Odessza az egyik legélhetőbb városrésze lett Szegednek

2018-ban a „Zöldváros” fejlesztési program részeként az önkormányzat több városrészben is felújítja a köztereket, a közösségi tereket és a zöldterületeket. Szeged legrégebben épült lakótelepén bő egy évvel ezelőtt kezdődtek meg a munkálatok, és most családi nap keretében adták át a helyieknek a megújított Odesszát.

2019. június 15. 14:25

Ötvennégy éve költöztünk ide a férjemmel. A lányunk már itt született – mondta Varga Ferencné, akinek a férje a nagy meleg miatt nem jött le a megújított piactérre. Pedig ők is a közeli Csanádi utcában laknak, akár Tóth Imre és neje, akik „mindössze” 41 éve laknak Odesszában. Ők is azt mondják, mint Vargáék:

Nagyon jó volt itt élni eddig is, de most még a korábbinál is jobb környék lett a városrész.

Csúri László és Csorba Istvánné

A szomszédos Fésű utcából érkezett Simon Ferencné az ünnepélyes átadóra, aki különösen annak örül, hogy most már itt is be tud vásárolni friss gyümölcsökből, zöldségekből, és nem kell kibuszoznia a Mars térre. Csorba Istvánné és Csúri László is a környéken laknak, akik elsősorban a polgármesteri megnyitó beszéd kedvéért látogattak ki a megújult piactérre.

Botka László rövidesen meg is érkezett, és röviden vázolta a beruházás történetét.  Az önkormányzat 819,99 millió forint európai uniós támogatást kapott a beruházásra, melyet az önkormányzat a városi költségvetésből további 120 millió forinttal egészített ki, a járdák és bizonyos útszakaszok felújításának finanszírozására. A városrész új kapuja a Vedres és Csanádi utca találkozásához került. A Maróczy Géza téren komplex térrekonstrukció történt: egy játszótér kiépítése, egy napóra és fitnesz berendezések kihelyezése. A Tisza-parti iskolánál sakkasztalokat telepítettek. A tervek szerint kellemes pihenőhellyé változik a sakknagymesterről elnevezett terület – mondta a polgármester.

A projekt „zöld számai”: 110 fát ültettek, 22 ezer 300 négyzetméteren gyepesítettek, 4760 cserjét és talajtakarót, valamint 11 ezer 300 évelő növényt ültettek, illetve 2590 méteres öntözőhálózatot építettek ki.

Emellett a Korondi utcában új helytörténeti sétány létesült, térképekkel és fotókkal a városrészről. A környék növényzetét pedig új természetismereti tanösvény mutatja be. Az egykori kispiac helyszíne kellemes közösségi térré vált, sok fával, bokorral, ivókúttal, és bővültek az árusítóhelyek is. A Szolgáltató sor valódi sétánnyá alakult. A városrészben új járdák és gyalogátkelőhelyek épültek, valamint akadálymentesek lettek az autóbuszmegállók, új kerékpártárolókat helyeztek el, és korszerűsödött a közvilágítás is. Két buszmegálló, a sportcsarnok előtti, valamint a Vedres utcai megálló is új, tartós burkolatot kapott a városrészben. A fejlesztésnek köszönhetően az Odessza városrész zöldebb, szebb és élhetőbb lett, ráadásul nemrégiben adták át a város lakóinak a szomszédos újszegedi Ligetet, amely szintén teljesen megújult az utóbbi hónapokban.

A polgármester egy egész várost érintő bejelentést itt tett a helyszínen. Az önkormányzat 40 millió forintot elkülönített szúnyogirtásra, és a hétvégén több repülőről is elkezdik a vérszívók elleni harcot. Erre azért volt szükség, mert a szúnyogirtás a kormány döntése értelmében a katasztrófavédelem feladata lett, ám ők az idén csak egyszer irtották a kellemetlen rovarokat. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy saját hatáskörben végzi el a feladatot, ugyanis a sok esőzés miatt az elmúlt évek legnagyobb szúnyoginvázióját kell megfékezni. Az odesszaiak megtapsolták a bejelentést, majd folytatódott a családi nap, melyen a kicsik játszhattak, a nagyobbakat pedig többek között a Suhancok táncegyüttes műsora szórakoztatta.     

A legelső szegedi lakótelep kialakítása Újszegeden kezdődött 1960-ban, az egykori ládagyár helyén téglablokkos épületekkel, majd 1970-től paneltechnológiával gyorsították az építkezést. A terület 1962-ben kapta az Odessza lakótelep elnevezést Szeged szovjet testvérvárosáról. Összesen kétezer lakást húztak fel a Torontál tér, Alsó kikötő sor, vasúti töltés, Temesvári körút és Székely sor határolta területen. Odessza 1980-ra vált teljessé.