Novák Katalin Magyarország új köztársasági elnöke

2021. december 21-én jelentette be Orbán Viktor, hogy a Fidesz Novák Katalint jelöli az államfői posztra. Áder János mandátuma ugyan csak idén májusban jár le, de a kormánypártok még az áprilisi választás előtt be akarták biztosítani, hogy ezúttal is saját jelöljük költözhessen be a Sándor-palotába. Kétharmados parlamenti többségük birtokában,137 szavazattal, csont nélkül meg is szavazták a 44 éves, háromgyerekes édesanyát Magyarország első női köztársasági elnökének.
Kékes Viktória

2022. március 10. 12:00

Novák Katalin Magyarország új köztársasági elnöke

Megválasztását megelőzően, 15 perces felszólalásában Novák Katalin azt mondta, tervezett mondanivalóját átírta a háború. A Fidesz jelöltje megismételte a kormányzati álláspontot:

 

Magyarország békét akar.

 

Ezután köszönetet mondott Martonyi Jánosnak, Balog Zoltánnak és Orbán Viktornak is.

 

Miniszterelnök úr, köszönöm, hogy részese lehettem a nemzet építésének.

 

Saját magával kapcsolatban kiemelte, hogy szegedinek vallja magát még akkor is, ha 18 éves kora óta egy budapesti kerületben él. Nem ahhoz képest, hanem annak köszönhetően is jó köztársasági elnöke akar lenni Magyarországnak, hogy nő. 

 

Tudom honnan jöttem, ki vagyok, mi a dolgom. Felkészültem az előttem álló feladatra. 

 

Az április 3-án esedékes országgyűlési választásokra rátéve abbeli vágyát fejezte ki, hogy a magyarok tudni fogják kire szavazzanak. 

 

A leköszönő köztársasági elnök is részt vett az ülésen (fotók: MTI)

 

Legyen béke, szabadság és egyetértés – zárta sorait a kormánypártok jelöltje.

 

Róna Péter: a hatalom korrumpál, „az abszolút hatalom pedig abszolút korrumpál”

 

Az ellenzék jelöltje, Róna Péter is az orosz-ukrán háborúval kezdte felszólalását. A magyar népet ért tragédiákat felsorolva kérte számon a nem létező egységet, amelyet az Alaptörvény megkövetel.

 

Tényleg nem tudjuk megkülönböztetni a jót a gonosztól az igazságot a hazugságtól? – kérdezte.

 

Elöl Róna Péter, aki hallgatja, a képen, Kövér László házelnök

 

Szerinte vannak, akik a hatalom gyönyöréért elbúcsúznak saját becsületüktől – utalt nyilvánvalóan arra, hogy az Orbán-kormány egészen a háború kitöréséig szoros viszonyt tartott fent a putyini Oroszországgal. Szerinte hihetetlen, hogy senki nem vette észre, hogy a gonosszal való barátkozás belőlünk is gonoszt csinál.

 

Hiszem és bízom benne, hogy nem ez a magyar út.  

 

A gyógyulás útja világos szerinte:

 

Magyar a magyarban ne ellenséget, hanem egy másik embert lásson – idézte Romsics Ignácot.

 

A sokféleséget Róna szerint meg kell őrizni, abból kell egységet kovácsolni. Az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje ezután elég egyértelműen kritizálta a jelenlegi kormányt, mivel szerinte a hatalom korrumpál, „az abszolút hatalom pedig abszolút korrumpál”. Felsorolt néhány konkrét példát is:

 

  • Az nem lehet, hogy a mindenkori kormánypártokra leadott szavazatok másfélszer többet érjenek, mint az ellenzékieké.
  • Az nem lehet, hogy az egyik könnyen eljut szavazni, a másik nem.
  • Az nem lehet, hogy 30 állig felfegyverzett kommandós betörjön egy szegényeket ellátó jótékonysági alapítvány munkahelyére.
  • Az nem lehet, hogy családokat tesz ki egy korrupt karhatalom a devizahitelek és más adósságok miatt.

 

Róna szerint a méltányosság és az igazságosság védelme is a köztársasági elnök feladata. 

 

Nyújtsunk tehát kezet egymásnak. Törekedjünk történelmi sebeink megértésére és gyógyítására. Bízzunk egymásban. Hiszem, hogy mindaz amiben ‘56-ban és ’89-ben hittünk még mindig a miénk lehet. Szabad és demokratikus államként boldog és sikeres tagja lehetünk a nemzetek közösségének. Isten áldja a hazát, Isten áldja a magyarokat! – zárta beszédét Róna Péter.

 

A jelöltek felszólalását követően a képviselők titkos szavazással választották meg Novák Katalint, aki a következő öt évben Magyarország köztársasági elnöke lesz. 

 

Magyarország új köztársasági elnöke

 

Hogy miért tartjuk jó utódnak az új köztársasági elnököt, itt írtuk le.