Növeli a gyógyszerek árát és hiányt is okozhat a gyógyszergyárakra kivetett extraprofitadó

Végül ennek az árát is mi fizetjük meg.
Kékes Viktória

2022. december 28. 08:21

Növeli a gyógyszerek árát és hiányt is okozhat a gyógyszergyárakra kivetett extraprofitadó

Karácsonyi ajándékként, december 23-án éjszaka döntött úgy a kormány, hogy az exraprofitadót a gyógyszergyárakra is kiterjeszti. A semjéni időben benyújtott rendelet szerint nettó árbevételük

  • 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék,
  • 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 3 százalék,
  • 150 milliárd forintot meghaladó része után 8 százalék különadót kell fizetniük.

 

Az így befolyó pluszpénz a rezsivédelmi alapba kerül.

 

Az adóteher az ország legnagyobb gyógyszergyártóját, a Richtert is érinti. Ők már kiszámolták, hogy idén 28 milliárd forint extraadót kell befizetniük. A cég kommunikációs vezetője az RTL Híradónak arról beszélt, ők főleg az állami támogatású, alacsony árú gyógyszereket gyártják, amelyek árán 2006 óta (a megnövekedett költségek ellenére) nem tudnak változtatni. 

 

A GKI szerint az adót végül a fogyasztók fizethetik majd meg, mert a gyárók a nem vényköteles termékek árát viszont növelhetik. Ráadásul emiatt a már most tapasztalható gyógyszerhiány is súlyosbodhat.

 

A Híradónak nyilatkozó gyógyszerész szerint az adóemelésnek hosszútávon lesznek következményei:

 

„Ennek hatásait körülbelül 2-3 év múlva fogjuk érezni, amikor nem jut elég pénz a gyógyszerek fejlesztésére, nem fognak új gyógyszerek megjelenni, mert a leadózott árrésből fedezték volna ezeket a költségeket”. 

 

Azt nem tudni, hogy a kormány milyen várható hatásokkal számolt az új különadó bevezetésekor, mivel az erre irányuló kérdésekre (jó szokásuk szerint) nem válaszolnak.