Notre-Dame: a nyári szünetben alaposan kitakarítják a környékbeli iskolákat az ólomszennyezettség megszüntetésére

De a takarításnak valójában nincs is közvetlen köze a szennyezéshez, hiszen az nem éri el az egészségre káros szintet az alpolgármester szerint.

2019. július 19. 00:47

Notre-Dame: a nyári szünetben alaposan kitakarítják a környékbeli iskolákat az ólomszennyezettség megszüntetésére

A párizsi önkormányzat csütörtökön megerősítette, hogy a Notre-Dame székesegyház három hónappal ezelőtti tűzvésze miatt a levegőben szálló ólompor miatt nincsen egészségügyi veszély a környékbeli iskolákban, ellentétben azzal, amit a Mediapart tényfeltáró portál állít. Az internetes újság azt írta, hogy a katasztrófát követően veszélyes volt az ólomkoncentráció.

„Ha a legkisebb kockázat is felmerült volna, nemcsak az iskolák és az óvodák nem nyitottak volna ki, hanem szeptemberben sem nyitnának újra”

– közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Emmanuel Grégoire párizsi alpolgármester. 

Az önkormányzat korábban azt jelentette be, hogy alaposan kitakarítják az iskolákat a nyári szünet alatt annak érdekében, hogy szavatolják, nincsen semmilyen veszély a tűzvész után. Az alpolgármester szerint azonban az éves takarításnak semmi közbe a tűzvészhez. 

A Mediapart csütörtökön azt írta, hogy az ólomkoncentráció tízszerese volt a riasztási küszöbértéknek (70 mikrogramm négyzetméterenként) a székesegyházhoz közeli iskolában a katasztrófa után. A lap azzal vádolja a fővárosi önkormányzatot, hogy a környékbeli helyeket nem takaríttatta ki alaposan. 

„Emlékeztetek arra, hogy a határérték egy intézmény bezáráshoz négyzetméterenként ezer mikrogramm, mert ez az egyetlen törvényes határérték, ami létezik”

– monda az alpolgármester. 

„A 70 mikrogramm riasztási küszöbérték, nem pedig a megengedett határérték. Minden szabályzatot betartunk” – hangsúlyozta a városvezető, aki szerint a többször is elvégzett mérések alapján semmilyen egészségügyi kockázata nincsen az ólomszint emelkedésének. 

A Mediapart szerint viszont a négyzetméterenként ezer mikrogrammos határérték a kibocsátás helyszínére vonatkozik, míg a négyzetmétenkénti 70 mikrogrammos riasztási küszöb vonatkozik azokra a helyekre, ahol emberek tartózkodnak, és ennek elérése azonnali alapos takarítást követel.

„Rendben végeztük a dolgokat a regionális egészségügyi ügynökséggel és a párizsi prefektúrával azért, hogy megnyugtassuk a szülőket”

– mondta Emmanuel Grégoire. Szerinte a nyári nagytakarítással az iskolákban jelentősen csökkeni fog az ólomkoncentráció átlagértéke, „ami jelenleg sem kell, hogy egészségügyi jellegű aggodalmakat váltson ki azon gyerekek tekintetében, akik ezekbe az iskolákba járnak” – tette hozzá. 

Az illetékes hatóságok tíz nappal ezelőtt azt közölték, hogy a székesegyházban három hónappal ezelőtt pusztító tűz után a legújabb vizsgálatok azt mutatták, az eddigi erőfeszítések ellenére még nem sikerült kellőképpen megtisztítani a teret a levegőben szálló ólomportól. A Notre-Dame tetőszerkezetében és a torony borításában csaknem 400 tonna ólom volt, ami a tűzvészben megolvadt. 

A levegőminták vizsgálata kimutatta: a székesegyház környezetében lévő lakásokban már az egészségügyi határérték alatt van a levegő ólomtartalma. Ám a téren még mindig magasabb értékeket mérnek, ezért folytatják a környezet megtisztítását és újabb méréseket is végeznek majd. A Mediapart korábban arról adott hírt, hogy a katedrális körüli levegőben szálló ólomporból a törvényes határérték százszorosát mérték, és azzal vádolta a francia hatóságokat, hogy leplezni próbálják a problémát. Az egészségügyi hatóságok azonban hangsúlyozták, hogy tájékoztatásuk teljesen nyitott és átlátható.

Az ólommérgezés súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, egyebek mellett károsíthatja a központi idegrendszert, a vesét, koraszülést és születési rendellenességet okozhat.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, a Cité-szigeten található épület a legjelentősebb európai turistalátványosság, évente 13 millióan keresik fel. A székesegyház ujjáépítésére nemzetközi adománygyűjtések szerveződtek, rengetegen jelezték, hogy segítenek, Szeged az elsők között ajánlott támogatást Párizsnak, amiről a francia lapok is beszámoltak.

(Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)