Novák (Golyóstoll) Katalin – Bod Péter jegyzete

Hihette-e valaki, hogy az önállóság legapróbb jelét is mutatja magáról a frissen megválasztott köztársasági elnök, Novák Katalin? Annak idején a magyar helyesírással is komoly küzdelmeket folytató Schmitt Pált, aki az államelnök szót egy l-lel írta le, mert úgy hitte helyesnek, azért kellett Sólyom László helyére állítani, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének gépezetébe egy apró homokszem se akadályozza annak olajozott működését.
Bod Péter

2022. június 01. 16:32

Novák (Golyóstoll) Katalin – Bod Péter jegyzete

A felettébb dicstelen körülmények és okok miatt megbukó Schmittet a magyar belpolitikába reaktivált Áder János váltotta, aki a köztársasági elnöki tisztség önállóságáról alkotott képhez egyetlen ecsetvonást sem volt képes hozzátenni. Az elmúlt években több alkalommal gondolkoztam el, ugyan mivel tölthette a Brüsszelből hazahívott Áder napi nyolcórás munkanapját. 

 

A legnagyobb képzelőerő is kevés hozzá. Az imént könnyelműen azt írtam, hogy „reaktivált”, ami Áder esetében ez nem jelent semmit. Tétlen volt és maradt. Mindez csak arról jutott eszembe, hogy a két nagy hazai pedagógus szakszervezet levélben fordult Novák Katalinhoz, kérve: ne írja alá a tanárok sztrájkjogának ellehetetlenítését lehetővé tévő törvényt.

 

A szakszervezeteknek ebben a helyzetben akkor is ezt kell tenniük, ha tisztában lehettek akciójuk hiábavalóságával. Megpróbálták, nem sikerült. A köztársasági elnök megtehette volna, hogy a törvénytervezetet normakontrollra elküldi az Alkotmánybíróságnak, amely még mindig úgy foglalhat állást, hogy véleménye szerint semmi gond annak törvényességével.

 

Bár egyszerű jogérzékem azt mondatja velem, hogy sztrájkjog teljes ellehetetlenítése aligha lehet törvényes, demokratikus és méltányos eljárás. Novák Katalin azonban hamar értésünkre adta, hogy Schmitt Pál-i szellemben kívánja munkáját végezni. 

 

Kiszolgálója (lesz) a rendszernek, dekányi ellensúlyt sem kíván képezni. A maga szerepére nem a demokrácia működéséhez szükséges ellensúly tekint, még akkor sem, ha erre elvben és a gyakorlatban is volna lehetősége.

 

Pontosan úgy viselkedik, ahogyan elvárják tőle. Adja a szolga ostobát. De adta ezt már korábban is. Mert milyen önállóságot tételezünk fel arról az emberről, aki Fidesz-feliratú fülbevalóval pózol? Gondolható egy ilyen emberről, hogy „megtestesít a nemzet egységét”? 

 

Azért bátorkodom ezt szóba hozni, mert ez az egyik, ha éppen nem a legfőbb elvárás az államelnökkel szemben, aki korántsem mellesleg „őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.” A félreértések elkerülése végett az idézet a Magyarország Alaptörvényében szerepel, amelyt olyan pompásan megszövegezett a Brüsszel és Strasbourg közötti oda-vissza vonatutak alatt Szájer József. Aki… hagyjuk, az ő története is tanulságos, de nem ide tartozik.

 

Ha a Fidesz politikai rombolását szeretnénk röviden szemrevételezni, akkor elegendő lenne felsorolni – ezt részben ebben a cikkben már megtettük – a két korábbi és a jelenlegi köztársasági elnök nevét, akik egyetlen porcikájukkal sem voltak és ma sem alkalmasak közjogi tisztségükre. 

 

Úgy rombolták le valaha valamit jelentő államelnöki nimbuszt, mint az orosz hadsereg Mariupolt.

 

Könnyen megeshet, hogy az előbbit nehezebb lesz újraépíteni, mint az ukrán várost.

 

Addig is: golyóstoll mindig akad a Sándor-palotában. Mindent alá lehet írni.