Notre-Dame: jótékonysági orgonaestet tartanak pénteken a szegedi dómban

A hangverseny bevételével a párizsi Notre-Dame újjáépítését támogatják – tájékoztott a szervező szeged-belvárosi plébánia.

2019. április 30. 03:35

Notre-Dame: jótékonysági orgonaestet tartanak pénteken a szegedi dómban

A műsorban francia zeneszerzők orgonadarabjai hallhatók Bogáthy Júlia, Kuzma Levente, Kuzma-Vojtovics Tímea, Nagy Péter, Perneczky Balázs,valamint Simon Bálint előadásában.

A szegedi dóm építését a várost romba döntő 1879-es nagy árvizet követően a megmenekülésért fogadalomból határozták el a település vezetői. Az árvizet követő újjáépítést páratlan mértékű nemzetközi összefogás segítette, melyben a franciák is jelentős szerepet játszottak, a gyűjtés védnöke az akkor már Párizsban élő festőművész, Munkácsy Mihály volt. Szeged újjáépítéséért az első jótékonysági hangversenyt Párizsban rendezték, alig két héttel az 1879. március 12-i katasztrófa után, március 30-án.

A Notre-Dame gótikus épületében, a francia főváros egyik jelképében április 15-én a kora esti órákban keletkezett a tűz, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak. A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett.

A tűzvészt követő napon Szeged a magyar városok küzül elsőként ajánlott fel jelképes anyagi támogatást a katedrális újjáépítésére, valamint a város gyűjtést is indított, így bárki segíthet, aki szeretne és lehetősége van rá.