Novák Katalin is honvédségi repülőkkel utazik hivatalos programjaira

Tudják, azokról van szó, amik véletlenül sem kormányzati gépek.
Kékes Viktória

2023. január 02. 07:48

Novák Katalin is honvédségi repülőkkel utazik hivatalos programjaira

A köztársasági elnök hivatalos látogatásain tizenkilencből csupán egyszer utazott menetrend szerinti járattal – tudta meg a Népszava. A maradék tizennyolc esetről a lap is csak feltételezi, hogy a honvédségi gépek egyikét vette igénybe az államfő, mert hivatala kikerülte a kérdést.  

 

Azt viszont elárulták a Sándor Palotától, hogy Novák Katalin utazásaira 449,3 millió forint áll rendelkezésre, amiből december közepéig „27.128.257 forint került kifizetésre”. 

 

Ez azért érdekes, mert ebben az összegben szinte biztos, hogy nem lehetnek benne azon az alkalmak, amikor honvédségi repülőt használt.

 

Szijjártó Péter és Orbán Viktor a Dassault Falcon 7X repülőgépen

Annyit mindenesetre tudunk, hogy első hivatalos látogatására, Varsóba a Magyar Honvédség 140 személyes Airbus A319-es típusú gépével utazott a köztársasági elnök. Ez tízszer akkora méret, mint amerre a törvényi előírásoknak megfelelően szüksége lehet:

 

a jogszabály szerint ugyanis egy köztársasági elnöki delegáció legfeljebb tizenöt fős lehet.

 

Ennek ellenére nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy a hatalmas csapatszállító repülőt vette igénybe Novák: augusztusban ezzel utazott a Vatikánba is – a látogatásról ő maga töltött fel fotókat Facebook-oldalára:

Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

Azt is tudjuk, hogy a sokkal barátibb méretű, luxusjetnek számító Dassault Falcon 7X-et használta, amikor Orbán Viktor barátját, a bukott brazil elnököt, Jair Bolsonarót látogatta meg.

Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

A többi esetben csak reménykedhetünk abban, hogy a honvédségi gépeket, és nem valamelyik fideszes oligarcha magángépét használta a köztársasági elnök. 

 

Mindez azonban egyáltalán nem meglepő. A májusban hivatalát elfoglaló államfő láthatóan nem veti meg a luxust: rezidenciáját 280 millió (adófizetői) forintból újították fel, fizetése pedig márciustól elérheti a havi 4,6 millió forintot. Így aztán nehéz komolyan venni az újévi köszöntőjében elmondottakat:

 

„Nekivágni egy új, talán nehezebb esztendőnek úgy lenne jó, ha a gondokat most minden magyar ember egyszerre letehetné. Ha maga mögött hagyhatná a megélhetésért folytatott küzdelem fáradtságát, a bizonytalan jövő okozta aggodalmat, a háborús fenyegetés félelmét, a csalódottságot, hogy már megint újra kell kezdeni”. 

 

Egy biztos: ő ezeket az aggodalmakat már akkor maga mögött hagyta, amikor 2010-ben (az azóta törölt) személyes blogján arról értekezett, hálás amiért nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként kell élnie „röhejes jövedelemből”.