Nyolc év után visszatér A fából faragott királyfi a Kisszínházba: a szegedi táncosok Bartók Béla előtt tisztelegnek a felújítással

Bartók Béla halálának 75. évfordulójára emlékezve nyolc év után ismét műsorára tűzte Juronics Tamás nagy sikerű koreográfiáját a Szegedi Kortárs Balett. A fából faragott királyfi mellett az előadás első felvonásában Enrico Morelli fesztiváldíjas alkotása, a Menyegző is újból látható lesz keddtől három estén keresztül a Kisszínházban.

2020. október 05. 20:32

Nyolc év után visszatér A fából faragott királyfi a Kisszínházba: a szegedi táncosok Bartók Béla előtt tisztelegnek a felújítással

Juronics Tamás koreográfiája mellett Enrico Morelli fesztiváldíjas alkotása, a Menyegző is újból látható lesz.

A fából faragott királyfi Balázs Béla történetében a két fiatal szerelme nagyon komoly küzdelmek árán tud csak beteljesedni.

A Tündér varázslatával a természet erői állják útjukat, hogy mindaddig ne lehessenek egymáséi, míg meg nem tisztultak a sok talmi külsőségtől, azoktól, melyek eltakarják igazi értékeiket.

Bartók zenéje filozofikus szintre emeli a tanulságos mesét, amelyben a fájdalmas önmagunkba nézés útján juthatunk el a legtisztább szerelem eszményéhez.

A koreográfus megőrizte Balázs Béla és Bartók Béla közös történetéből a mese szimbolikáját, azonban a királyfit és a királylányt modern szereplőként jeleníti meg.  

– A varázslat két mai fiatallal történik meg, így találkozik a mese világa a valósággal, és ennek hatására válik szerelmük elmélyült érzéssé. A természet hatalma, harmóniája, illetve a Tündér birodalma különleges vetítési technikával jelenik meg: a táncosok teste válik erdővé, vizekké – mesélte  a felújított darabról  Juronics Tamás.

A címszerepet, a fabábot a társulat tavaly szerződtetett táncművésze, Graziano Bongiovanni kelti életre, míg a királylányt Nier Janka, a Tündért pedig Szigyártó Szandra táncolják.

(fotó: Szegedi Kortárs Balett / Dusha Béla)

A királyfit – csakúgy, mint a nyolc évvel ezelőtti premieren – Czár Gergely játssza. Mint mondta: ez az első olyan főszerepe, amelyben majdnem egy évtizeddel ezelőtti önmagával találkozik szembe.

– Sokat változtam, érdekes kihívás, igyekszem új érzéseket megmutatni, és művészileg még többet hozzátenni a figurához. A királyfi laza személyiség, akiben azonban első pillantásra őrületes vonzódás alakul ki a királylány iránt. Attól kezdve élete értelme a szeretett hölgy megnyerése lesz tűzön-vízen át. 

Eleinte kevés sikerrel jár, ezért cselhez folyamodik: készít egy érdekes fabábot, hogy lenyűgözze a királylányt – mondta a táncművész.

A dolog fordítva sül el: a királylányban nem a királyfi, hanem a fabáb iránt születik vonzódás és a bonyodalom innen veszi kezdetét.

A darabot eredetileg a New Yorki Magyar Kulturális Központ meghívására újította fel az együttes, amelyet a most kezdődött évadban a Szegedi Nemzeti Színház és a Várkert Bazár is műsorára tűzött.