Nyilvános Szeged hivatalos Intézkedési terve az energiaválságra

Pénteken a közgyűlésnek kell megszavaznia Szeged önkormányzatának az energiafelhasználás csökkentése és az energiaköltségek mérséklése érdekében meghozott, az intézményeire és a gazdasági társaságaira vonatkozó Intézkedési tervét.
Garai Szakács László

2022. október 17. 10:43

Nyilvános Szeged hivatalos Intézkedési
terve az energiaválságra

Megírtuk, Kovács Tamás, Szeged gazdasági alpolgármestere a Szeged Televízió Téma című műsorában beszélt arról, hogy az önkormányzatnak milyen lépéseket kell meghoznia azért, hogy az energiaválságban, a hihetetlen mértékben dráguló gáz és elektromos áram mellett is működőképes maradjon Szeged. Az intézkedési tervet pénteken kell megszavaznia Szeged közgyűlésének. Amennyiben a képviselők elfogadják az előterjesztést azzal két dolog garantálható:

 • működőképes marad Szeged és
 • senkit sem kell elküldeni, senkinek nem kell fizetés nélküli szabadságra mennie.

 

Az alábbi bezárásokról, összevonásokról, átalakításokról kell dönteni

Ideiglenes intézményi és létesítményi bezárásokra vonatkozó javaslatok

 • A kulturális, közművelődési intézmények közül a Móra Ferenc Múzeum épületei, a Szent-Györgyi Albert Agóra és a művelődési házak épületei, a REÖK palota és a Nagyszínház épülete, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar által működtetett Korzó Zeneház, a Kövér Béla Bábszínház 2023. január 1. napjától 2023. március 3. napjáig zárva tartanak. A Kisszínház 2023. január 1. és 2023. február 15. között lesz zárva. A Somogyi Könyvtár valamennyi épülete 2022. december 19. napjától 2023. március 3. napjáig zárva tart, kivéve három fiókkönyvtárat – Északvárosi, Rókusi és Odesszai – amik 2023. január 11. napjától nyitva lesznek. A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. által működtetett létesítmények közül a Belvárosi Mozi, a Senior Center, a Partfürdő és a D2 Központ 2023. január 1-jétől 2023. március 3-áig, az IH Rendezvényközpont épülete 2023. január 1. napjától 2023. február 3-áig zár be.
 • A Szegedi Sport és Fürdők Kft. által üzemeltetett létesítmények zárva tartanak 2022. december 19-étől 2023. március 3-áig az alábbi eltérésekkel:
  • az Anna Fürdő Gyógyászat járóbeteg szakellátása a fenti időszakban is fogadja a betegeket,
  • a gyógyúszás 2023. március 3-ától lesz elérhető az Anna Fürdőben,
  • a Városi Sportcsarnok és Sportuszoda 2022. december 19. és 2023. február 3. között tart zárva,
  • a Városi Műjégpálya a teljes 2022/2023-as szezonban zárva tart,
  • a társaság által üzemeltetett nyilvános illemhelyek (Károlyi utca, Játékok Kertje) a teljes fűtési szezonban zárva tartanak.
 • A Tourinform iroda, valamint az Alsóvárosi Tájház 2022. december 19. napjától 2023. március 3. napjáig tart zárva.
 • A Polgármesteri Hivatal három kirendeltsége Tápén, Szőregen és Dorozsmán 2023. március 3-áig bezár.
 • A Szegedi Városkép és Piac Kft. által üzemeltetett Mars téri piac a 2022. december 19. és 2023. február 28. közötti időszakban hétfőnként zárva tart, emellett az igazgató saját hatáskörben rendelkezhet rövidített – 5:00–15:00 közötti – nyitvatartás meghatározásáról.
 • Az IKV Zrt. által eddig használt két épületet (Deák Ferenc uutca 22. és Kálvária sugárút 8.) kiürítették, az itt dolgozó munkavállalókat a Dáni utcai, illetve a Fonógyári úti épületekben helyezték el. A társaságnál 2022. december 27. és 2023. január 6. között időszakos leállás lesz azzal, hogy a nem szüneteltethető szolgáltatásait (gyorsszolgálat, háztakarítás, stb.) a társaság ezen időszak alatt is folyamatosan ellátja.
 • A Szegedi Közlekedési Kft. Pulz utcai irodaépületét az orvosi rendelő kivételével, az itt található festő- és tanműhelyekkel ideiglenesen kiürítik és téliesítik a fűtési szezon végéig, az érintett munkavállalók a Körtöltés utcai telephelyen végeznek munkát. A Pláza végállomás épületét téliesítették és bezárták. A Zrínyi utcai irodaház időszakosan tart zárva 2022. december 22. és 2023. január 1. között.
 • A RITEK Zrt., valamint a Nevelési és Kulturális Intézmények Gazdasági Szolgálatának működése 2022. december 27. és 2023. január 1. között áll le

 

Ezekkel az intézkedésekkel 1,5 milliárd forint költség takarítható meg 2023. első negyedévében.

 

A közvilágítást és a szökőkutak működtetését érintő javaslatok

A szökőkutak már leálltak, egy sem üzemel már Szegeden, 2023. január 2-ától március 3-áig ötven épületen kapcsolják le a díszkivilágítást.

 

A közvilágítás biztosítása önkormányzati feladat, aminek változatlan módon történő fenntartása a balesetek megelőzése és a közrend, közbiztonság védelmének biztosítása érdekében továbbra is szükséges. A közvilágítás vezérlését a szolgáltató a közvilágítási naptárban meghatározott időpontok szerint végzi, és az alállomásokon működő rendszerek jelenleg nem alkalmasak egyedi vezérlés működtetésére, azaz energiamegtakarítás kizárólag a díszkivilágítások csökkentésével érhető el.

 

Bölcsődei és óvodai ellátást érintő javaslatok

Január 2-ától március 3-áig három óvoda ideglenesen bezár:

 • a Sás utcai óvoda gyerekei a Tünde téri óvodába,
 • a Szél utcai Napsugár óvoda gyerekei a Katona utcai óvodába,
 • a Honfoglalás utcai óvoda gyerekei a Kölcsey téri óvodába járnak majd.

Ezeknek az óvodáknak az épületeinek az energetikai besorolása kedvezőtlen, az energiaköltségeik kiugróan magasak, viszont a három befogadó óvoda épülete meg alkalmas arra, hogy oda kerüljenek az óvodai csoportok.

 

Mind a bölcsődék, mind pedig az óvodák esetén indokolt felülvizsgálni és racionalizálni a nyitvatartási időt és azt a szülői igények felmérése alapján a lehető legrövidebb nyitvatartásra módosítani a 2022. december 1. és 2023. március 3. közötti időszakban.

 

Szociális és egészségügyi ellátórendszert érintő javaslatok

Az SZKTT Egyesített Szociális Intézmény nappali ellátást biztosító idősek klubjai közül a Dáni utca 2., Gáspár Zoltán utca 8., Bölcs utca 11. és Kaszás utca 19. szám alatti telephelyek a 2022. december 1. és 2023. március 3. közötti időszakban tartsanak zárva. Az itt működő szociális étkeztetést, idősek nappali ellátása alapszolgáltatást, illetve a házi segítségnyújtás igénylését, valamint a kiskundorozsmai Bölcs utcai telephelyen nyújtott családsegítést Szeged közigazgatási területén levő más telephelyeken vehetik igénybe a lakosok.

 

A fenti négy telephelyen összesen százhúsz főnek biztosított idősek részére nappali ellátás, azaz idősek klubja. Közülük hatvan nyugdíjasnak – amennyiben a működési feltételek fennállnak, a működési engedély kiadását követően – az Alsókikötő sor 5., a Kossuth Lajos sugárút 115. és a Kereszttöltés utca 29. szám alatti idősek klubjaiban lesz elérhető az ellátás, férőhelyszám bővítést követően határozott időre, legfeljebb március 3-áig

 

Hőmérsékleti szabályok, energiatakarékos üzemeltetés

Az irodahelyiségek hőmérséklete a fűtési szezonban minimum 18, maximum 20°C lehet. Az épületek azon részein, ahol a dolgozók nem töltenek huzamosabb időt – például folyosó, tárolóhelyiség, vizesblokk –, legfeljebb 18°C hőmérséklet tartható.

Címlapon

mutasd mind