Nyolc elektromos autóbusz érkezik hamarosan Szegedre

A Volánbusz 2021 tavaszán 100 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatokat a Zöld Busz Programban. Az első negyven alternatív meghajtású jármű részben már forgalomba állt a fővárosi agglomerációban, most pedig lezárult további hatvan autóbusz beszerzési eljárása is, ezek közül nyolc Szegedre kerül majd.
Vass Imre

2022. március 22. 12:10

Nyolc elektromos autóbusz érkezik hamarosan Szegedre

Emellett Győrben 13, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Egerben pedig 6 darab BYD K9UD típusú, míg Székesfehérváron 12 darab ELECTROBUS 120.EL típusú zöldbusz korszerűsíti még ez évben a helyi járműállományt.

 

Az előbbieket Komáromban a BYD Europe B.V. gyártja, míg a 12 darab ELECTROBUS 120.EL típusú, Székesfehérváron gyártott és ott forgalomba álló járművet az Electrobus Europe Zrt. szállítja a közlekedési társaságnak év végéig, illetve ősz elejére. 

 

A szóló kivitelű, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok legalább 30 ülő és 45 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár közel 300 kilométert is képesek megtenni. 

 

A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. A beszerzés összértéke 8,59 milliárd forint, melyből az elnyert támogatás összege összesen 6,52 milliárd forint.

 

Az elektromos járművek zajterhelése alacsonyabb hagyományos társaiknál, károsanyag-kibocsátásuk pedig lokálisan zéró. A fejlesztés a hat megyeszékhely több mint félmillió lakója számára biztosít magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet: az érintett térségekben évente csaknem 3500 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás. Ez csaknem 2000 autó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg, azaz ha a közlekedők autó helyett inkább buszra szállnak, akkor ennyivel kevesebb szén-dioxid terheli környezetünket.