Nürnbergi perhez hasonló eljárást akar Putyin ellen John Major és Gordon Brown is

A két korábbi angol miniszterelnök szerint egy nemzetközi bíróságot kell felállítani. Ukrajnai helyzetkép szombat délután.
Garai Szakács László

2022. március 19. 16:48

Nürnbergi perhez hasonló eljárást
akar Putyin ellen John Major és Gordon Brown is

Boris Johnson: Putyin félt, hogy Ukrajna demokratikus, szabad ország lesz

Anglia miniszterelnöke szerint ennyire egyszerű az ok, amiért Moszkva háborút indított. A BBC összefoglalója szerint Putyin nem hitt abban, hogy Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz, ahogy azt sem gondolja komolyan, hogy „az orosz nép eredetéről szóló félig misztikus maszlag” valós lenne.

 

Idén szinte biztos, hogy nem exportál gabonát Ukrajna

Van annyi tartaléka az országnak, hogy egy évig túléljen a lakosság, de ha a háború folytatódik, akkor biztos, hogy nem tudnak exportálni az idén – mondta Oleh Ustenko gazdasági elemző, Volodimir Zelenszkij tanácsadója egy interjúban.

 

Legyen egy külön bíróság, amely ítélkezik majd Vlagyimir Putyinról

140 akadémikus fogalmazta meg a levelet, ami sürgeti egy nemzetközi bíróság felállítását a nürnbergi perek mintájára. Gordon Brown és John Major, korábbi brit miniszterelnökök is csatlakoztak az aláírókhoz. Az Ukrajnában vélhetőleg elkövetett emberiesség elleni és háborús bűncselekmények miatt már a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság is vizsgálódik, de biztos, hogy sosem jutnak eredményre, ugyanis bármilyen eljárásuk megindításához az ENSZ biztonsági tanácsának jóváhagyása kell, amit könnyedén meg tud vétózni Oroszország. Az akadémikusok levele szerint ezért lenne szükség egy új testületre.

 

Morawiecki: Az EU minden kereskedelmi tevékenységet szüntessen be Oroszországgal!

A lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy országa kezdeményezi, hogy az Európai Unió lépje meg ezt a kereskedelmi blokádot. „A kereskedelem teljes elvágása még inkább arra kényszerítené Oroszországot, hogy mérlegelje, hagyja abba a háborút” – mondta Morawiecki.

 

Meghívták Zelenszkijt az Oscar-gálára

Amy Schumer amerikai színész, humorista, az idei Oscar-gála egyik házigazdája bejelentette, hogy meghívja az Oscar-gálára Volodimir Zelenszkijt. Schumer arról beszélt egy amerikai tévéműsorban, szerinte jó alkalom lenne a rendezvény arra, hogy az ukrán politikus amerikaiak millióihoz szóljon, és megfelelő médiafigyelmet kapjon az ukrán válság.

 

Humanitárius folyósokat akarnak nyitni az ukránok

Mariupolból is távozhatnának azok, akik távozni szeretnének. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes arról beszélt, remélik, hogy az evakuálás sikeres lesz, de megjegyezte, a Mariupolban rekedt 350 ezer civil kimentése más többször meghiúsult, mert a harcoló felek nem tartották be a mentés idejére a humanitárius folyosó környékén elrendelt tűzszünetet. Ezért az oroszok az ukránokat, az ukránok pedig az oroszokat hibáztatták.