Október 1-jétől este háromnegyed kilenckor is indul vonat Budapestre, sőt IC+-kocsi és bisztróvagon is lesz a szerelvényekben

Megérte küzdeni Szabó Sándornak, Szeged MSZP-s képviselőjének: csak ideért a XXI. századi magyar vasút. Még ha késett is, mennyit is? Ne törődjünk vele, szombattól tényleg élmény lehet Budapestre vonatozni.
Garai Szakács László

2022. szeptember 28. 11:11

Október 1-jétől este háromnegyed
kilenckor is indul vonat Budapestre, sőt IC+-kocsi és bisztróvagon is
lesz a szerelvényekben

Két fontos változásra szánta el magát a MÁV-Start a szegedi vonalon, közölte Vitézy Dávid szakállamtitkár Facebook-oldalán:

  • egy órával meghosszabbodik az intercityk üzemideje: Szegedről 20:45-kor, Budapest Nyugati pályaudvarról pedig 20:53-kor is indul IC október 1-jétől minden nap, azaz akár Szegedre akár Budapestre meg lehet érkezni este 11 után.
  • A vonatokba bekerülnek a klimatizált, korszerű utastájékoztatással fölszerelt, vadonatúj, többcélú 1. osztályú IC+-kocsik: lesz bisztrószakasz és az 1. osztálynál is kényelmesebb prémium fülke is. Az új első osztályú kocsik minden ülésében lehet telefont vagy számítógépet is tölteni.

 

(fotók: Vitézy Dávid Facebook-oldala)

 

Ezek a vagonok ráadásul itthon készülnek: a kocsik az átlagosnál jobb szolgáltatásra vágyó utasok igényeinek kívánnak megfelelni, a már említett bisztrón és a különlegesen nagy teret, állítható üléseket és szabályozható világítást is kínáló prémium fülkéken kívül termes 1. osztályú helyeket és ugyancsak 1. osztályú, csendes fülkéket is tartalmaznak. Az első osztályú kocsik a negyven év fölötti, Rába gyártmányú komfortkocsikat váltják ki.

 

Azokon a járatokon, pénteken és vasárnap, ahol előreláthatóan nagyobb igény lesz az 1. osztályra, mint az IC+-kocsi 27+8 helye, lesz egy hagyományos 1. osztályú kocsi is. A gyorsvonati rész továbbra is felújított, kerékpárszállításra is alkalmas kocsikból áll majd.

 

 

Arról, hogy várható ilyen fejlesztés Pafféri Zoltán a MÁV elnök-vezérigazgatója még Röszkén beszélt nyáron, majd Szabó Sándor, Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője a Parlamentig, sőt azon túl is vitte a kérdést: előbb Palkovics Lászlót kérdezte arról, mikor nőhet a vasúti szolgáltatás színvonala Szeged és Budapest között, majd miután a miniszter államtitkára, Koncz Zsófia mellébeszélt, Szabó Sándor Pafféri Zoltánnak is írt. Helyette Palkovics másik államtitkára a most posztoló Vitézy Dávid válaszolt érdemben. Most meg ott tartunk, hogy Facebook-oldalán bejelentette, szombattól így közlekedik minden Szegedről a fővárosba induló vonat. És ez még csak a kezdet, jönnek majd az ingavonati szerelvények is Szegedre, idővel.

 

 

Az 1. osztályú kocsi termes helyeire és a csendes fülkébe 1. osztályú menet- és helyjegyet kell váltani. A prémium fülke az 1. osztályú menetjegy és az esetlegesen szükséges IC pótjegy mellett további 1000 forintos helyjegyváltással vehető igénybe.

 

Mit lehet enni, venni a bisztrókocsiban?

Ezeket!

 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind