Nyáron a dómban lép fel a pápai kórus, ősztől újabb koncertkülönlegességek is várnak a szegediekre

A Kodály Vonósnégyes Napkeltétől napnyugtáig című hangversenyével csütörtökön kezdődik a Dómkerti Zenés Esték koncertsorozata. Augusztus elején a szegedi dómban ad koncertet a pápai kórus, októberben pedig a Concerto Budapest hangversenyével elkezdődik a Filharmónia Tisza-bérletének idei sorozata.
Nyáron a dómban lép fel a pápai kórus, ősztől újabb koncertkülönlegességek is várnak a szegediekre

Izgalmas nyár vár a szegedi zenebarátokra.  A Filharmónia Magyarország a Szeged-Csanádi Egyházmegyével közösen idén is megszervezi a Dómkerti Zenés Esték koncertsorozatát.

A háromkoncertes programsorozat június 17-én, csütörtökön a Kodály Vonósnégyes Napkeltétől napnyugtáig című hangversenyével kezdődik.

Július 5-én a Hámori Máté vezénylete Óbudai Danubia Zenekarral és kiváló szólistákkal, Bálint János fuvolaművésszel és Pusker Júlia hegedűművésszel várják a közönséget a püspöki székház kertjében.

Igazi komolyzenei különlegességnek ígérkezik az az augusztus 5-i koncert, amit a vatikáni Sixtus-kápolna énekkara, vagyis a pápai kórus ad a szegedi dómban. A Capella Sixtinát 1480-ban alapították és máig a legrégebbi egyházi kórusnak számít.

Augusztus 6-án a zárókoncerten a dzsesszé lesz a főszerep. A Jazzformers párhuzamot von két különböző világ között, megmutatja, milyen volt ez a műfaj a negyvenes és ötvenes években Magyarországon, illetve a tengeren túlon, a műfaj otthonában.

Augusztusban már harmadik alkalommal rendezik meg az Orgonák Éjszakáját, amelyhez az idén több szegedi helyszín is csatlakozik.

Ősztől pedig kiemelkedően tehetséges szólistákkal és világhírű együttesekkel is találkozhat a szegedi közönség a Filharmónia Tisza-bérletének idei előadásain.

Az évadot Magyarország egyik vezető nagyzenekara, a Concerto zenekar nyitja október 10-én. 

Az együttes karmestere, művészeti vezetője Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus. A koncerten közreműködik Szergej Krilov, akit Msztyiszlav Rosztropovics csellóművész az öt legjobb, ma élő hegedűművész egyikének nevezett.

Már az ünnepekre igyekeznek ráhangolódni az évad második koncertjével. December 14-én a világ tíz legjobb zenekara között számon tartott Budapesti Fesztiválzenekartól hallhatják a koncertlátogatók többek között John Stanley d-moll concerto vonóskarra írt művét, Corelli D-dúr concerto grossóját, Mozart 3. Esz-dúr kürtversenyét és Britten Simple Symphony című darabját.

Az új évet a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Baráth Emőke szopránénekesnő koncertjével nyitja a Filharmónia. Korunk egyik legavatottabb Mozart-interpretátora, Takács-Nagy Gábor karmester erre az estére zenei ínyencségekkel, Mozart- és Grieg-darabokkal készül.

Az évadot a világhírű brit a cappella együttes, a The King’s Singers koncertje zárja. Az énekegyüttes magas zenei színvonalat képvisel és elkötelezett az új zenék előadása mellett. Kórusok által sosem énekelt populáris műveket előadva, angolos vonzerejükkel és precíz zenei tudásukkal már világszerte megnyerték a közönség szívét.

(Nyitóképünkön a Budapesti Fesztiválzenekar. Fotó: bfz.hu/Stiller Ákos)

rag

Tovább olvasom