Nyolc nyereséges év után 57 milliárdos veszteséget termelt a jegybank 2021-ben - Matolcsy György szerint sikeres évet zárt az MNB

Végülis lehetett volna több is.
Kékes Viktória

2022. május 31. 10:02

Nyolc nyereséges év után 57 milliárdos veszteséget termelt a jegybank 2021-ben - Matolcsy György szerint sikeres évet zárt az MNB


 

Nehéz és egyúttal sikeres esztendőként értékelte a jegybank elnöke az MNB most publikált éves jelentésében a 2021-es évet - szúrta ki a napi.hu.

 

Matolcsy György szerint a koronavírus járvány nehézségeket okozott, ugyanakkor siker, hogy a monetáris politika időben végrehajtott fordulatával eredményesen kezelte az infláció tartós emelkedésével összefüggő kihívásokat.

 

A jegybank elnöke szerint az MNB intézkedései és programjai nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az újrainduló magyar gazdaság teljesítménye már a második negyedévben elérje a válság előtti szintet, ennek köszönhetően pedig a hazai gazdasági fejlettség még a válság időszakában is közeledni tudott az Európai Unió átlagához.

 

A jelentés ugyanakkor azt sem hallgatja el, hogy a 2013 óta állandó éves nyereség után az MNB 2021. évi eredménye 57,1 milliárd forint veszteségbe fordult. 

 

Felhívja az MNB a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a válságkezelés elősegítése érdekében 2021-ben az eredménytartalékából 250 milliárd forint osztalékot fizetett be a központi költségvetésbe és a jegybanki programok jelentősen növelték az államháztartás adóbevételeit is.