Októberben tovább csökkent az áramfogyasztás Magyarországon

A koronavírus-járvány első hulláma óta nem láttunk ilyet.
Kékes Viktória

2022. november 09. 09:45

Októberben tovább csökkent az áramfogyasztás Magyarországon

Tovább mélyül Magyarország áramfogyasztásának a visszaesése: októberben 7,7 százalékkal volt alacsonyabb a teljes hazai bruttó villamosenergia-felhasználás, mint egy évvel korábban. Jelentősebb mértékű csökkenésre legutóbb 2020 júniusában volt példa, akkor a koronavírus-járvány első hulláma következtében 8,7 százalékkal zuhant a felhasználás éves összevetésben – írja a Portfolio.

 

Forrás: portfolio.hu

 

A fogyasztás csökkenését részben magyarázza, hogy az október jóval melegebb volt a megszokottnál: a havi átlaghőmérséklet 12,9 Celsius-fok volt 2022 októberében, ez közel 3 fokkal magasabb, mint egy évvel korábban. 

 

A Portfolio arra emlékeztet: legutóbb 2019-ben volt hasonlóan meleg az október Magyarországon (akkor 13,1 fok volt a havi átlaghőmérséklet), ám a felhasználás akkor közel 6 százalékkal magasabban alakult, mint a legutóbbi hónapban. 

 

Ez tehát azt jelenti, hogy a fogyasztás csökkenését nem csak a kedvező időjárás, de az elszabadult rezsiárak miatti tudatos spórolás is okozza.

 

A helyzetet bonyolítja, hogy a felhasználás már júniusban is jelentősen csökkent az egy évvel korábbihoz képest, amire az időjárási okok és a rezsiárak emelkedése nem magyarázat. (Ekkor még nem tudott arról a lakosság, hogy a kormány részlegesen kivezeti a rezsicsökkentést.) 

 

A felhasználás júniusi és azóta is megfigyelhető visszafogása legalább részben a villamos energiát (és földgázt) piaci áron beszerző cégeknek tulajdonítható, amelyek közül sokan aktivitásuk mérséklésével reagálnak az árak elszállására. A hatósági árakkal nem védett nem lakossági fogyasztók ugyanis már régebb óta szembesülhettek rezsiköltségeik emelkedésével, a fogyasztási adat csökkenésében pedig már a korábban elindított energiahatékonysági beruházásaik hatásai is megjelenhetnek, ha nem is nagy súllyal.

 

Összefoglalóan kijelenthető, hogy októberben is folytatódott az idén június óta megfigyelhető trend, vagyis az áramfogyasztás jelentős csökkenése:

 

Forrás: portfolio.hu