Okosnak szabad lenni – Zsadányi Nagy Csaba olvasói levele

Szegedi Tükör

2022. június 19. 13:48

Okosnak szabad lenni – Zsadányi Nagy
Csaba olvasói levele

Kormányunk harcban áll és diadalt diadalra halmoz. Vezérünk szent életű lett megtérése óta (hol van már a „csuhások, térdre!”), szorgos templomba és stadionba járó, megérdemli a szülinapi áldó miséket, hiszen védi hazánkat. Lobogó fáklyája idővel ellobban, hiába a sok öndicséret, a média reklámja. Most is a pénzistennek tetsző dolgot cselekedett: megvédte Putyin házi püspökének vagyonát a zár alá vételtől. Itt azért zavarba jövök: ott is a keresztény egyház gazdagodik, és a nép szegényedik? Az aranyborjú, Mammon imádata ott is bevett gyakorlat? Vagy onnan importálta a Barátság vezetéken? Egyes nyugati firkászok KGB-ről írnak: Kirill, Gáz, Bankok.

 

Nálunk a kereszténység a szegények érdekképviselete kellene, hogy legyen, de kormányunk itt is szelektál. Több ezer kis templom felújításra került a Kárpát-medencében, 2011-es törvényünk 27 egyházat ismer el, de vallási közösségként még 232 tevékenykedik. A kisegyházak, vallási közösségek nem részesülhetnek állami támogatásban, az szja 1 százalékos felajánlásokban, hiába végeznek szociális, humanitárius feladatokat. Elvett státuszukat hiába perelték vissza, az uniós bíróság által megítélt támogatásukhoz sem jutnak hozzá, ha nem állnak a hatalom megéneklői közé. De pórul járnak a szociális alapítványok, a sérült gyermekek, vagy akár a hajléktalanok segítésére létrehozott emberbaráti közösségek, iskolák. Takarékoskodni kell, nincs állami pénz. (Ellopták.)

 

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, a Velencei Bizottság és a Magyar Alkotmánybíróság jogerős döntésének a mai napig nem tettek eleget, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státuszát nem állították vissza, sőt 2017 óta a megítélt kártérítést sem fizeti a vezérünk első két gyermekét megkeresztelő Iványi Gábor közösségének, de végrehajtókat gyakorta küld látogatóba. Erről az jut eszembe, tudom, csúnya vagyok, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Bírósági Végrehajtói Kar elnökének felesége által vitt ügymenet 2021-ben kimagaslóan nyereséges lett! Schadl György egyébként 880 milliós illegális jövedelemre tett szert, de jutott 83 milliós kenőpénz a lemondott igazságügyiminiszter-helyettesnek is, aki még végkielégítést is kapott, s nem került börtönbe.

 

Akinek nincs semmije, annyit is ér! Szerencsére kormányunk anyagilag jól áll, ki az internetes aláírási jogdíjából, ki hadügyi vállalkozásaiból lett milliomos-milliárdos. Csak szegény Orbán nem gazdagodott, miközben családja, barátai talicskázzák haza a milliárdos osztalékokat: Mészáros Lőrinc, aki tavaly 25 milliárddal növelte vagyonát, informatikai cégéből 2,2 milliárd forintot vehetett fel, építési cégekből 7 milliárdos osztalék jött össze, de öccse is 693 milliót gürizett össze, hogy a többi rokonról ne is beszéljünk. Lölő óriás lett, új neje cége is egyből nyereséges lett. A roppant elfoglalt Szijjártóné is 285 milliónyi konyhapénzt szerzett. Igazi győztesek Szíjj László, Garancsi István, Széles Gábor és barátaik. Matolcsyék is igyekeznek, de az Orbán család sem szégyenkezhet: a papa 1,8 milliárdos osztalékot kapott, neki monopolhelyzete miatt még közbeszerzési korlátot sem kellett ugrania. Tiborcz visszasomfordált Spanyolországból, újra beindult Ráhel bababiznisze a turizmus mellett. Tehát az építőipar, a kaszinók, informatikai és reklámcégek, a rokoni kapcsolatok jelentik ma Csonka-Magyarország aranybányáit.

 

Új fogalom most az extraprofit. A marxista gazdaságtanban a termelékenység relatíve magas szintjével kötik össze megjelenését, de a klasszikus közgazdaságtanban is létezik extrának nevezhető profit, ami a nem tökéletes piaci működés eredményeként alakul ki. Normális gazdaságban egy idő után beáll a dinamikus egyensúly, mindenhol ugyanannyi hasznot lehetne realizálni (ez egyébként megegyezne a mindenkori reálkamat szintjével). Ilyen persze a valóságban aligha valósul meg, mindig lesznek cégek, amelyek nagyobb profitra tesznek szert.

 

A magyar gazdaságra az a jellemző, hogy a piac nem működik tökéletesen, néhány nagyobb szereplő, így a kormány és a NER-lovagok jelentős hatást gyakorolnak a folyamatokra. Nincsenek vagy nem működnek rendesen a közbeszerzések, a versenyhivatal, a hazai közvélemény csak az uniós OLAF-jelzésekből jön rá bizonyos, jól elkozmetikázott trükkökre. A domináns cégek folyamatosan magasabbra árazzák a termékeiket, mint a határköltségük, és ezzel magasabb profitszintet érnek el, ezt hívhatjuk nyugodtan extraprofitnak. De nem ezt akarják megadóztatni!

 

A NER-be beágyazott cégekre jellemző, hogy tetemes, valódi piaci helyzetben irreálisan nagy profitot termelnek. Ilyen elsősorban az építőipar. A vissza nem térítendő több tízmilliárdos támogatásokkal könnyű nyereségesnek lenni. Lázár János maga is elismeri: könnyen lehetett úgy vagyonosodni, hogy az állam minden költséget megtérít.

Mire is kell az extraprofitadó? Nem a vészhelyzetekre, az a beetetés. Folytatni akarják az építkezéseket, szállodák, múzeumok a Városligetben, tömni a haverokat, elkápráztatni a hívő milliókat, de a szegedi új hídról még nem hallottunk. Nem dakota közmondás, miszerint okosnak szabad lenni, de mindenkinél mindig okosabb lenni nem.

 

Zsadányi Nagy Csaba

Címlapon

mutasd mind