Novemberig meghosszabbította a háborús veszélyhelyzet miatti intézkedéseket az Országgyűlés, milliók halhatnak éhen az élelmiszerválság miatt, másfél milliárd dollárnyi segélyt kap a Világbanktól Ukrajna

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeinek rövid összefoglalója 2022. június 8-án, koradélután.
Kékes Viktória

2022. június 08. 14:23

Novemberig meghosszabbította a háborús veszélyhelyzet miatti intézkedéseket az Országgyűlés, milliók halhatnak éhen az élelmiszerválság miatt, másfél milliárd dollárnyi segélyt kap a Világbanktól Ukrajna

Novemberig meghosszabbította a háborús veszélyhelyzeti intézkedéseket az Országgyűlés

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló jogszabályt – kivételes eljárásban – 116 igen szavazattal, 43 ellenvoks mellett fogadták el a képviselők a kormány kezdeményezésére, miután a kabinet veszélyhelyzetet hirdetett a szomszédos Ukrajnában dúló háború miatt.

(fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A törvény megerősíti azokat a kormányrendeleteteket, amelyeket eddig alkottak a konfliktust érintően. Az előterjesztő Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a javaslat elfogadásával az Országgyűlés arról döntött, hogy

  • fenntarthatók-e a mezőgazdasági termékek kivitelével kapcsolatos intézkedések,
  • a villamos energiával, a földgáz- és a távhőellátással kapcsolatos rendeletek,
  • fennmaradhatnak-e a hatósági árak,
  • kiszélesíthető-e Széchenyi Pihenőkártya felhasználása és
  • megfelelően biztosíthatók-e a humanitárius intézkedések.

 

A kormány felhatalmazása a törvény hatályáig fennmarad, arról az Országgyűlésnek nem kell külön döntenie, azonban korábban is visszavonható. Az Országgyűlésnek lehetősége lesz arra, hogy csupán a kormány egyes intézkedéseit érintően vonja vissza a felhatalmazást. A jogszabály hatályvesztésének időpontja 2022. november 1.

 

Milliók halhatnak éhen az élelmiszerválság miatt

Emberek milliói halhatnak éhen, ha Oroszország nem enged hozzáférést Ukrajna fekete-tengeri kikötőihez – közölte az olasz külügyminiszter a BBC tudósítása szerint.

 

„A gabonaexport megakadályozásával túszul ejtjük és halálra ítéljük gyermekek és felnőttek millióit” – mondta Luigi Di Maio egy találkozó után, amelyen mediterrán országok mellett az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete is részt vett. 

 

Di Maio szerint a következő hetek döntő fontosságúak lehetnek.

 

Oroszország tagadja, hogy a globális élelmiszerválságot idézne elő, Lavrov külügyminiszter szerint Ukrajnán múlik, hogy a kikötők körüli területeket aknamentesítik-e, hogy a hajók biztonságosan útnak indulhassanak.

 

Lavrov: Még Putyin és Zelenszkij esetleges találkozója előtt újra kell kezdeni a béketárgyalásokat

Az éppen Törökországban, egy fekete-tengeri élelmiszer szállító biztonsági folyosó megnyitásáról tárgyaló orosz külügyminiszter a Reuters tudósítása szerint azt mondta, újra kell kezdeni a béketárgyalásokat még Putyin és Zelenszkij esetleges találkozója előtt, a „különleges katonai művelet” pedig a tervek szerint halad.

 

A török külügyminiszter szerint az ukrán gabonaexport újraindítását szolgáló folyosó megnyitására vonatkozó ENSZ-terv ésszerű ugyan, de a hajók biztonsága miatt további tárgyalásokat igényel minden féllel.

 

Csaknem másfél milliárd dollárnyi segélyt kap a Világbanktól Ukrajna

1,49 milliárd dolláros pénzügyi támogatást hagyott jóvá a Világbank Ukrajna számára a szociális dolgozók és köztisztviselők bérezésére.

 

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Twitterén azt írta:

 

„Az ország helyreállítása és a győzelem, a demokrácia és az egész civilizált világ közös sikere lesz”.