Nyártól nincs több E171 az ételekben

A határozat azt jelenti, hogy nyártól a gyártók nem adhatnak hozzá titán-dioxidot az általuk előállított élelmiszertermékekhez. Ezt eddig E171-ként tüntették fel az összetevők között.
Az uniós bizottság döntését az indokolta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tavaly május elején közzétett szakvéleményében arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid a továbbiakban már nem tekinthető biztonságosnak ahhoz, hogy a vegyületet élelmiszer-adalékanyagként használják. Az Európai Bizottság határozatát a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként alkalmazásának betiltásáról az uniós tagállamok egyhangúlag támogatták.

A titán-dioxidot számos élelmiszer, köztük a pékáruk, a szendvicskrémek, a levesek, a szószok és a salátaöntetek, illetve az étrend-kiegészítők fehérre színezésére használják. Feltételezések szerint rákkeltő, génkárosító hatású, ezért tiltja be Brüsszel.
Nyitóképünkön a titán-dioxid szerkezete látható, a piros gömbök az oxigénatomok, a szürkék a titánok.
(MTI)