Nyolc év alatt 300 millió dollárt költöttek az oroszok külföldi politikusok megvásárlására

Nehéz lenne nem azt mondani erre, hogy éreztük.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 14. 21:45

Nyolc év alatt 300 millió dollárt költöttek az oroszok külföldi politikusok megvásárlására

Oroszország 2014 óta több mint 300 millió dollárt költött több mint 24 ország politikusainak befolyásolására – írja egy amerikai hírszerzési jelentésből a BBC az AFP francia hírügynökség információi alapján.

 

A külügyminisztérium állítása egy kedden közzétett, titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési értékelésen alapul. Joe Biden elnök kormányának egyik magas rangú tisztviselője a jelentésről azt mondta: 

 

„Úgy gondoljuk, ez csak a jéghegy csúcsa”.

 

Oroszország eddig nyilvánosan nem kommentálta az ügyet. Az amerikai hírszerzés értékelése szerint Oroszország valószínűleg a 300 millió dollár mellett további forrásokat utalt át rejtetten olyan ügyekben, amik még felderítetlenek maradtak – mondta a Biden-kormányzat illetékese nevét nem vállalva.

 

Az Egyesült Államok hírszerzési közleménye nem nevezett meg konkrét országokat vagy tisztségviselőket, de azt lehet tudni, hogy négy kontinenst érintenek.

 

Az információt adó tisztviselő azt mondta, hogy az amerikai hírszerzés most tájékoztatja az érintett országokat az anyagban szereplő titkos orosz finanszírozásról.

 

Az AFP hírügynökség szerint egy adminisztrációs forrás, aki ismeri az adatokat, azt állította, hogy Oroszország körülbelül 500 ezer dollárt költött az albán jobbközép Demokrata Párt támogatására a 2017-es választásokon, valamint boszniai, montenegrói és madagaszkári pártok vagy jelöltek támogatására.

 

A forrás azt is elmondta, hogy a Kreml a szélsőjobboldali jelölteket támogató alapítványok és más frontok központjaként használta Brüsszelt. Állítólag fiktív cégeket használtak fel európai pártok finanszírozására és másutt befolyás vásárlására.

 

Moszkva korábban az amerikai CIA hírszerző ügynökséget hibáztatta más országok ügyeibe való beavatkozásért, többek között azzal, hogy támogatta a különböző puccsokat szerte a világon.

 

Dov Levin, a Carnegie Mellon Egyetem kutatója által vezetett adatbázis szerint az Egyesült Államok 1946 és 2000 között világszerte több mint 80 alkalommal avatkozott be külföldi választásokba, ide nem értve a puccsokat vagy a rendszerváltási kísérleteket.

 

Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője kedden a szuverenitás elleni támadásnak nevezte Oroszország állítólagos titkos finanszírozását. Tavaly amerikai hírszerzési tisztviselők egy jelentésben úgy értékelték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg engedélyezte a 2020-as amerikai választások befolyásolására irányuló kísérleteket Donald Trump volt elnök javára. Oroszország „alaptalannak” nevezte a választási beavatkozással kapcsolatos vádakat.