Okostelefonos kémprogrammal figyelte az Orbán-kormány a neki nem tetszőket

Pegasus. Ez annak a kémprogramnak a neve, amellyel újságírókat és más célszemélyeket figyelt meg a kormány. Az NSO nevű izraeli kibercég fejlesztette programot a Direkt36 kutatásai alapján állami szervek is használták, erre bizonyíték is van.
Okostelefonos kémprogrammal figyelte az Orbán-kormány a neki nem tetszőket

A Telexen jelent meg annak a nyomozásnak az összefoglalója, amiben tizenhét szerkesztőség – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde – vett részt. A nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint ötvenezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint ötven országából.

Hogyan működik a Pegasus?

„A telefonok szoftvereinek olyan hibáit használja ki a távolról, észrevétlenül történő behatolásra, melyekről még maguk a fejlesztők, gyártók sem tudnak. Ezeken a réseken keresztül a telefonkészülékbe bejutva nemcsak a célszemélyek beszélgetéseit tudták lehallgatni, hanem hozzáfértek a legbizalmasabb információikhoz, például az e-mailjeikhez és egyéb üzeneteikhez, továbbá fotóikhoz és videóikhoz.”

Ám nem ez a durva benne, hanem ez:

„a Pegasus annyira komoly kiberfegyvernek számít, hogy az NSO csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak. Hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehetne bevetni, de a tényfeltáró projekt kiderítette, hogy az NSO ügyfelei legalább tíz országban használják újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen.”

Magyarországi alkalmazás

Magyarországról több mint háromszáz célpontot azonosítottak eddig:

  • „Négy újságírót, köztük a Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, akiknek esetében a telefonok utólagos vizsgálata ki is mutatta, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével. Továbbá Dercsényi Dávidot, a hvg.hu korábbi újságíróját, valamint egy negyedik újságírót, aki azt kérte, hogy ne írjuk le a nevét.
  • Egy magyar fotóst, aki együtt dolgozott egy olyan amerikai újságíróval, aki az orosz vezetésű Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről írt.
  • Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát – akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből –, valamint több olyan más üzletembert, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán 2018-ban. Az utólagos vizsgálatok megerősítették, hogy legalább egy vendég telefonját biztosan fel is törték az NSO programjával. A Varga-féle találkozón részt vett Chikán Attila közgazdászprofesszor is, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, akinek telefonszáma szintén feltűnt a kiszivárgott adatok között.
  • Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és egyik legközelebbi bizalmasát. Mindketten a 2018-as választások előtt kerültek célkeresztbe, amikor Simicska egy egész médiabirodalom tulajdonosa volt, és nyíltan támadta a kormányt. (Simicska nem használt okostelefont, ezért őt magát ezzel a szoftverrel nem lett volna értelme célba venni.)
  • A CEU egyik külföldi diákját, Adrien Beauduint, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen.”

A Direkt36-nak egy korábbi magyar titkosszolgálati tiszt mondta, hogy információi szerint a nemzetbiztonsági szervek a magyar–izraeli kapcsolat szorosabbá válásával kezdték el használni a Pegasust 2018-tól. A nemzetközi tényfeltáró csapat egyik partnerének, a német Die Zeitnak az NSO egyik korábbi alkalmazottja szintén megerősítette, hogy Magyarország az NSO ügyfele lett.

A Direkt36 újságíróinak a telefonjait 2019-ben törték fel, így beszéltek az akkori munkájukról.

A megfigyelt másik újságíró, Dercsényi Dávid a hvg.hu korábbi munkatársa, aki jelenleg az ellenzéki vezetésű Józsefváros kerületi lapjának főszerkesztője, azt mondta a Direkt36-nak, egyáltalán nem lepődött meg azon, hogy Magyarországon egy újságírót megfigyelnek, azt viszont nem gondolta volna, hogy hírújságíróként még ő is célponttá válhat.

A Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója, Szabó Máté Dániel a Direkt36-nak arról beszélt az ügy kapcsán, hogy hiába nagyon tág a magyar szabályozás, ettől még jogilag sincs feltétlenül rendben az újságírók titkos megfigyelése.

Szia, NSO!

„Az NSO Groupot 2010-ben, az okostelefonok elterjedésének felívelő szakaszában alapította az izraeli hadsereg egyik korábbi tisztje, Shalev Hulio egy üzlettársával. Bár az NSO-nak ma már külföldi befektetői is vannak, a cég továbbra is izraeli központtal működik, és szorosan kötődik a zsidó állam kormányához is. Ha például az NSO el akarja adni a szolgáltatását egy külföldi országnak, akkor ezt csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével teheti meg. Az NSO állítja, ez nem jelenti azt, hogy a cég »az izraeli diplomácia eszköze« lenne.”

Valahogy mégis ilyen úton érkezett meg hozzánk.

„2017 júliusában Benjámin Netanjahu személyében először érkezett hivatalban lévő izraeli miniszterelnök Budapestre a rendszerváltozás után. Netanjahu a magyar kormányfővel, Orbán Viktorral közösen egy magyar–izraeli üzleti fórumot is megnyitott, és ezen a kiberbiztonság is téma volt. Netanjahu ezen arról beszélt, hogy a piac működésébe ő nem szokott beleszólni, kivéve a kiberbiztonságot, ami »az egyetlen terület, ahol beavatkoztam a piaci folyamatokba«.”

Majd bő fél évvel később mi mentünk Izraelbe. Hivatalosan másért, persze, de Czukor József egykori hírszerzőtiszt, Orbán Viktor egyik legközelebbi és legbizalmibb embere személyesen Netanjahuval tárgyalt, ami feltűnést is keltett, mert a tárgyalási témák önmagukban nem indokolták, hogy maga Netanjahu is fogadja Czukort

Egész egyszerűen arról lehetett szó, hogy a magyar kormány nem tudta elfogadni, hogy a hagyományos lehallgatási módszerekkel nem férnek hozzá olyan kommunikációkhoz, ami a titkosított applikációkon zajlik.

És akkor közben Orbán Viktor Népszavát vesz, bizonyítandó, mekkora a sajtószabadság és milyen pazarul megy minden az országban.

gszl

Tovább olvasom