Vizes vb: Remekül versenyezve Olasz Anna hatodik lett 10 kilométeren (frissítve)

A váltóban megszerzett ezüstérem után állt újra rajthoz a Haász SZUE versenyzője, Olasz Anna, aki a Lupa-tavon megrendezett 10 kilométeres nyíltvízi úszáson képviselte Magyarországot.
Vass Imre

2022. június 29. 17:08

Vizes vb: Remekül versenyezve Olasz Anna hatodik lett 10 kilométeren (frissítve)

A világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes szegedi hosszútávúszó, aki a tokiói olimpián ezen a távon ezüstérmet szerzett, jól kezdett, a hat körös verseny felénél az élen haladt, azonban azt követően visszacsúszott a mezőnybe. Volt olyan pillanat, amikor a tizennegyedik helyen úszott, 

 

végül azonban, óriási hajrával a hatodik helyen ért célba. A másik magyar, Balogh Vivien tizenhetedik lett.

 

A győzelmet a holland Sharon Van Rouwendal szerezte meg, aki az utolsó pillanatban előzte meg a brazil Ana Marcela Cunhat és a német Leonie Becket. Az utóbbi lett végül a második, de olyan kicsi volt a különbség közte és a brazil úszó között, hogy célfotó döntött csak a helyezésről.

 

Széles mosollyal az arcán szállt ki a vízből a verseny végén Olasz Anna, nem fáradság látszott rajta, hanem az öröm. Elmondta, ez annak volt köszönhető, hogy nagyon elégedett volt az elért 6. hellyel.

 

Nagyon jól versenyeztem, és kihoztam ebből az egészből a maxiumumot. Volt egy előre elgondolt taktikám, amit szerettem volna betartani, ezt többé-kevésbé sikerült is. Aztán a szokásosnál kicsit jobb hajrát is sikerült összehozni – mondta a versenyző, aki hozzátette, tudatos volt, hogy a verseny felénél az élre állt, de nem volt előre eltervezve. Azonban úgy látta, a meleg víz miatt nagyon lassan úszott mindenki és a tömegben nagy volt az adok-kapok. „Én inkább jobban szeretek úszni, mint verekedni!” – tette hozzá mosolyogva.

 

Az eddigi információk arról szóltak, hogy a csütörtöki 25 kilométeres versenyen is vízbe száll Anna, de elmondta, ők úgy tervezték, ha a váltóban és a 10 kilométeren jól szerepel, akkor nem áll rajthoz. A váltóban ezüstéremet szerzett, a 10 kilométeren pedig 6. helyen végzett, így a kitűzött célokat elérte a kiváló versenyző. 

 

A hazai pálya számára nagy lökést adott, nem csak a szurkolás miatt, hanem mert mindenki, aki fontos számára, ott lehetett parton. „Ráadásul, ha itthon vagyunk, nem kell utazgatnunk, magyar kaját eszünk, magyarul beszélnek velünk, az önkéntesek, a szervezők mindig egy kicsit kedvesebbek velünk. Emellett az, hogy a szeretteim és a barátaim itt lehettek a Lupa-tavon egy nagy löketet adott.” – mondta Anna.