Nyugdíjasként is a könyvek között élik az életüket: az olvasás élménye független a kortól

Az egyik legrégebben alakult szegedi nyugdíjasszervezetet a könyvtárosok hozták létre. A Nyugdíjas Könyvtárosok Klubja stílszerűen a Somogyi-könyvtárban tartja az összejöveteleit. Az átlagéletkor 78 év. A Szegedi Tükör meglátogatta őket.

2018. július 23. 09:03

Nyugdíjasként is a könyvek között élik az életüket: az olvasás élménye független a kortól

A Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesületének (CSMKE) nyugdíjas tagozata 1994-ben alakult, és a mai napig a negyvenéves szakmai szövetség égisze alatt tevékenykedik a jelenlegi negyven aktív tag. Elnökük egy fiatalember, Oros Sándor, aki a CSMKE jelenlegi vezetője. A klubvezető azonban Török Józsefné Marika, aki közel tíz éve szervezi a programjaikat. Összejöveteleiknek a Somogyi-könyvtár biztosít helyet, és használhatják az intézmény eszközeit, infrastruktúráját is. Ide is van bejegyezve a Nyugdíjas Könyvtárosok Klubja, de aktívan részt vesznek a Senior Center rendezvényein is.

Minden hónapban kétszer tartanak klubfoglalkozást a Somogyiban, a hideg hónapok kivételével pedig havi egy szabadtéri rendezvényen vesznek részt. Mivel az átlagéletkor 78 év, már kevésbé sportos elfoglaltságokat választanak ilyenkor. Idén terveik között szerepel több budapesti kirándulás is. Nyugdíjasok lévén ingyen utazhatnak, így keresztül-kasul bejárják az országot.

A Nyugdíjas Könyvtárosok Klubjának tagjai hol máshol, a Somogyi-könyvtárban tartják összejöveteleiket (fotók: Szabó Luca)

A Somogyi-könyvtárban filmvetítéseket szerveznek, és előadókat hívnak meg, akik ingyen vállalják a fellépést, így támogatják őket egykori és jelenlegi kollégák, egyetemi oktatók és tudósok. Vendégük volt például Papp Éva, aki Széchenyi és Szeged kapcsolatáról, Keszthelyi Béla pedig a Máltai Lovagrendről mesélt.

A tagok között vannak egykori iskolai, üzemi könyvtárosok, sokan dolgoztak kisebb bibliotékákban, mások viszont a nagyvárosi intézményekben csiszolták tudásukat még aktív korukban. A szakmai programok ezért sem maradhatnak el Nyugdíjas Könyvtárosok Klubjának rendezvénynaptárjából. Nemrégiben nézték meg a felújított zsinagógát és a hitközség könyvtárát.

Az íróklub idén kiadott antológiája

Tagjaik közül többen művelik is a szépirodalmat, rendszeresen tartanak felolvasásokat, de vendégük volt Simai Mihály, Horváth Dezső és Tóth Béla is. Csányiné Szaszkó Klára – aki nemcsak a Nyugdíjas Könyvtárosok Klubjának, hanem a Somogyi-könyvtár Íróklubjának is tagja – büszkén mutatja a Csodák pedig vannak című antológiát, amelyben megjelent egy novellája. Klára elmondta, az Északvárosi fiókkönyvtárban gyűlnek össze rendszeresen, és bemutatják, elemzik az írásaikat. Novellája a Generációk útjain címet viseli, aminek képletes üzenete, hogy a könyvek szeretete mindannyiunk közös élménye attól függetlenül, hogy fiatalok vagy idősek vagyunk.

Szincsok György