Nyoma sincs a Putyin által ígért olcsó gáznak, a tőzsdei árnál is drágábban vesszük azt az oroszoktól

Júniusban 7,8 százalékkal fizetett többet az Orbán-kormány az orosz gázért, mint az irányadó holland tőzsdei ár.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 04. 10:59

Nyoma sincs a Putyin által ígért olcsó gáznak, a tőzsdei árnál is drágábban vesszük azt az oroszoktól

Hónapok óta a Központi Statisztikai Hivatal külkereskedelmi adatbázisának adataiból számolja ki a Népszava azt, hogy mennyit fizetünk az orosz gázért, a szerződések ugyanis titkosak. 

 

A lap azt írja, júniusban 7,8 százalékkal fizettünk többet a tőzsdei árnál az oroszoknak a földgázért, ez 2 milliárd forintos felárat jelent.

 

Ahhoz képest, hogy Vlagyimir Putyin februárban – Orbán Viktor látogatásakor egy négyórás egyeztetés után – a tőzsdei ár ötödét ígérte, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Orbán Viktor miniszterelnök rendszeresen hivatkoztak a hosszú távú orosz gázszerződés által biztosított olcsó orosz gázra, már hónapok óta többet fizetünk Putyinéknak, mint a tőzsdei ár.

 

A Népszava KSH-s adatokon alapuló számítása szerint júniusban 1069 eurót fizettünk ezer köbméterenként az orosz gázért, miközben a Ttf-en, a holland gáztőzsdén 992 euróért lehetett megvásárolni ugyanezt a mennyiséget.  

 

Valójában nem is elsősorban az az érdekes, hogy nyáron drágábban vettük a gázt az oroszoktól, hanem az, hogy hová tűnt a beígért olcsó orosz gáz, milyen hosszú távú szerződéseket kötöttek tavaly ősszel, vagy ha azokat módosították, akkor mikor és hogyan. Ezekről ugyanis egy szó sem esett az elmúlt fél évben.

 

A Népszava teljes cikkét itt lehet elolvasni.

 

(Nyitóképünkön Szijjártó Péter Alexej Millerrel, a Gazprom elnökével ölelkezik 2018-ban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)