Novák Katalin: Brazília a futballban világbajnok, mi a családok támogatásában vagyunk világbajnokok

Brazíliában járt a köztársasági elnök.
Kékes Viktória

2022. július 13. 08:27

Novák Katalin: Brazília a futballban világbajnok, mi a családok támogatásában vagyunk világbajnokok

A magyar családpolitika eredményeiről és célkitűzéseiről tartott előadást Novák Katalin köztársasági elnök az Academia Paulista de Letras rendezvényén São Paulóban az MTI tudósítása szerint.

 

Novák Katalin elmondta, hogy a magyar népesség száma 1981 óta minden évben csökken, ezért szükségessé vált ennek megállítása. Ahhoz, hogy megszülessenek a kívánt gyermekek és annyi gyermek szülessen a családba, amennyit a szülők szeretnének, olyan intézkedéseket kellett hozni, amelyek elősegíthetik ezt a folyamatot.
 

Vissza kell adni a gyermekvállalás társadalmi megbecsültségét, el kellett érni, hogy ne azok járjanak jól anyagilag, akik nem vállalnak gyermeket. Mindezt a többi között adókedvezményekkel, hitelek csökkentésével, otthonteremtési támogatással, bölcsődei hálózat kiépítésével segíti Magyarország.


Novák azzal is elbüszkélkedett, hogy a magyar alaptörvény kimondja: az életet a fogantatástól fogva védelem illeti meg, és az apa férfi, az anya nő.

 

A köztársasági elnök ezután arról beszélt, hogy Magyarország a GDP több mint hat százalékát fordítja a családok támogatására:

 

„Brazília a futballban világbajnok, mi a családok támogatásában vagyunk világbajnokok”. 


A családpolitikai eredményekre rátérve számolt be arról, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedben kétszeresére emelkedett a házasságkötések száma, felére csökkent az abortuszoké, ezzel párhuzamosan pedig a gyermekvállalási kedv is folyamatosan növekszik.