket férfiak vették üldözőbe, köztük a 18 éves Betlehem, aki az első helyre hozta fel a váltót.

 

Az utolsó 1500-ra így nem mindennapi mezőny alakult ki: az öt kilométeren címvédő Rasovszky mellett

  • a németeket az olimpiai bajnok Florian Wellbrock,
  • az olaszokat a medencés versenyeken szombaton még 1500 méter gyorson pályafutása harmadik aranyát minden idők második legjobb idejével megszerző Gregorio Paltrinieri,
  • a franciákat pedig a 2017-es balatonfüredi világbajnokságon öt kilométeren és csapatban is aranyérmes Marc-Antoine Olivier képviselte.

 

Rasovszky 4,6 másodperc előnnyel ugrott a vízbe, a riválisok azonban 300 méter után már meg is érkeztek mögé. A magyar a két medencés nagymenő szorításában érkezett a hajrához, Wellbrock végül óriásit robbantott és simán győzött, Rasovszky és Paltrinieri viszont gyakorlatilag egyszerre csaptak célba, csak célfotó döntött kettejük között előbbi javára.

 

– Egyértelműen éremért jöttünk a hazai közönség előtt, az elmúlt versenyeinken rendre a dobogón végeztünk, így tudtuk, hogy képesek lehetünk rá most is. Szeretjük egymást, egymásért úszunk. Ha megnézzük a medencés időinket, nem vagyunk annyira jók, viszont Gellért Gábor kitalált egy olyan taktikát, ami fekszik nekünk. Réka és én is gyengébbek vagyunk medencében, viszont bárkinek a lábvizén elúszunk, és erre próbáltuk helyezni a hangsúlyt. Hiába versenyeztem egy olyan lánnyal, aki medencében 30–40 másodperccel jobb nálam, a lábvizén elvagyok és ha ott nincs leszakadás, akkor a fiúk sebessége ki fog jönni – nyilatkozta az éremátadást követően Olasz Anna.

 

  • Rohács arról beszélt, szerencsére az elején nem volt „esélye a rontásra”, ahogy az élen úszóknak, hiszen a taktika része volt, hogy mely nemzetekkel kell együtt mennie.
  • Betlehem Dávid elmondta, nagyon jó úszás volt, ráadásul egy elképesztően népes mezőnyben sikerült megszerezni az ezüstérmet.

 

Rasovszky Kristóf jelezte: tudta, hogy rendkívül nehéz dolga lesz, hiszen a medencében világklasszis hosszútáv úszókkal került össze, akik közül az egyiket most meg is tudta verni, de Wellbrock ezúttal jobban hajrázott.

 

– Itt előfordul, hogy beszorítják az embert, ennek az az előnye, hogy a másik kettő hulláma segít a haladásban, másfelől viszont összezárhatnak előtte, és nincs hova menni. Az volt a cél, hogy a forduló előtt Wellbrock mellé kerüljek, ez szerencsére sikerült és a többieknek kellett pár tempóval többet tenniük – emlékezett vissza Rasovszky arra a mozdulatra, amivel elkerülte az olasz és a német „darálóját.” A világbajnok magyar úszó megjegyezte, hasonlóan szoros és kemény versenyeket vár a folytatásban, és remélhetőleg azokon is harcban lesz az érmekért.

 

(MTI)