Nyolc évet is kaphat a Fidesz korábbi igazságügyi miniszterhelyettese

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekményekkel és pénzmosással vádolja Schadl Györgyöt és 21 társát – köztük dr. Völner Pált.
Cservenák Zoltán

2022. október 24. 16:18

Nyolc évet is kaphat a Fidesz korábbi igazságügyi miniszterhelyettese

Az ügyészség azt kéri a Fővárosi Törvényszéktől, hogy – beismerés esetén – Völner Pált, aki 2021-ig az Orbán-kormány igazságügyi államtitkára és miniszterhelyettes volt, ítélje 8 év börtönbüntetésre, 25 millió forint pénzbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, valamint örökre tiltsa el minden jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól.

 

Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét 10 év börtönre, 10 év közügyektől eltiltásra, 200 millió forint pénzbírságra ítéltetné el az ügyészség, és Schadl sem használhatná a jogi diplomáját semmilyen ezt igénylő munkakörben.

 

Mindkét vádlott vagyonát elkoboznák a jogtalan gazdagodásuk erejéig, ez Völner esetében 83 millió forint, míg Schadlnél milliárdos tétel lehet.

 

A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusát megelőzően, korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával, Varga Judit miniszter helyettesével. 

 

A vádhatóság azt állítja, hogy Schadl rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a fideszes politikusnak, aki ezért elintézett bizonyos dolgokat Schadlnek, felhasználva államtitkári és miniszterhelyettesi pozícióját.

 

A vád szerint Schadl hét társával megállapodott abban, hogy az Orbán-kormány tagjaként dolgozó Völner segítségével eléri, hogy önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük.