Nyártól nincs több E171 az ételekben

Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként történő használatát, a tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép majd életbe.
Garai Szakács László

2022. január 14. 18:40

Nyártól nincs több E171 az ételekben

A határozat azt jelenti, hogy nyártól a gyártók nem adhatnak hozzá titán-dioxidot az általuk előállított élelmiszertermékekhez. Ezt eddig E171-ként tüntették fel az összetevők között.

 

Az uniós bizottság döntését az indokolta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tavaly május elején közzétett szakvéleményében arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid a továbbiakban már nem tekinthető biztonságosnak ahhoz, hogy a vegyületet élelmiszer-adalékanyagként használják. Az Európai Bizottság határozatát a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként alkalmazásának betiltásáról az uniós tagállamok egyhangúlag támogatták.

 

(illusztrációk: Wikipédia)

 

A titán-dioxidot számos élelmiszer, köztük a pékáruk, a szendvicskrémek, a levesek, a szószok és a salátaöntetek, illetve az étrend-kiegészítők fehérre színezésére használják. Feltételezések szerint rákkeltő, génkárosító hatású, ezért tiltja be Brüsszel.

 

Nyitóképünkön a titán-dioxid szerkezete látható, a piros gömbök az oxigénatomok, a szürkék a titánok.

 

(MTI)